Garažna hiša ali gora?

Prihod avtomobilov je v 20. stoletju krepko spremenil urbanizem mest: večpasovne asfaltirane ulice, obvoznice, prostrana parkirišča in garažne hiše so le nekatere izmed novosti, ki so preplavile mesta v dobi avtomobilizma. Avtomobili so zmanjšali razdalje, skrajšali čas, prinesli pa so tudi prometne zamaške, izpuhe in veliko potrebo po prostoru, ki je v zgoščenih mestnih središčih še posebej dragocen. Bitka za prostor med prometno in bivanjsko arhitekturo poteka še danes, a ni vedno potrebna. Z malo domišljije lahko tehnični objekti, dobijo še kakšno drugo uporabno vrednost. Lep primer najdemo v središču Domžal, kjer se kot gora vzpenja velika garažna hiša … in kot na pravo goro lahko nanjo tudi splezamo.

Parkiraj +

V ožjem delu mestnega središča na Masljevi ulici v Domžalah se nahaja moderna Garažna hiša Center Domžale. V garažni hiši je 228 parkirnih mest ter električna polnilnica za vozila. Zgrajena je v treh etažah in sicer: klet, dve nadstropji in streha, ki je urejena kot parkirna površina. Poleg parkirnih površin so v pritličju še kolesarnica, tehnični prostor za kontrolo ob izvozu ter komunikacijsko jedro s stopniščem. Garažna hiša se lahko uporabi za dnevni kot tudi daljši najem. In tu bi se lahko opis končal, če si arhitekti in mesto ne bi zadali naloge, da bo to več kot običajna garažna hiša. Če že jemlje prostor ali v zameno lahko kaj tudi vrne mestu?

+ Se rekreiraj

Njihova rešitev vas bo presenetila. Na zunanji steni je namreč postavljena tudi plezalna stena, ki je namenjena športnemu plezanju. Ta ustreza tudi zahtevnejšim tekmovalnim standardom, zato so Domžale že bile tudi prizorišče evropskega pokala v lednem plezanju. V športnem duhu je urejena tudi okolica, kjer najdemo fitnes v naravi in druge rekreacijske površine.

Pogosto je potrebno zgolj malo več, da ustvarimo veliko več. Lahko bi se pošalili, da namesto priljubljenega P+R (park & ride) sistema, napredna domžalska garažna hiša deluje po sistemu P+R: parkiraj … in se rekreiraj.

Povezava do prispevka objavljenega na spletni strani Mojmojster.net

Avtor: Občina Domžale, Urad župana in Primož Černelč m. i. a. za projekt “Slovenske arhitekturne znamenitosti” v sodelovanju med Občino Domžale in podjetjem Daibau International

Foto: Karin Božič Zupančič

Komentarji uporabnikov
Tagi