(Foto/video): Reka Kamniška Bistrica pokazala svojo moč

Podali smo se od Domžal do Homca in si pogledali, kakšno je trenutno stanje ob reki Kamniški Bistrici, ki je nedolgo nazaj poplavljala, posledice pa se bodo odpravljale še nekaj časa.

Kot smo poročali na našem portalu, je deroča voda, ki je s seboj nosila podrto drevje in vejevje, močno poškodovala most pri Lidlu, zaradi česar je zaprta cesta Domžale – Vir. So pa danes na tem mostu pričeli z deli – čiščenjem naplavin. Začetek del sta si ogledala tudi podžupana Občine Domžale Borut Ernestl in Matej Primožič. 

Dela izvaja podjetje Lesna biomasa Kordež d.o.o., ki je poleg ostale mehanizacije tja pripeljalo tudi poseben drobilec debel in vejevja, s katerim jih predelujejo v biomaso. Z dvema nakladalkama izpred mosta pulijo debla in veje in jih nato dvigata do drobilca. Debel in vejevja je pred in pod mostom ogromno, kar je verjetno posledica tega, ker si je reka Kamniška Bistrica pod Homškim hribom, kjer je betonska pregrada, naredila novo pot, skoraj do polovice travnika na nasprotni strani struge. Tam pa je bilo veliko dreves, ki jih danes ni videti. Vidi pa se samo polovica travnika, v katerega je Kamniška Bistrica zarezala globoko rano z novo strugo.

Betonska pregrada pod Homškim hribom do vrha s skalami in gramozom, tako da Mlinščica, ki teče skozi Jarše in Rodico ter naprej mimo Mercatorja v Domžalah, nima nič vode, s tem pa poginja ribji živelj. Pohvaliti velja Ribiško družino Domžale, katere člani že več dni pobirajo še žive ribe in jih spuščajo v Kamniško Bistrico. Seveda pa vseh ne bo možno rešiti, ker vode v Mlinščici ni več. Kdaj pa bo spet pritekla, pa je vprašanje, ker je nanosa skal in gramoza pri zapornicah pod Homškim hribom do vrha pregrade.

Pod Homškim hribom je po novem Kamniška Bistrica široka nekaj sto metrov, odnesla je tudi rekreacijsko pot ob njej. Pot se pojavi malo pred pregrado. Zato se odsvetuje hoja do tja. Je pa možno priti po Homški učni poti, od mlina Vilinskega Homca pod Mlinščico do pregrade in jeza ter naprej do nožiškega mostu želja. Tudi nova pešpot pod mostom v Radomljah je spodjedena, ki je tudi zaprta zaradi možne porušitve betonskih plošč, ki so služile za začetek poti proti Jaršam. Odsvetujemo vam hojo tam.

Smo pa med ogledom opazili veliko ljudi, ki si ogleduje posledice poplavljanja Kamniške Bistrice pod Homških hribom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi