Domžale tudi mesto športa in rekreacije

Domžale ponujajo precej priložnosti za zdravo rekreacijo in druženje. Mnoge so brezplačne in dosegljive vsem, tudi po zaslugi Občine Domžale, ki finančno podpira šport in rekreacijo.

Ni življenja brez gibanja in temu pozornost namenjamo tudi v Domžalah. »Občina Domžale omogoča in finančno podpira udejstvovanje otrok, mladine, odraslih, starejših, občanov s posebnimi potrebami, invalidov in drugih, tako rekreativnih kot vrhunskih športnikov: od plavalnega opismenjevanja najmlajših do mednarodnih tekmovanj. Vsako leto sofinanciramo številne programe, ki jih izvajajo domžalska društva in organizacije. V letu 2023 smo prvič razpisali tudi nove štipendije za dijake in študente z vrhunskimi dosežki na športnem področju,« pravi domžalska županja mag. Renata Kosec.

Občina enkrat letno v okviru javnega razpisa nameni sredstva za sofinanciranje športnih in rekreativnih programov. V lanskem letu smo so za to namenili sedemsto tisoč evrov, v letošnjem jih bo na razpolago 720 tisoč.

Občina za sofinanciranje športnih in rekreativnih programov namenja več kot sedemsto tisoč evrov, za investicije v športne objekte in površine in površine za šport v naravi pa 853 tisoč evrov.

Prav tako je v lanskem letu občina namenila 853 tisoč evrov v investicije v športne objekte in površine za šport v naravi, za organiziranost v športu je bilo namenjenih skoraj 282 tisoč evrov, za razvojne dejavnosti v športu 25 tisoč in za športne prireditve slabih 16 tisoč evrov.

Med drugim Občina Domžale v celoti financira izvajanje deseturnega plavalnega tečaja za vse prvošolce naših osnovnih šol in še številne druge dejavnosti.

Da so Domžale tudi mesto športa, kaže tudi statistika. V občini je registriranih 142 športnih društev, od tega jih ima 29 status nevladne organizacije v javnem interesu. V športnih društvih s sedežem v občini je registriranih več kot 1600 športnikov, od tega več kot 250 kategoriziranih športnikov. Aktivnosti športa in rekreacije izvaja Zavod za šport in rekreacijo Domžale, ki upravlja, ureja in vzdržuje športne objekte in opravlja druga dela na tem področju. V Domžalah so potrebe po razvoju javne športne infrastrukture velike, zato posodabljamo in gradimo nove objekte. Malo igrišče z umetno travo v Športnem parku Vir je bilo narejeno lani, načrtujemo tudi gradnjo nove večnamenske dvorane, novo kopališče ter druga večja investicijska vzdrževalna dela …

Pripravljamo tudi Strategijo razvoja športa v Občini Domžale – strateški dokument, ki bo podlaga za nadaljnje oblikovanje politik na področju športa v občini. Dokument bo narejen predvidoma v prvi polovici leta 2025.

Celoten članek, ki je bil objavljen v Domžalki, si lahko preberete na tej povezavi.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

Tagi