Domžale gostile letošnji Centrope cup

Predstavljamo vam športno disciplino: Petanka

Igra petanke, sestrska igra balinanja, je ena najbolj razširjenih iger na svetu. Tudi zato, ker jo lahko igramo kjerkoli, je fizično nezahtevna, lahko jo igrajo mladi in stari, primerna je za rekreacijo in razvedrilo, seveda pa je v svetu poznana tudi kot atraktivni tekmovalni šport. Pa jo poznate? Petanko vam lahko predstavimo kot prosto balinanje, ki se igra z manjšimi kroglami kot so balinarske, pravila pa so tako enostavna kot bi igrali metanje ploščkov. Igramo jo lahko na dvorišču posutem s peskom, na makadam parkirnih prostorih, plaži, travnatih površinah in še marsikje. Za tekmovalno petanko pa imamo seveda za to posebej pripravljena igrišča. Zgodovina igre petanke v svetu sega v leto 1907, v Sloveniji jo igramo od leta 1999.

Tekmovalno petanko v Sloveniji igramo tudi v Domžalah, kjer imamo svojo prvoligaško ekipo v okviru društva TVD Partizan Domžale. So pa Domžale poznane tudi organizacijsko ter so do zdaj že večkrat gostile ljubitelje petanke, nazadnje sredi maja letos, ko se je v športnem parku Domžale odvijal mednarodni turnir z okoli 50 ekipami in 150 zadovoljnimi udeleženci iz petih srednjeevropskih držav (Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Slovaška, Slovenija). Breme organizacije je letos prevzel izvršni odbor Zveze društev petanke Slovenije – ZDPS, ki je s pomočjo praktično vseh slovenskih petankarskih društev vzorno pripravil turnir. Zmagovalce smo po celodnevnih napetih tekmah dobili že pod reflektorji, ko je slavila  zasedba kluba Vila Ane (Ljubljana-Polje) v postavi Gregor Sever, Gregor Valter Oprešnik in Dragan Kutlačić, ki je v finalu premagala trojko iz Slovaške. Tretje mesto je prav tako ostalo slovenskim petankarjem.

Vsekakor zanimivo in prijetno doživetje in druženje je igranje petanke, to vam lahko zagotovimo. Če smo v vas zbudili zanimanje ali če se imate namen bolje seznaniti s športno disciplino petanka, vas vabimo, da nas poiščete na spletu: https://zdps.si/ ali nas kako drugače poiščete, rade volje vam bomo svetovali.

Za konec petankarski pozdrav: SREČNO!

Občina Domžale

Tagi