Blagoslov šolskih torb v župniji Krašnja

Tokratna nedelja, 8. septembra 2024, je bila nekaj posebnega, saj obhajamo praznik rojstva Device Marije, znan tudi kot mali šmaren, obenem pa je bila to 23. nedelja med letom, Gospodov dan. Zato so mnogi duhovniki praznovanje malega šmarna opravili že v soboto. Na nedeljo pa so, po tednu dni pouka, blagoslovili tako šolske torbe kot njihovo vsebino in marsikje še nahrbtnike vrtčevskih otrok. Naj se šolsko leto začne z Božjim blagoslovom, da bo uspešno teklo.

Mašnik Gregor Luštrek se je v svojem nagovoru navezal na evangelij, ki opisuje, kako je Jezus ozdravil gluhonemega. Z besedo, ki jo je Jezus izrekel nad gluhonemim, pri krstu prosimo za vsakega otroka, da bi čim prej mogel dojeti Božjo besedo in izpovedati vero v slavo in hvalo Boga Očeta. V tej prošnji je zajeto vse, kar je najpomembnejše za naše življenje: da bi prepoznali Božji nagovor, ki je navzoč v besedah, ljudeh in dogodkih našega življenja, in da bi nas ta Beseda tako vodila, da bi s svojim življenjem slavili in hvalili Boga. Ker je to pot do izpolnitve našega življenja, je pomembno, da je takšna prošnja vedno navzoča v naših mislih, tudi ko stopamo v šolo, k verouku in k drugim oblikam učenja in rasti.

Pri tem se lahko priporočimo Mariji, katere rojstvo danes praznujemo, da bi nam ona, ki je v polnosti izpolnila Božjo voljo, pomagala izpolniti tudi to, kar Bog predvideva za dosego naše sreče. Torbe so blagoslovljene, šolsko in veroučno leto sta v polnem zamahu, in da bo leto uspešno, naj pripomore tudi nedeljski blagoslov torb in nahrbtnikov v vseh župnijah, kjer so ga izvedli.

DJD

Tagi