350 let Lukovega mlina v Vinjah

Danes, 10. decembra 2021, je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic odkril obeležje v čast 350-letnice Lukovega mlina v Vinjah. Ta je eden najstarejših in tudi dobro ohranjenih od vseh 45 mlinov, ki so nekoč mleli v Moravškli dolini. Prvič ga najdemo zabeleženega leta 1671. Mlin je prehajal iz roda v rod družine Pergar.

Ustno izročilo pravi, da je bil Pergar avstrijski oficir, drugače pa sudetski Nemec (današnja Češka). Ko je šel nekoč z družino na počitnice na Moravško, se je sin navdušil nad mlinarstvom. Posebej mu je bilo všeč, ker je bil mlinar bel, kar je pomenilo čisto delo. Odločil se je, da bo postal mlinar.

Lukov mlin je spadal med bolj imenitne mline, saj je bil zidan in je imel kritino iz skril. Imel je 5 nadlivnih koles z žlebovi in korci. Med razmahom lesarske industrije so podjetni Pergarji dodali še žago malo nižje ob mlinu, kjer je še danes.

Župan je v svojem nagovoru poudaril predanost občine ohranjanju znamenite dediščine Moravške doline. Odkritja spominske table so se udeležili varuh pravic občanov Stanislav Ravnikar in nekateri občinski svetniki, obeležje pa je blagoslovil diakon Janez Pavel Šuštar. Po odkritju so se navzoči v skladu z navodili NIJZ zadržali na krajšem druženju.

Miha Ulčar; Foto: Občina Moravče

Tagi