120. obletnica brzojava v Moravčah: gradnjo optičnega omrežja je potrebno pospešiti

Danes, 14. septembra 2023, je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic sprejel vodstvo in izvajalce podjetja Rune, ki po Moravški dolini gradi novo optično omrežje.

V pogovoru z direktorjem Runeja Stojanom Nikoličem mu je ta zagotovil, da bo izvajalec v kratkem zaključil z gradnjo optičnega omrežja v osrednjem delu občine (Zalog pri Moravčah, Straža, Drtija, Češnjice in Moravče). Tisti naročniki, ki v vzhodnem delu občine na bolj oddaljenih področjih še niso bili priključeni, bodo na vrsti po preučitvi vsakega posameznega primera. Projektiranje optičnega omrežja na zahodnem delu občine je praktično končano: dva glavna voda bosta potekala po južni (od Češnjic do Stegn) in severni liniji (od Postrani do Imenj). Prav tako bo za zahodni del občine zgrajena dodatna centrala.

Župan je ob tem izrazil pričakovanje, da se bo delo na izgradnji optike pohitrilo in ne bo treba čakati toliko časa, kot so do leta 1903 morale Moravče čakati na svoj prvi brzojav (telegraf). Prav te dni namreč praznujemo stodvajseto obletnico te takrat pomembne telekomunikacijske pridobitve.

Miha Ulčar; Foto: Občina Moravče

 

Tagi