Zgodnje jagode in šparglji že v Jarinini ponudbi

Vabljeni na degustacijo prigrizkov iz divje superhrane

Jarina, zadruga za razvoj podeželja bo v torek gostila Lili Mahne, ki prihaja s Cerkniškega in je zbirateljica starih tradicionalnih zeliščnih receptov ter interpretatorka kulinarične dediščine, divje hrane in zelišč. Lili Mahne ima bogate izkušnje s področja razvijanja podjetništva v povezavi z razvojem podeželja, kar je uspešno prenesla tudi v prakso na lastnih kmetijah.

Notranjska okuševalnica se bo za kratek čas ustavila in predstavila v trgovinici Zadruge Jarina, Ulica 7. avgusta 9 v Dobu pri Domžalah, in sicer v torek, 16. aprila med 10. in 12. uro. Kulinarične mojstrovine izpod rok Lili Mahne, ki so vse prej kot običajne, so prava paša za oči, saj so slastni prigrizki okrašeni z živo pisanimi cvetlicami, v njih pa se skrivajo tradicionalna zelišča.

Lili Mahne nam je zaupala

Za nabiranje oziroma vzgojo divjih zelišč je potrebnega veliko znanja, da ne pride do kakšnim zamenjav med rastlinami podobnega videza. Na kakšen način ste si in si še vedno pridobivate ta znanja?

Ko enkrat vstopiš v mreže ljudi, ki imajo znanja in izkušnje, je to kot kolo, ki se ne ustavi.

Registrirano imate tudi dejavnost tematske zbirke. Ste nosilka izročila za kulinarično dediščino božičnega kruha in zeliščarstva. Razvijate vsebine, ki so povezane s slovensko kulinarično dediščino in divjo hrano. Na kakšen način zbirate stare slovenske tradicionalne recepte?

Veliko je poti. Sodelujem v dediščinskih skupnostih, kjer si izmenjujemo recepte, in tudi v projektih, kjer imamo na razpolago še več možnosti tako v mednarodnem kot v slovenskem okolju.

Lili Mahne

Katera divja hrana se v tem letnem času najpogosteje znajde v vaših receptih? Nam lahko zaupate, katere so vaše najljubše jedi.

V tem letnem času so najpogostejše koprive, čemaž in regrat. Receptov je res veliko, naj izpostavim meni nekaj najljubših, na primer regratove pote z jurčki in ajdovo kašo ali pa sladke koprivne kolačke z grozdno kremo in užitnimi cvetovi. Zelo dobre so tudi čemaževe mini pogačice.

V trgovinici Zadruge Jarina se boste predstavili z degustacijo svojih izdelkov. S čim boste presenetili obiskovalce?

To pot bodo to izdelki s šparglji in jagodami, saj se je pričela sezona zgodnjih jagod in špargljev. Vse ostalo pa naj ostane presenečenje.

torek, 16. 4. 2024
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Odpiralni čas: 8:00 – 18:00

Na voljo bodo:

zgodnje jagode,
EKO šparglji,
EKO pomaranče,
EKO limone,
EKO topaz,
jabolka različnih sort izbrane kakovosti,
sveža lokalno pridelana zelenjava.

Torek ⇒ od 8.00 do 18.00 ure

Od 10. do 12. ure predstavitev in degustacija prigrizkov Lili Mahne s Kmetije Mahne.

JARINA

Ulica 7. avgusta 9, Dob

Lepo vabljeni v torek, 16. aprila 2024, med 10. in 12. uro na degustacijo superhrane s Kmetije Mahne. V redni ponudbi Zadruge Jarina v Dobu pri Domžalah vam bodo na voljo tudi zgodnje jagode z družinske kmetije Bostole in EKO šparglji s kmetije MIŠ.

Stojnica pred trgovinico in lično urejena notranjost trgovinice Zadruge Jarina sta s pestro ponudbo lokalno pridelanega sadja in zelenjave postali priljubljeno stičišče tistih, ki cenijo kakovost, svežino in poznano poreklo, degustacije pa predstavljajo dragoceno priložnost za pridobitev novih znanj in izkušenj iz prve roke. Dobrodošli.

Avtor: Saša Obersnu; Foto: osebni arhiv Lili Mahne, canva.com

Tagi