V Dobu pri Domžalah bodo obeležili praznik jabolk

"Jabolka so slovenska superhrana"

21. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za naše zdravje. Jabolka imajo izreden pomen v naši kulturi in prehrani, saj so za marsikoga nepogrešljiv del vsakdanjega jedilnika.

S posebnim dogodkom ob svetovnem dnevu jabolk, bodo v petek, 21. oktobra 2022, v Zadrugi Jarina v Dobu pri Domžalah proslavili pomen jabolk v slovenskem sadjarstvu, prehrani in kulturi. Zadruga Jarina, ki organizira dogodek, povezuje 80 kmetij z vseh koncev Slovenije. V Jarini imajo dvakrat tedensko, ob torkih in petkih, Dan hrane letnih časov, ki je postalo priljubljeno stičišče ljubiteljev lokalno pridelane in predelane sezonske hrane.

Na posebnem prazničnem dogodku ob prazniku jabolk, vas bodo skušali navdušiti nad slovenskimi jabolki, ki jih imamo za samoumevne. Predstavili vam bodo unikatnost slovenskih sort jabolk in prepoznavanje različnih sort ter poudarili pomen lokalne prehrane v kriznih časih. Na dogodku bo ves čas prisoten sadjar iz ekološke kmetije Miš, možno pa si bo ogledati tudi njihova sadovnjaka in na na lastna ušesa slišati komentar o pomenu slovenskih sort jabolk. V dopoldanskem času jih bodo obiskali tudi učenci OŠ Dob, za katere pripravljajo zabaven kviz o jabolkih.

Jabolka imajo izreden pomen v naši kulturi in prehrani, saj so za marsikoga nepogrešljiv del vsakdanjega jedilnika.

Dogodek bo tudi kulturno etnološko obarvan, saj bo potekala predstavitev Društva rokodelcev – rokodelski center Moravče s prikazom pletenja košar, med 10. in 11. uro pa bo ljudske pesmi prepeval pevski zbor Šole zdravja iz Domžal.

“Jabolko je na prestolu slovenskih domačih sadežev, ki popestri zdrave in slastne obroke. Prisrčno vas vabimo, da se ustavite v naši trgovinici, ki je edinstvena oaza lokalno pridelane hrane v domžalskem okolju. Prepričajte se o pestrosti in okusnosti naše kakovostne ponudbe s slovenskih kmetij. Z veseljem vam bomo prisluhnili in vam pojasnili, kar vas zanima. Pričakujemo vas na svetovni dan jabolk in tudi druge dni,” je ob prihajajočem dogodku povedala vodja zadruge Aleksandra Koprivnikar.

Vabljeni, da obiščete dogodek ob svetovnem dnevu jabolk, ki se bo v Zadrugi Jarina (Ulica 7 avgusta, Dob pri Domžalah) odvijal med 8. in 16. uro.

Trgovinica Zadruge Jarina se nahaja v središču Doba pri Domžalah.

Jabolko je eden najstarejših kultiviranih sadežev, po vsem svetu jih gojijo kar okrog 7500 različnih vrst. Spada med kulturne rastline, ki jih je vzgojil človek s pomočjo križanja. Slovenija ima idealne pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj ima optimalno klimo in primerno zemljo. Glede na široko paleto različnih sort, ki jih pridelujejo sadjarji v Sloveniji, lahko najdete primerno jabolko za vsak okus, od bolj kiselkastih do sladkih. Uživate jih lahko tako presne kot tudi kuhane ali predelane v različne okusne recepte.

Glede na široko paleto različnih sort, ki jih pridelujejo sadjarji v Sloveniji, lahko najdete primerno jabolko za vsak okus.

Sedaj je čas, da si priskrbite jabolka za ozimnico in si s svežino in hranljivostjo bogastva lokalno pridelanega sadja in zelenjave, pričarajte občutek domačnosti v času hladnih zimskih dni. V ponudbi Zadruge Jarina bodo imeli ekološka jabolka sort Topaz, Summerfree, Gala, Florina, Zlati delišes ter jabolka izbrane kakovosti: Pinova, Jonagold, Idared, Jonaprinc.

V Zadrugi Jarina v Dobu pri Domžalah imajo Dan hrane letnih časov ob torkih med 8. in 18. uro ter ob petkih med 9. in 16. uro. Na voljo imajo vedno sezonsko lokalno pridelano in predelano hrano.

 

Jarina razvija lokalni trg

Vključitev v podukrep 16.4 Podpore za horizontalno in vertikalno sodelovanje med udeleženci v dobavni verigi za vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov ter za promocijske dejavnosti na lokalni ravni, ki so povezane z razvojem kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov v letu 2019.

Zadruga Jarina z.o.o. v projektu nastopa kot vodilni partner in posrednik pri odkupu in prodaji kmetijskih proizvodov.

Eden izmed ciljev projekta ”JARINA RAZVIJA LOKALNI TRG” je zagotavljanje lokalne oskrbe s hrano preko stabilne pridelave varne, kakovostne hrane, ki bo potrošniku dostopna preko kratke dobavne verig.

Več informacij o projektu je dostopnih na spletni strani www.jarina.si.

Miha Ulčar; Foto: Arhiv domžalca, arhiv kmetije Karlovček, Canva

Tagi