Tematsko obarvan zeliščarski sejem v Dolu pri Ljubljani

Če drži trditev, da za vsako bolezen rožca raste, potem smo bili v soboto, 3. junija 2023, ne le na zeliščarskem sejmu v Dolu pri Ljubljani, ampak tudi v apoteki, bolje rečeno v lekarni. Poleg kmetije Jergan iz Spodnjih Kosez pri Lukovici, ki je tudi nosilka blagovne znamke Zakladi Črnega grabna, v svoji ponudbi pa imajo butične hišne sire in druge mlečne izdelke iz visoko kakovostnega mleka, je bilo na tematskem sejmu veliko različnih ponudnikov, zato smo lahko kupili še mnogo drugih stvari.

Na tematskem zeliščnem sejmu, ki ga je na Levčevi domačiji pripravila Občina Dol pri Ljubljani, smo lahko poleg sira kupili še sezonsko sadje in zelenjavo, med, pekovske in zeliščne izdelke ter semena in sadike.

Obiskovalcem so bile na voljo tudi številne delavnice, ki so ponujale peko palačink z zeliščnimi dodatki, izdelavo zeliščnega soka, sprehod po travniku, sajenje zelišč, degustacijo zeliščnih čajev … V čebelnjaku smo se lahko družili s čebelarji ter pokušali med in druge izdelke, za katere so zaslužne čebele opraševalke. Na svoj račun so prišli tudi najmlajši, saj je bil lov na zaklad odprt toliko časa, kolikor je trajal sejem. In ob vsem tem je za razvedrilo poskrbel ansambel Nepozabni.

Vsak sejem ima tudi okrepčevalnico in prostor, kjer se lahko usedeš, se v miru okrepčaš in poklepetaš s prijatelji, znanci ali drugimi obiskovalci.  V lepo urejeni okolici domačije, ki sicer šele dobiva pravo podobo, so tokrat ponudili nekaj kar ni značilnost jedi vaških veselic. Na voljo so imeli namreč pečene ribe s prilogo. Iz prve roke lahko povem, da so bile res odlične, zagotovo bi slednje popestrile tudi jedilnik vaških veselic in domačih zabav. Obenem pa so še zdrave. Za posladek so bile na voljo palačinke z različnimi domačimi nadevi, ki so jih pekle žene iz TD Dolsko aktiva Plamen.

Kdaj bo na sporedu novi tematsko obarvani sejem v deželi Jurija Vege, bomo lahko prebrali na spletni strani občine Dol pri Ljubljani, tudi zahvaljujoč se angažiranosti župana Željka Saviča.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi