Novo v Zadrugi Jarina: Dan hrane letnih časov poleg torka tudi ob petkih

Minilo je že nekaj dni, odkar smo zakorakali v leto 2022, ko smo se na prehodu leta s kritičnim pogledom zazrli v preteklost, ter se z upi in željami optimistično zagledali/obrnili v prihodnost. V Dobu pri Domžalah, natančneje v Ulici 7. avgusta 9, je pred skoraj letom dni med kupci zaživelo zelo priljubljeno stičišče, poznano pod imenom »Dan hrane letnih časov«. Tam se z veseljem srečujejo ljubitelji lokalne pridelane in predelane sezonske hrane.

Izbrano ime ponazarja uresničitev zamisli in konkretizacijo želje, da bi prevzemna točka, ki jo je sprva načrtovala zadruga Jarina, bila sčasoma s strani obiskovalcev prepoznana in sprejeta kot kraj, kjer bi si lahko stranke vsak torek priskrbele sveže in kakovostne slovenske pridelke lokalnih pridelovalcev in predelovalcev.

Na portalu domžalec.si je kmalu zatem zaživela tedenska predstavitev dobaviteljev, vključenih v široko in razvejano mrežo dobaviteljev zadruge Jarina v posebni rubriki »lokalna samooskrba«, kjer so lahko ljubitelji lokalnih in sezonskih artiklov izvedeli več informacij o kmetih, pridelovalcih in predelovalcih, ki skrbijo za ohranitev domačih in kakovostnih tradicionalnih okusov.

Torek, 4. 1. in petek, 7. 1. 2022
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Na voljo bodo:

  • različne sorte jabolk (Fuji, Jonagold, Zlati delišes, Idared, Topaz ..), kivi in hruške;
  • več vrst solat, hokaido buče, brstični ohrovt, fižol češnjevec, eko kislo zelje, krompir, por, sveže zelje, korenje, zelena, koleraba, rdeča pesa, čebula, česen, kislo zelje, kisla repa, kisle zeljne glave, rdeča pesa; …;
  • jajca, mlevski izdelki (moke, kaše, kosmiči …);
  • suho sadje, marmelade, med, sokovi, jabolčni čips, eko orehi, čaji;
  • olje, kis, vložnine;
  • mlečni izdelki, sirovi štruklji, testenine;
  • izdelki iz aronije;
  • domači piškoti;
  • masivni leseni izdelki;
  • kava, moj kofetek …

 Torek ⇒ od 8.00 do 18.00 ure 

Petek ⇒ od 9.00 do 16.00 ure

JARINA

Ulica 7. avgusta 9, Dob

Tokrat smo k pogovoru povabili Aleksandro Koprivnikar, idejno in pa vodjo zadruge Jarina, ter Andrejo Gradišek, ki jo lahko pogosto srečate v dobski prodajalni. Med drugim nas je zanimalo, kako izbirajo dobavitelje, ki jih vključijo v mrežo dobaviteljev zadruge Jarina, saj je o nekaterih na spletu dostopnih kar nekaj informacij, medtem, ko drugi nimajo pretirane medijske izpostavljenosti. Kaj je tisto, na kar so pozorni? Ali je kaj takega, kar ju pri delu še vedno preseneti in kakšne cilje so si zadali v letu 2022?

O nekateri kmetih, pridelovalcih in predelovalcih so na spletu že dostopne določene informacije, medtem, ko so glede nekaterih le te precej skope. Kako v tem primeru pridete do njih, kako jih najdete?

Aleksandra: Glede na povpraševanje smo širili našo mrežo kmetov širom Slovenije. Velikokrat tudi na priporočilo kmeta s katerim že delamo, dobimo kontakt od novega kmeta. V zadnjem času pa nas kontaktira tudi že veliko kmetov samih, predvsem v času ko imajo viške pridelkov. Vsakega dobavitelja tudi osebno obiščemo, spoznamo in šele nato steče morebitno sodelovanje.

Kaj je tisto, kar odtehta pri končni odločitvi? Tisto nekaj, kar vas nagovori, da se odločite za sodelovanje?

Aleksandra: Vsekakor je v ospredju kakovost pridelkov in izdelkov. Pozorni smo tudi na miselnost in pa namen, ki ga imajo potencialni novi dobavitelji, s katerimi stopimo v stik. Želimo si namreč iskrenosti, poštenosti in pa dobronamernosti.

Zadruga Jarina je vse bolj priljubljena prodajalna zelenjave, sadja in domačih jedi. Priljubljena je tako med prebivalci Domžal, kakor tudi širše okolice. Je morebiti eden izmed vzrokov lahko tudi vedno večje zavedanje o vplivu, ki ga imata ekološka in lokalna hrana na naše zdravje?

Aleksandra: Glede na to, da Jarina deluje že šestnajsto leto, vsekakor vidimo bistvene premike pri razumevanju pomena lokalne samooskrbe s hrano. O tem se vedno več govori, piše in bere. Tudi z vašo pomočjo se trudimo ozaveščati. Hkrati pa želimo omogočiti dostop do zdrave lokalne hrane naših dobaviteljev vsem našim strankam, in sicer ob torkih, od 8 – 18. ure, na naši točki, ki smo jo poimenovali »Dan hrane letnih časov«.

Zaradi velikega zanimanja smo se odločili, da z mesecem januarjem odpiramo naša vrata tudi ob petkih, od 9. do 16. ure.

Tudi zaradi narave dela, ste veliko v stiku s kmeti, lokalnimi pridelovalci in predelovalci, z vodji prehran javnih zavodov in pa potrošniki, ki si lahko v zadrugi Jarina vsak torek med 8 in 18. uro priskrbijo sveže sezonsko sadje in zelenjavo, za pripravo zdravih obrokov. Kakšno sliko o dogajanju ste si izoblikovali? Po katerih izdelkih je v vaši prodajalni največ povpraševanja?

Andreja: Največ povpraševanja je po sezonskem svežem sadju (spomladi jagode in češnje, poleti ameriške borovnice, marelice, nektarine, jeseni jabolka, kaki, itd.). Trenutno je največje povpraševanje po jabolkih.

Glede zelenjave opažam, da ima veliko ljudi v lokalnem okolju lastne vrtičke, zato zelenjavo kupijo pri nas šele takrat, ko jim le ta zmanjka na domačem vrtičku.

Zelo pozitiven odziv je bil na ekološki kamutov in pa ajdov kruh, ki ju imamo sedaj v ponudbi.

Vedno smo odprti tudi na pobude naših kupcev, da v našo ponudbo dodamo nekaj, česar še nimamo.

Kaj je tisto, kar vama je pri vajinem delu najbolj všeč?

Andreja: Zelo pozitivno. Stranke z iskrenimi, dobrimi nameni, ki se vračajo. Izjemno mi je všeč sama dinamičnost dela. Na eni strani komunikacija s kmeti, na drugi strani pa delo s končnimi potrošniki.

Je kaj, kar vaju pri delu še vedno preseneti? Kaj, nad čemer sta vedno znova presenečeni?

Andreja: Še vedno se najde kakšna stranka, ki bi imela v določenem letnem času pridelek, ki ga je takrat nemogoče vzgojiti – npr. jagode pozimi.

Od idejne zasnove pa vse tja do konkretizacije le te, se lahko marsikaj spremeni. Kakšna so bila vaša začetna pričakovanja in pa želje, v primerjavi z njihovo dejansko uresničitvijo oziroma, kaj je pokazala praksa? Kako ste se odzvali na želje in pa pričakovanja potrošnikov?

Andreja: Začetnih pričakovanj praktično nisva imeli. Spominjam se lanskega meseca maja, ko smo pred našimi poslovnimi prostori postavili stojnico, kjer smo tukajšnjim prebivalcem sprva ponudili jagode, češnje, šparglje in jajca. Stvari so se pričele postopoma razvijati – povpraševanju je sledila večja ponudba. Stojnica je kmalu postala premajhna, zato smo vse skupaj preselili v notranji prostori in le ta je kmalu dobil podobo lokalne trgovinice, ki bo z januarjem odprta dvakrat tedensko. Vsak torek in petek.

Smo ravno na prehodu iz starega v novo leto, kar je nekako priljubljen čas za delanje bilanc, tako osebnih kakor tudi poslovnih. Kakšne cilje ste si zadali za leto 2022?

Aleksandra: Decembra smo ustanovili »Skupino proizvajalcev sadja in zelenjave Jarina«, v katero smo povezali 8 kmetov iz različnih slovenskih regij, v želji, da ponudimo kvalitetne pridelke iz različnih shem kakovosti (izbrana kakovost Slovenije, ekološka pridelava, integrirana pridelava). Pomembno nam je, da lahko sodelujemo s pridelovalcem jabolk, ki pravi: »Pomembno mi je, da otroci jedo zdrava jabolka«.

V osrednjeslovenski regiji si želimo širiti mrežo šol in vrtcev. Lansirati lastno blagovno znamko za ponudbo zdrave in lokalno predelane hrane, ki jo načrtujemo v jesenskem delu tega leta. Srčno pa si želimo tudi sodelovati z novimi partnerji pri razvoju novih vsebin za povečanje samooskrbe na tem območju.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: Arhiv zadruge Jarina

Tagi