Majska Srečevalnica okusov z Lili Mahne

Jarina, zadruga za razvoj podeželja je gostila Lili Mahne, ki prihaja s Cerkniškega in je zbirateljica starih tradicionalnih zeliščnih receptov ter interpretatorka kulinarične dediščine, divje hrane in zelišč. Lili Mahne ima bogate izkušnje s področja razvijanja podjetništva v povezavi z razvojem podeželja, kar je uspešno prenesla tudi v prakso na lastnih kmetijah. Priročni prigrizki z izkušeno poznavalko slovenske kulinarične dediščine Lili Mahne so odlični prikaz za hitro pripravo prigrizkov za goste. Pod pokroviteljstvom programa Razvoj podeželja, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropske investicije v podeželje, je lepo uspela delavnica. Udeleženci delavnice so se ob pomoči mentorice Lili Mahne kar nekaj naučile, lahko bi rekli, da bi ob več delavnicah in vajah  postali mojstri in mojstrice, ki jih nobena gostiteljska priložnost ne bi presenetila, kajti iz tistega, kar  se najde doma, se da na hitro pripraviti kulinarične dobrote. Že kruhki z nekaj dodatki so prava paša za oči in presenečenje za goste. Z malo spretnosti, svežega sadja, zelenjave in shrankov iz shrambe zlahka ustvarimo testene žepke, pletenice in druge priročne prigrizke.

V ponedeljek, 6. maja 2024, je od 18. do 20. ure, v trgovinici Jarina v Dobu pri Domžalah potekala majska Srečevalnica okusov, v kateri so se prijavitelji delavnice z Lili Mahne naučili novih pristopov pri izdelavi priročnih prigrizkov. V tokratni majski Srečevalnici okusov se je deset prijavljenih na delavnico naučilo novih pristopov pri izdelavi priročnih prigrizkov z Lili Mahne, izkušeno poznavalko slovenske kulinarične dediščine. Ptički, marjetke, primorske štručke, pletenice, preste, čemaževe štručke, marmeladni rogljički, kruhki s sadnimi premazi… so šli izvrstno izpod rok Lili Mahne, zatem pa so udeleženci še sami poskusili, kar jim je šlo odlično od rok. Pekači so se hitro polnili, bilo je potrebno prižgati pečico in po vzhajanju izdelkov se je začela peka, vonj le te pa je napolnil prostore trgovinice Jarina v Dobu pri Domžalah.

Lastnica zadruge Jarina, Aleksandra Koprivnikar je za naš portal dejala, da bo v trgovinici Jarina vsak prvi ponedeljek v mesecu čas za srečanja z novimi okusi. Izbrani poznavalci in poznavalke vam bodo iz oči v oči pokazali, kako si lahko enostavno polepšate domače jedilnike. Recepte, trike, namige in to, kar boste na srečanju ustvarili, odnesete s seboj! Na delavnici je sodelovala tudi njena hčerka Andreja Gradišek.

Lili Mahne je za naš portal zaupala, da je za nabiranje oziroma vzgojo divjih zelišč potrebnega veliko znanja, da ne pride do kakšnim zamenjav med rastlinami podobnega videza. Ko enkrat vstopiš v mreže ljudi, ki imajo znanja in izkušnje z zelišči, je to kot kolo, ki se ne ustavi. Registrirano ima tudi dejavnost tematske zbirke. Je nosilka izročila za kulinarično dediščino božičnega kruha in zeliščarstva. Razvija vsebine, ki so povezane s slovensko kulinarično dediščino in divjo hrano. Mentorica Lili Mahne zbira tudi stare slovenske tradicionalne recepte. Veliko je poti do zbiranja in odkrivanja vedno novih starih ljudskih receptov. Sodeluje v dediščinskih skupnostih, kjer si izmenjujejo recepte, in tudi v projektih, kjer imajo na razpolago še več možnosti tako v mednarodnem kot v slovenskem okolju. V  različnih letnih časih se tudi nabirajo različna zelišča. Spomladi so najpogostejše koprive, čemaž in regrat, kasneje pridejo bučke in ostala zelenjava, jeseni pa zelje, pesa… Receptov je res veliko,  izpostavila je  nekaj njenih najljubših, na primer regratove pite z jurčki in ajdovo kašo,  koprivne kolačke z grozdno kremo in užitnimi cvetovi. Zelo dobre so tudi čemaževe mini pogačice.

Po končani delavnici je bilo potrebno poizkusiti napečeno, kar so okrasili z domačo slamo, kozjim sirom, rožmarinom…

Stojnica pred trgovinico in lično urejena notranjost trgovinice Zadruge Jarina sta s pestro ponudbo lokalno pridelanega sadja in zelenjave postali priljubljeno stičišče tistih, ki cenijo kakovost, svežino in poznano poreklo, degustacije pa predstavljajo dragoceno priložnost za pridobitev novih znanj in izkušenj iz prve roke. Dobrodošli!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi