Maja Orehek: “V ospredju lesenih izdelkov je njihova uporabnost”

»Bila sem izjemno žalostna, ko sem opazovala družine, kjer sta bila starša zaradi službenih urnikov in zadolžitev, veliko časa odsotna. Nisem si predstavljala, da bi lahko tudi sama z družino tako živela. Želela sem si zgraditi nekaj, da bi lahko bila več časa z družino in zato sem se odločila za samostojno pot. Sama si lahko razporejam svoj delovni čas, kar pomeni, da delam, ko sta otroka v vrtcu ali zvečer, ko že spita. Izdelujem izdelke iz lesa, prvenstveno za otroke. V zadnjem času pa sem se usmerila tudi v izdelke iz masive,« svoje začetke opiše naša tokratna gostja, mlada mamica Maja Orehek iz Preserij pri Radomljah.

Začetka so jo pritegnile kocke, katere je želela uporabiti namesto slikarskega platna. Preprosta oblika in multifunkcionalnost, sta ji pomagale pri oblikovanju predstave o njihovi novi, drugačni vključitvi v prostore, tudi med pohištvo. Bila je prisotna želja, da bi kocke s pisanimi poslikavami risale nasmehe na obraz, poživile dom in opominjale na lahkost in lepoto življenja. Želji se je pridružila nemirna ustvarjalna žilica, ki je svojo izraznost našla v najrazličnejših preprostih lesenih izdelkih, od katerih so mnogi že našli nov dom.

Torek, 14. 12. 2021
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Na voljo bodo:

  • različne sorte jabolk (Fuji, Jonagold, Zlati delišes, Idared, Topaz ..), kivi in hruške;
  • več vrst solat, hokaido buče, brstični ohrovt, fižol češnjevec, eko kislo zelje, krompir, por, sveže zelje, korenje, zelena, koleraba, rdeča pesa, čebula, česen, kislo zelje, kisla repa, kisle zeljne glave, rdeča pesa …;
  • jajca, mlevski izdelki (moke, kaše, kosmiči …);
  • suho sadje, marmelade, med, sokovi, jabolčni čips, eko orehi, čaji;
  • olje, kis;
  • mlečni izdelki, sirovi štruklji;
  • izdelki iz aronije;
  • domači piškoti ;
  • penina;
  • masivni leseni izdelki (orehove deske in pladnje, kakor tudi podstavke za mila) Maje Orehek

⇒ od 8.00 do 18.00 ure ⇐

JARINA

Ulica 7. avgusta 9, Dob

Starševstvo je izjemno pomembna in bogata doživljenjska vloga, ki ponuja številne priložnosti za opazovanje in spremljanje rasti in razvoja malih nadobudnežev. Sočasno pa so vsakodnevne izkušnje lahko tudi navdih za izražanje kreativnosti s snovanjem izdelkov, ki so lahko v pomoč pri rokovanju z vsakdanjimi izzivi. Njihova takojšnja uporaba pa omogoča neprecenljiv preizkus pred sprejetjem odločitve o njihovi potencialni izdelavi za širšo potrošnjo.

Res je. Osebno se prilagajam povpraševanju, ki lahko izhaja tako iz družinskega kroga, kakor tudi širše. Kontaktirajo me tudi stranke s kakšno željo ali že izoblikovano predstavo. Idejo.

Danes trg ponuja izdelke, o katerih pred desetletjem še nismo premišljevali ali si jih predstavljali.

Veliko je tudi absurdnih stvari in včasih se zamislim, ali vse to, kar je danes dostopno na tržišču, resnično potrebujemo ali morebiti celo ne?

Včasih premišljujem, da je v poplavi artiklov za otroke ali namenjenih okrasitvi doma, težko biti inovativen. Narediti in oblikovati nekaj, kar še ni bilo narejeno. Kot bi bilo vse že tako rekoč oblikovano in realizirano.

Tudi to je res.

Kakšno je poreklo lesa, ki ga uporabljate?

Les je slovenski. Pogosto se zgodi, da se pojavi potreba po lesu in takrat raziščem v okolici, kdo razpolaga z želenim in iskanim lesom in tja se tudi odpravimo.

Ko govorimo o rokodelstvu, govorimo o ročno izdelanih artiklih, ki so ravno zaradi tega posebni in edinstveni. Unikatni. In v njihovi unikatnosti personalizirani.

Ja, res je. Izdelke imam bolj kot ne personalizirane, saj serij ne izdelujem. Običajno prejmem klic stranke, ki mi malce opiše situacijo in pa željo, zamisel glede izdelka. Sama se glede na opis okoliščin tudi prilagodim in izdelam artikel, ki se vključi, vkomponira v opisani kontekst. Pogosto gre za otroške stvari, ki pašejo v njegov ali njen trenutek v življenju.

V ponudbi imam tudi izdelki iz orehovega lesa, ki so morebiti mišljeni bolj kot poslovna darila. Zdi se mi pomembno, da so stvari, ki jih delam, uporabne. Njihova uporabnost je tudi vodilo pri razmišljanju, pri njihovi izdelavi.

V asortimaju artiklov, ki jih izdelujete, tako za dekoracijo, kakor tudi za pomoč v kuhinji in ostalih prostorih doma, so tudi številne kuhinjske deske, različni pladnji in najrazličnejši podstavki za mila, narejeni striktno iz lesa. Izdelki so simpatični in izžarevajo neko posebno energijo. Ob pogledu nanje se v človeku prebudi nekakšen občutek topline.

Najlepša hvala, res lepo. Spletna stran Majin atelje je stara že deset let in zaradi dveh majhnih otrok, mi zmanjkuje časa, da bi jo lahko boljše uredila, zavedam pa se, da potrebuje osvežitev. Veliko izdelkov imam objavljenih v galeriji in sicer v rubriki izdelki za dom, v zadnjem času pa sem bolj ažurna in prisotna na drugih družabnih omrežjih.

Nekateri izdelki, ki sem jih naredila pred desetletjem, v njih se več ne prepoznam. Namreč, v tem času sem se precej spremenila. Veliko novih stvari sem se naučila in spremenila sem tudi način razmišljanja. Morebiti se pod novejšimi zavihki na spletni strani to tudi opazi. Opazi, da so izdelki bolj odraz sedanjosti.

Včasih premišljujem, da bi izdelke, ki sem jih naredila pred desetletjem, preprosto umaknila iz spleta, vendar zamisli ne izpeljem, saj so tudi ti izdelki del mene. Zato je prav, da se vidijo spremembe. Da se vidi napredek v razmišljanju. Morebiti je prav, da kar ostanejo.

Albumi, ki hranijo fotografije, so kot bi bili spomini, za katere si želimo, da bi se ohranili, saj jim pripisujemo določeno vrednost, najsibodi za nas ali za druge. Kako gledate na Vaše prve izdelke? Ste precej kritični ali si dovolite malce več svobode in kreativnosti pri ocenjevanju svojih začetkov?

Če bi stvari, ki sem jih izdelovala nekoč, izdelovala danes, bi jih oblikovala in izdelovala precej drugače. Danes imam definitivno več znanja.

Je med Vašimi artikli tudi takšen, ki je bil narejen zgolj za Vašo dušo, brez misli na potencialno tržišče?

Se najde. V trenutku, ko me prešine zamisel o izdelku, ki ga želim realizirat, začutim tisti adrenalin. V želji, da bi ga kar se da hitro izdelala, ne mirujem. Na žalost pa hitro nastanejo zapleti. Zapleti časovne narave. Prednost dajem izdelkom, ki jih stranke želijo in potrebujejo, sočasno pa se posvetim otrokoma. Morebiti, ko bosta otroka večja, bodo stvari drugačne.

Bližajo se prazniki. Kaj pričakujete, da bo pritegnilo pozornost potrošnikov?

Trg je resnično zasičen z izdelki, vendar ljudje iščejo nekaj drugačnega. Nekaj posebnega. Personaliziranega. Nekaj, kar se prilagodi. V stanovanjih so lahko izzivi z vključitvijo izdelkov, ki niso standardnih dimenzij. Z mojimi artikli lahko odgovorim na tovrstne potrebe.

V tem obdobju se iščejo manjše, personalizirane stvari. Škatle, so kar zanimive, saj se lahko dodana grafika prilagodi željam.

Kateri artikli bodo strankam dostopni v Dobu pri Domžalah, na točki hrane letnih časov Zadruge Jarina?

V prostorih Zadruge Jarina se bom usmerila v izdelavo masive. Fokusirala se bom na oreh. Izdelala bom orehove deske in pladnje, kakor tudi podstavke za mila. Vse iz orehovega lesa. Z drugimi besedami, čisto natur uporabne orehove izdelke.

Je kaj takšnega, kar bi želeli sporočiti obiskovalcem portala domžalec.si? 

Zelo sem hvaležna, ker me starši in partner pri mojem delu podpirajo. Brez njihove podpore, bi težko ustvarjala. Podpora ni samoumevna, zato mi izjemno veliko pomeni.

*************************************************

Masivne lesene izdelke (orehove deske in pladnje, kakor tudi podstavke za mila) Maje Orehek bo mogoče dobiti tudi na točki hrane letnih časov Zadruge Jarina v Dobu pri Domžalah.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: Arhiv Maje Orehek

Zadruga Jarina pod svojim okriljem povezuje številne lokalne pridelovalce. Vsak teden bomo na našem portalu predstavili enega izmed njih, zato lepo vabljeni, da jih spoznate še na drugačen način.

Tagi