Kmetija Pleško: “Jej dobro, živi preprosto in smej se pogosto!”
Je moto, ki ga živi, zagovarja in v katerega z vsem srcem verjame družina Pleško. Na manjši vzpetini nad Otočcem, v bližini Lutrškega sela, se nahaja kmetija, ki ponuja sadje in svežo slovensko domačo zelenjavo iz integrirane pridelave. Oče Janez in mama Joži, ki sta se s pridelavo zelenjave začela ukvarjati pred 30 leti, ostajata v ospredju tako pri prodaji, kakor tudi kmetovanju, medtem, ko je sin Robi kot naslednik sprejel odločitev, da se bo kmetovanju posvetil tudi poklicno. Skupaj z ženo Mojco in tremi otroki, pri delu, ki ga ne zmanjka tako rekoč vse leto, po svojih najboljših močeh ter s skupnimi močmi nadaljujejo tradicijo kmetije Pleško, ki se je iz živinoreje leta 1988 z zasaditvijo prvega hektarja jabolk preusmerila v pridelavo zelenjave in pa sadja.
Danes imajo okoli dva hektarja sadovnjaka in dobrih šest hektarjev površin namenjene vzgoji zelenjadnic. Od tega je dober hektar zelenjave vzgojene v zaščitnih prostorih – rastlinjakih in tunelih. Na Gumberku so pred desetimi leti posadili še pol hektarja kostanja-maronov, na bližnjem Grčevju pa nov vinograd, v katerem imajo posajenih 3.200 trt, med njimi tudi namizne sorte.
Pred dobrim poldrugim desetletjem, so kot prvi v okolišu, kar na domačem pragu, v lastni majhni trgovini pričeli s prodajo. Janezu je bila blizu misel, ki jo je ponotranjila in za svojo naredila celotna družina. V osnovi »gre za tek na dolge proge«, kjer se zaupanje in pa zvestoba gradita skozi leta, tako z nenehno prisotnostjo kot raznoliko ponudbo in kvaliteto.
Torek, 22. 6. 2021 dan za nakup HRANE LETNIH ČASOVNa voljo bodo goriške češnje, jagode, maline, marelice, šparglji ter ostala sezonska ponudba lokalnih pridelovalcev. od 10.00 do 18.00 |
Obiskovalci so na kmetiji Pleško vedno dobrodošli in če želijo, si lahko kadarkoli ogledajo, kje in kako rasteta sadje in pa zelenjava. V letih so pritegnili številne obiskovalce, ki so sčasoma postali tudi zvesti kupci. Predvsem gre za potrošnike iz domače okolice, novomeške občine in pa kupce iz bolj oddaljenih krajev Dolenjske.
Leta 2004 so ob domači kmetiji uredili lastno vrtino za namakanje, zaradi česar so morali kopati več kot 200 metrov globoko, da so prišli do vode. Velik strošek pa jim predstavlja tudi elektrika.
V bodoče si želijo nadgraditi sejalni sistem za setev in vzgojo sadik, s čimer bi povečali ponudbo sadik in sveže zelenjave. Zaradi povečanega zanimanja in pa povpraševanja po predelani in predpripravljeni zelenjavi, skušajo poiskati načine, kako bi lahko v ponudbo dodali tudi to.
Zakaj so se odločili za samostojno vzgojo sadik? Kakšne so značilnosti predpripravljene zelenjave? Kaj jim pomeni sodelovanje z Zadrugo Jarina in kaj lahko naredimo mi, potrošniki, da ohranimo v prihajajočih poletnih mesecih zelenjavo in pa sadje čim dlje časa sveže, so le nekatera izmed vprašanj, ki smo jih zastavili Mojci Pleško, Robijevi soprogi in mami njunih treh nadobudnežev.
Če upoštevamo lego, značilnosti zemlje, klimo, etc … kaj imate občutek, da na vašem področju najbolje uspeva?
Dejansko nam uspeva vsa zelenjava kakor tudi sadje, vendar je iz leta v leto različno zaradi vremenskih pogojev.
Brala sem, da sadike vrtnin vzgajate sami. Zakaj ste se odločili za tovrsten način in kakšne so prednosti le tega?
Za vzgojo sadik za lastno uporabo smo se odločili na podlagi nam cenejšega sadilnega materiala. Poleg tega vemo, kaj sadimo in kakšno je zdravstveno stanje sadik, ki jih sadimo sami in jih poleg tega ponujamo tudi našim rednim strankam.
Kaj pomeni integrirana pridelava in kakšne so njene prednosti?
Integrirana pridelava je nacionalna slovenska shema kakovosti. Intergiran način pridelave pomeni naravi in potrošniku prijaznejšo kmetovanje, iz katerega ob nadzorovani uporabi gnojil in predpisanih FFS (fitofarmacevtska sredstva) izhajajo visoko kakovostni pridelki.
Precejšen finančni vložek je bila tudi vaša vrtina za namakanje. Zakaj ste se odločili zanjo in kaj vam dejansko omogoča?
Za lastno vrtino smo se odločili zaradi namakanja vrtnin. Omogoča nam redno oskrbo vrtnin z vodo, saj v sušnih razmerah, ko ni padavin, nam vrtina še kako pride prav.
Kaj v praksi pomeni predpripravljena zelenjava in kakšna zelenjava je optimalna za to?
Predpripravljena zelenjava pomeni, da je zelenjava pripravljena za takojšno uporabo. Npr. očiščena čebula-olupljena, pripravljena za sekljanje, rezanje …, olupljen krompir, ki je po možnosti tudi že narezan v krhlje ali željeno obliko-pripravljen za cvrtje, rezana solata, …
Katera zelenjava je v prihajajočih poletnih mesecih dejansko sezonska?
Dejanska sezonska zelenjava je zelenjava, katero je v naših krajih mogoče uspešno pridelati. To je tista, ki dozori na vrtu brez prisiljenega zorenja (npr. meseca januarja pri nas ni mogoče dobiti paradižnika, kot je npr. že na voljo v trgovinah). Mi si pojem sezonska zelenjava razlagamo po pridelkih, ki jih je možno uspešno pridelati npr. meseca maja (jagode, kumare, bučke, zgodnji krompir). Vse pa je odvisno od vremenskih pogojev.
Kakšen se Vam zdi odnos ljudi do sveže zelenjave?
Odnos ljudi do sveže zelenjave je bistveno boljši, kot je bilo pred leti. Je tudi bolj cenjena, saj so mnogi, ki so poskušali pridelovati zelenjavo na svojem vrtu, ugotovili, da je pridelava velik pojem in je potrebno veliko znanja in tudi izkušenj.
Kaj lahko naredijo potrošniki v poletnih mesecih, da zelenjava ostane kar se da dolgo sveža? (Da prehitro ne zgnije)
V kolikor imajo potrošniki možnost, naj zelenjavo in sadje kupujejo vsakodnevno v zmernih količinah, če pa te možnosti nimajo, naj večji nakup pravilno skladiščijo. Pravilno skladiščenje zelenjave ali sadja pa pomeni, da se svežo zelenjavo shranjuje v hladnem in temnem prostoru, nikakor pa ne v prostorih, kjer ne morejo zagotoviti ustreznih pogojev.
Zakaj ste se odločili pridružiti Zadrugi Jarini in kaj vam je všeč pri tovrstnem sodelovanju?
Za pridružitev in sodelovanje z Jarino smo se odločili zaradi ponudbe sveže zelenjave tudi v druge dele Slovenije in s tem potrošnikom omogočiti uživanje domače pridelane zelenjave.
Kaj bi svetovali bralcem, jim položili na srce ali jim predlagali, kaj naj za osvežitev jedo v prihajajočih vročih poletnih mesecih? Kako naj kupljena živila pripravijo, da ohranijo hranilne vrednosti?
Marsikdo že pozna naš moto, ki se glasi: »JEJ DOBRO, ŽIVI PREPROSTO IN SMEJ SE POGOSTO!” vse to pa se navezuje na zdravo prehranjevanje. Naš nasvet bralcem je, naj v poletnih mesecih uživajo čim več sveže zelenjave ter sadja, s čim manj termične obdelave, saj bodo s tem ohranili vitamine in minerale, ki so potrebni za zdravo življenje.
Zadruga Jarina pod svojim okriljem povezuje številne lokalne pridelovalce. Vsak teden bomo na našem portalu predstavili enega izmed njih, zato lepo vabljeni, da jih spoznate še na drugačen način.
Avtorica: Petra Petravič; Foto, video: Arhiv Kmetije Pleško