Gianfranco Giassi: “S kakiji ravnajte spoštljivo”

Kaki v jesenskih mesecih zažari v bogatih, toplo čarobnih oranžnordečih barvah, ki zbujajo pozornost. Gre za »eksotični sadež«, bolj poznan kot hrana bogov, ki izvira iz Kitajske, dežele daljnega vzhoda.

Že od nekdaj je bil cenjen zaradi prehranske in zdravilne vrednosti, saj ga odlikuje bogata vitaminska in mineralna vsebnost, visoka vsebnost prehranskih vlaknin ter nizka vsebnost beljakovin in maščob. Kaki postaja vedno bolj iskan in priljubljen sadež, zlasti med sladokusci in pa ljubitelji zdrave prehrane. Tako zaradi sladkega, malce eksotičnega okusa, kakor tudi načina pridelave, ki poteka naravi prijazno.

“Kaki lahko obrodi tudi več kot 100 kilogramov sadeža, vendar bo letos, prav zaradi spomladanske pozebe, drevo obrodilo komaj kakšnih 20 kilogramov kakijev,” niza posledice letošnjih vremenskih razmer gospod Gianfranco Giassi, lastnik Kmetije Giassi iz Strunjana. Predsednik Turističnega društva Solinar Strunjan, ter idejni pobudnik priljubljene prireditve imenovane »Praznik kakija«, ki že več kot 20 let zapovrstjo poteka na Obali, je naš tokratni sogovornik, gospod Gianfranco Giassi, izjemen ljubitelj kakijev in goreči zagovornik spoštljivega ravnanja z njimi.

Torek, 2. 11. 2021
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Na voljo bodo:

  • NOVO: ekološki kakigajbica 15 EUR (zaradi velikega zanimanja sprejemajo prednaročila na narocila@jarina.si ali na telefonsko številko 051 339 343;
  • različne sorte jabolk (Fuji, Jonagold, Zlati delišes, Idared): cena za gajbico 15 EUR,
    eko jabolka Topaz;
  • jagode, hruške Viljamovke, maline, kivi;
  • brokoli, cvetača, buče hokaido, fižol češnjevec, kislo zelje, krompir, paprika, por, sveže zelje, korenje, zelena, koleraba, rdeča pesa, čebula, česen, solata kristalka, endivija, radič, itd.
  • jajca, mlevski izdelki (moke, kaše, kosmiči …), Suho sadje, marmelade, sokovi, jabolčni čips;
  • kis, olje, suho sadje, marmelada, sokovi, jabolčni čips,
  • mlečni izdelki
  • izdelki iz aronije

⇒ od 8.00 do 18.00 ure ⇐

Degustacija kakijev s Kmetije Giassi

⇒od 16.00 do 18.00 ure⇐

JARINA

Ulica 7. avgusta 9, Dob

Letošnje vremenske razmere kakiju niso bile ravno naklonjene. Suša in pa pozeba naj bi naredila svoje in glede na napovedi, naj bi v precejšnji meri znižala letošnji pridelek.

Letošnja letina je precej manjša od običajne. V času dobre letine sem pridelal tudi po 30, 40 ton kakijev. Ne glede na to sem zadovoljen, čeprav je na drevesih ostalo okoli 20-30 % kakijev. Nekaj je prispevala pozeba, nekaj pa letina kot takšna.

Ali vremenske nevšečnosti vplivajo na samo kakovost sadeža?

Kakiji so letos manjši, veliko pa jih je tudi popadalo na tla. Pričakujemo, da bo tudi veliko »škarta«. Kar se pa tiče okusa, bo vsekakor dober in glede tega ne bo težav. Medtem, ko se grozdje in oljke lahko obirajo prej ali kasneje, za kaki velja, da ga pri nas že leta in leta obiramo od 15-20 oktobra in sadeži so vedno zreli.

Občutek imam, da drevo ne zahteva veliko, od sebe pa izjemno veliko da?

Res je. Se strinjam. Tudi zato sem izbral ekološki način pridelave, saj ne vključuje uporabe določenih sredstev. Kaki mora mirovati dva meseca, kar pomeni, da se ga decembra in januarja pusti povsem pri miru. Februarja pričnemo z obrezovanjem. Določena količina vej je uporabna za naravno gnojenje, preostanek pa se odnese drugam. Travo, ki poganja okoli dreves, se večkrat pokosi, zemljo pa rahlja. Okopavanje zemlje je na vrsti v poletnih mesecih, kakor tudi zalivanje z vodo. V primerjavi z breskvami, kaki resnično ne potrebuje veliko truda, kakor tudi ne pozna dvoletne rodnosti, ki je značilna za preostale vrste sadja.

Zakaj ste pričeli razmišljati o kakiju kot drevesu, ki bi ga lahko imeli v mnogo večjih količinah, kot jih je lahko nekaj okoli hiše?

Starejši oče je po nasvetu strokovnjakov namensko izbral kaki. Začetka smo imeli zgolj tri drevesa in še ta povsem za lastno uporabo. Ker smo imeli svojo zemljo, smo povečali število dreves in sčasoma je iz sadovnjaka nastal nasad. Dodana vrednost je tudi naša lega, ki kakiju izjemno ustreza.

Pridelka smo imeli veliko, strank pa bolj malo. Kot predsednik turističnega društva sem premišljeval o dogodku, ki bi privabil obiskovalce, sočasno pa pripomogel k širjenju prepoznavnosti kakija. Zanimanje je raslo, z medsebojno pomočjo in izmenjavo izkušenj, se je tudi naše znanje bogatilo. In po dvajsetih letih lahko s ponosom povem, da se poznajo sadovi našega truda in angažmaja. Kakije smo se učili nabirat in tudi uživat v sladko eksotičnem okusu sadeža.

Na naši kmetiji imamo približno 1000 dreves, ki se razprostirajo na okoli 2-3 ha površine.

Obiranje kakija tudi ni tako zelo preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Nemalokrat lahko pretirana vnema in pa zagnanost naredita več škode, kot koristi.

Pri obiranju kakijev sta potrebni spoštljivost in pa skrb. Tako za sadež, kakor tudi za drevo. Kakije pobiramo sedaj, ko so rumene barve. Sadeže je potrebno zložiti direktno v (lesene) zaboje in sicer v vrsto, enega za drugim. Nato se jih pusti na miru, da se omedijo.

Manjši kakiji niso ravno priljubljeni, čeprav so lahko mnogo boljši, slastnejši od marsikaterega kakija večjih dimenzij, ki je lahko na prvi pogled celo lepši.

Poleg toplih jesenskih barv in eksotičnega okusa, je pestrost sort še ena izmed značilnosti, ki pripomore k skrivnostnosti sadeža. So kakiji, ki zgledajo že precej rdeči, včasih tudi že morebiti prekomerno rdeči, vendar so ravno takrat najboljši. Najbolj zreli. In so kakiji, nežno oranžne barve, ki lahko ob ugrizu precej vežejo. Kot bi bili premalo zreli, čeprav je morebiti resnica povsem drugačna? Ali pač.

Vsak kaki ima svoje ime. V Strunjanu pridelujemo sorte »tipo«, »Rojo brillante« in »Hachyia«. »Rojo brillante« je zelo lep, rdečkast kaki, bolj špičaste oblike z debelejšo kožo, ki morebiti lahko koga tudi moti. V Evropi ga prodajajo po kosih, uživa pa se kot jabolko. Pri nas ga tudi zorimo.

Najboljši trdoužitni kakiji so takrat, ki so v notranjosti črni in imajo črne peške. Najboljši so takrat, ko so oplojeni. Letos bo tovrstnih kakijev manj.

Navkljub manjši prepoznavnosti, ima tudi kaki številne prednosti.

Kaki je daleč najbolj zdrav sadež. Predvsem tisti, ki je naravno zorjen in rdeče obarvan. Tudi stranke so navdušene nad njegovimi zdravilnimi učinki. Lahko se ga pripravi na 1001 način. Za pripravo sladic ali zmiksan poleg jogurta. V tem obdobju je resnično blagodejen.

Večkrat ste omenili spoštljivo in pravilno obiranje kakija. Kako naj se tega lotimo?

Obiranje mora potekati izključno ročno. Vsekakor je priporočljiva tudi uporaba škarij. Pri tem moramo biti pazljivi, in nežni. Sadeže je potrebno polagati direktno v zaboje, v vrsto, enega za drugim. Nato je na vrsti zorenje.

Kaki je edino drevo, ki se povsem samo redči, pa najsi bodi govoriva o cvetovih, ali plodovih. To opravi narava povsem sama in kakršnokoli redčenje cvetov ali kasnejših plodov je povsem nesmiselno.

***********************************************

V torek, 2. novembra 2021, od 16.00 ure do 18.00 ure vabljeni na degustacijo kakijev Kmetije Giassi, ki bo potekala na priljubljeni točki hrane letnih časov, stojnici Zadruge Jarina v Dobu pri Domžalah (Ulica 7. avgusta 9).

Avtorica: Petra Petravič; Foto: Arhiv Kmetije Giassi, arhiv domžalca

Zadruga Jarina pod svojim okriljem povezuje številne lokalne pridelovalce. Vsak teden bomo na našem portalu predstavili enega izmed njih, zato lepo vabljeni, da jih spoznate še na drugačen način.

 

Tagi