Domen Virant: “Kozje mleko vse bolj priljubljeno”

Kozje mleko in izdelki iz njega so vedno bolj popularni. Kljub temu, da se v zadnjem času več prostora in pa besed namenja predstavitvi in opisu prednosti ter posebnosti številnih kozjih izdelkov, ostajajo potrošniki v odnosu do njih pogosto še precej zadržani. Na distanci. Kar je po eni strani razumljivo, vendar sočasno izgubljajo priložnosti, ko bi do koriščenja prednosti, ki jih je ta nudijo, že lahko prišli. Morebiti je zadržanost vezana na predsodek, ki se izoblikuje ob pojmovanju (imenovanju) in pa predstavi, vezani na izbor besed ali pa je skeptičnost preprosto posledica nepoznavanja in pomanjkanja informacij. Ne glede na to, pa je v zadnjem času moč opaziti, da se kozje mleko in pa ostali kozji izdelki, v določenem življenjskem obdobju, pri marsikomu vendarle že pogosteje znajdejo na mizi.

V upanju na priložnost, da bodo predstavljene prednosti, posebnosti in pa blagodejni učinki kozjega mleka na človeški organizem, pretehtali morebitne predsodke, smo se pogovarjali z Domnom Virantom, prevzemnikom kmetije Pr’ Ropet iz Volčjega Potoka, ki se je skupaj s partnerico Lauro odločil za prirejo senenega kozjega mleka. Le to ostaja med potrošniki mnogo bolj priljubljeno v času, ko so otroci še majhni in pa kasneje, ko se sami ali njihovi bližnji znajdeno v jeseni življenja.

Že v antiki je bilo kozje mleko zaradi svojih zdravilnih učinkov zelo cenjeno. Tudi danes je pri ljudeh cenjeno zaradi lahke prebavljivosti in polnega okusa. Je bogat vir makro in mikro elementov in vitaminov, med katerimi izstopata vitamin A in D. V kozjem mleku je kar dvakrat več vitamina A in trikrat več vitamina D, kot v kravjem mleku. Maščobno kislinska sestava mleka je ugodna s stališča zdrave prehrane, prav tako, pa so maščobe v kozjem mleku bolj razpršene in zato lažje prebavljive, kot pri kravjem in ovčjem mleku.

Torek, 13. 7. 2021
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Na voljo bodo ribez (novo), eko ameriške borovnice, maline, jagode, špinača in blitva (novo), stročji fižol, rumena in zelena paprika, špičasto zelje, rdeča pesa, korenje, mladi krompir, bučke, kumare, por, seneno kozje mleko, jajca pašne reje in ostala sezonska ponudba lokalnih pridelovalcev.

od 10.00 do 18.00
JARINA
Ulica 7. avgusta 9, Dob

Ker je bilo prejšnji teden za eko ameriške borovnice veliko zanimanja, za ta torek sprejemajo tudi prednaročila: narocila@jarina.si

Čeprav se v Sloveniji seneno kozje mleko, lahko resnično sliši kot nekaj eksotičnega, precej tujega, gre pri pojmovanju tovrstnega mleka za posebnost vezano na krmo, ki mora biti brez silaže ali kakršnekoli konzerviranosti. Na kmetiji Pr* Ropret so pridobili certifikat, ki ponazarja, da krmijo zgolj s suhim senom, svežo travo in pa suhimi žiti. Vzporedno s seneno prirejo mleka oziroma mesa, pa ne smejo uporabljati krme z GSO.

Seneno mleko ima boljšo mlečno kislinsko sestavo, saj vsebuje do dvakrat več maščobnih kislin omega 3, hkrati ima za človekovo zdravje boljše razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6.

Kozje mleko vsebuje tudi več kaprilne in kaprinske maščobne kisline, ki se lahko v presnovi človeka neposredno izkoristi kot vir energije. Prav ti dve maščobni kislini dajeta mleku značilen vonj in okus. V primerjavi s kravjim mlekom, se smetana ne izloča na površje pri znižanju temperature.

Koze se lahko v povprečju molzejo 270 dni na leto, največ mleka pa imajo v 3. in 4. laktacijskem obdobju, količina pa je odvisna od pasme. V povprečju se giblje med 400 in 1000 kg letno. Trenutno imajo na kmetiji 30 koz molznic, 13 mladic, okoli 40 kozličkov in pa enega kozla.

Pri predelavi senenega mleka kmetje in sirarji opažajo pomembne pozitivne lastnosti, med katerimi je manjše napihovanje zorjenih sirov, saj je možnost za okužbo mleka manjše. Tudi vonj in higiena mleka se lažje zagotavlja v hlevih, kjer ni prisotne silaže, saj ima silaža bistveno bolj močan vonj kot seno in hitreje poškoduje občutljive maščobne kroglice kozjega mleka.

Seneno mleko predstavlja tudi manjše zdravstveno tveganje za potrošnike, ki pijejo surovo mleko in mleka toplotno ne obdelajo. Možnosti za neustrezne predelane mlečne izdelke iz kozjega mleka so s senenim mlekom manjše.

Splošno znano je, da so kozje izjemno izbirčne in delikatne živali, sočasno pa imajo zaradi svojih fizičnih posebnosti, večje možnosti dostopa do višjih rastlin, kot jih imajo druge živali. Razširjeno predstavo, da imajo kozji izdelki mnogo bolj izrazit in pa specifičen okus, ter svojevrstno aromo, ki ji daje prepoznavnost, ni mogoče zanikat, sočasno pa zgoraj našteto ne sme odvrniti fokusa od številnih, med katerimi tudi še marsikaterih nepoznanih prednosti, ki jih nudijo. Lažja prebavljivost, specifična aroma in pa poln okus, so le nekatere izmed prednosti, ki blagodejno vplivajo na naš organizem.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: arhiv Domna Viranta

**********************************************************************

Zadruga Jarina pod svojim okriljem povezuje številne lokalne pridelovalce. Vsak teden bomo na našem portalu predstavili enega izmed njih, zato lepo vabljeni, da jih spoznate še na drugačen način.

Jarina razvija lokalni trg

Vključitev v podukrep 16.4 Podpore za horizontalno in vertikalno sodelovanje med udeleženci v dobavni verigi za vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov ter za promocijske dejavnosti na lokalni ravni, ki so povezane z razvojem kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov v letu 2019.

Zadruga Jarina z.o.o. v projektu nastopa kot vodilni partner in posrednik pri odkupu in prodaji kmetijskih proizvodov.

Eden izmed ciljev projekta ”JARINA RAZVIJA LOKALNI TRG” je zagotavljanje lokalne oskrbe s hrano preko stabilne pridelave varne, kakovostne hrane, ki bo potrošniku dostopna preko kratke dobavne verige.

Več informacij o projektu je dostopnih na spletni strani www.jarina.si.

Tagi