Lekarna Bistrica: Program aktivnosti od 24. do 28. oktobra 2024

Lekarna Bistrica je do konca meseca oktobra za vas pripravila še ultrazvočno merjenje kostne gostote in merjenje krvnega tlaka, glukoze ter holesterola v krvi. Meritve bodo potekale v prostorih lekarne v Mercatorjevem centru Domžale. 

Poleg meritev bo v četrtek, 24. oktobra potekalo strokovno svetovanje za priznane kozmetične izdelke Vichy, La Roche Posay in Cerave. Na ta dan lahko ob nakupu teh izdelkov izkoristite tudi 20 % popust.

V petek, 25. oktobra pa vam bo izdelke predstavila in svetovala strokovna sodelavka podjetja Top Pharma.

Do konca meseca oktobra ne zamudite tudi:

  • 25 % popust na vse izdelke Eucerin,
  • 25 % popust na linijo Vichy Neovadiol za nego kože v menopavzi,
  • 20 % popust na prehranska dopolnila Solgar,
  • 10 % popust na fitoterapevtske izdelke in prehranska dopolnila Soria,
  • 15 % popust na izdelke Jamieson – Multivitamini za otroke, probiotiki za otroke in D3 otroški bonboni,
  • 15 % popust na vse izdelke Defendyl-Imunoglukan P4H,
  • 25 % popust na izdelke Hansaplast za nego nog,
  • 20 % popust na izdelke Forcapil (ne velja za pakete).

Sobota, 26. oktober 2024

9.30-12.00: ULTRAZVOČNO MERJENJE KOSTNE GOSTOTE
Zveza društev bolnikov z osteoporozo.

Ultrazvočno merjenje gostote kosti pokaže morebitne ogroženosti za osteoporozo. To je sistemska bolezen kosti, ki se pojavi brez očitnih znakov. Kostna gostota se zmanjšuje, prav tako se polagoma spreminja tudi struktura kostnine. Vse to pomembno vpliva na trdnost kosti in odpornost na vsakdanje obremenitve. Meritev je plačljiva in sicer 6 eur na meritev/osebo, opravljali jo bodo predstavniki Zveze društev bolnikov z osteoporozo.

Ponedeljek, 28. oktober 2024

10.00 – 12.00: MERJENJE KRVNEGA TLAKA, GLUKOZE IN HOLESTEROLA V KRVI
Center za krepitev zdravja, ZD Domžale

Zaradi velikega zanimanja se je potrebno na meritve predhodno naročiti na številko 08 205 48 58 ali osebno v lekarni ali preko spletnega obrazca.

Kakšen je namen meritev in kako lahko pomagajo pri preprečevanju težav?

Krvni tlak, ki mu pogosto rečemo kar pritisk, je sila, s katero kri pritiska na steno žil, po katerih teče. Krvni tlak sestavljata dve številki, izmerjeni v milimetrih živega srebra (mm Hg).

Prva številka je sistolični tlak, ki označuje najvišji tlak v žilah, ko srce bije. Druga številka je diastolični tlak, ki predstavlja najnižji tlak v žilah med dvema utripoma, ko srce počiva. Normalne vrednosti krvnega tlaka pri odraslih so: sistolični tlak med 120 in 129 mm Hg ter diastolični tlak med 80 in 84 mm Hg. Ohranjanje normalnega krvnega tlaka je pomembno za nemoteno delovanje vitalnih organov, kot so srce, možgani in ledvice, ki prispevajo k splošnemu zdravju in počutju.

Sladkor (glukoza) je glavni vir energije za naše telo, zlasti za možgane. Po zaužitju hrane se sladkor v krvi dvigne, celice pa ga uporabljajo kot vir energije. Uravnavanje sladkorja v krvi omogoča inzulin, hormon iz trebušne slinavke, ki pomaga celicam, da absorbirajo višek glukoze. Nasprotni učinek ima hormon glukagon, ki zvišuje raven sladkorja v krvi, kadar telo potrebuje več energije. Neuravnotežena raven sladkorja lahko vodi v simptome, kot so omotica, slabost in utrujenost, dolgotrajno pomanjkanje nadzora nad sladkorjem pa lahko vodi v sladkorno bolezen.

Visoka raven sladkorja v krvi negativno vpliva na raven holesterola. Prehrana, bogata s preprostimi ogljikovimi hidrati in sladkorji, lahko poveča raven “slabega holesterola” (LDL) in zmanjša učinkovitost “dobrega holesterola” (HDL), ki varuje naše ožilje.

Holesterol je nujna snov za izgradnjo celic in hormonov. Obstajata dva tipa: “dober” holesterol (HDL) in “slab” holesterol (LDL). Dober holesterol prenaša odvečen holesterol iz celic in arterij nazaj v jetra, kjer se izloči. Slab holesterol pa holesterol prenaša v celice in arterije, kjer lahko presežki povzročijo nalaganje maščobnih oblog, zoženje žil in arteriosklerozo, kar povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Pomanjkanje holesterola pa lahko povzroča duševne težave, kot so depresija, agresivnost ali izguba spomina, in povečuje tveganje za razvoj določenih bolezni, kot je rak.

Zato je izredno pomembno, da spremljate raven holesterola in sladkorja v krvi, saj lahko tako pravočasno zmanjšate tveganje za različne bolezni. Meritve v Lekarni Bistrica bo izvajal Center za krepitev zdravja ZD Domžale. Strokovno osebje vam bo predstavilo rezultate meritev in vas po potrebi usmerilo v nadaljnjo obravnavo.

Tagi