Kdo to počne? Čez vikend po Domžalah odlagali gradbene odpadke

Včeraj smo na našem portalu poročali, da je zaenkrat še neznana oseba na makadam parkirišču pri Tuš centru v Domžalah odložila gradbene odpadke. Občanke in občane je pogled na neprimerno odložene odpadke razumljivo razburil, saj ne podpirajo takšnih ravnanj posameznikov, ki jim je skrb za okolje zadnja stvar. Žal moramo danes poročati še o enem takšnem divjem odlagališču, ki se je čez vikend prav tako pojavilo v Domžalah.

Kljub temu, da imamo za odlaganje vseh vrst odpadkov ustrezna odlagališča oziroma zbiralnice, pa to za nekatere ni ovira, da se svojih odpadkov ne bi znebili v naravi. Kot smo že poročali na našem portalu, je v noči iz sobote na nedeljo zaenkrat še neznana oseba gradbene odpadke pripeljala in stresla na makadam parkirišču pri Tuš centru v Domžalah. Raztresene gradbene odpadke, ki vsekakor ne sodijo tja, so si danes ogledali tudi redarji iz Občinskega inšpektorata, ki so odredili odvoz nepravilno odloženih odpadkov. So nam pa tudi sporočili, da so se čez vikend nepravilno odloženi gradbeni odpadki pojavili tudi pod nadvozom avtoceste v Zaborštu pri Domžalah. Tudi v tem primeru so občinski redarji že odredili odvoz.

Seveda nas je zanimalo, kdo v takšnih primerih krije stroške odvoza. Na Občinskem inšpektoratu so nam povedali, da v primeru, če je storilec znan, stroške krije sam. Seveda sledi tudi ustrezna kazen. V primeru, da storilec ni znan, pa stroške krije lokalna skupnost oziroma davkoplačevalci.

Nepravilno odloženi gradbeni odpadki na parkirišču pri Tuš centru Domžale.

Marsikdo se bo spraševal, zakaj nekateri svoje odpadke odlagajo v naravo, kljub temu, da se imamo za zelo ozaveščene, obenem pa imamo na voljo ustrezna odlagališča in zbiralnice za vse vrste odpadkov, dvakrat letno pa poteka tudi akcija zbiranja in odvoza kosovnih in nevarnih odpadkov. Ob tej priložnosti naj spomnimo, da se bo kmalu pričela spomladanska akcija odvoza kosovnih in nevarnih odpadkov.

Če se doma iz določenih razlogov pojavi več odpadkov kot običajno in jih ne moremo odložiti v zabojnike doma ali na ekoloških otokih, je prav, da jih peljemo v Center za ravnanje z odpadki Dob, ki je temu namenjen. Vse ločeno zbrane odpadke od uporabnikov namreč prevzemajo v okviru javne službe, tako da ob predaji ni potrebno ničesar plačati, plača se le prevzem mešanih komunalnih in gradbenih odpadkov ter azbestcementno kritino. In ravno slednjim stroškom se nekateri želijo izogniti tako, da gradbene odpadke raje stresejo v naravo. Obstaja tudi verjetnost, da je gradbene odpadke v naravo streslo kakšno gradbeno podjetje, ki je izvajalo prenovo. Investitorju so zaračunali odvoz gradbenih odpadkov v zbiralnico, le-teh pa niso odpeljali tja, ampak so jih za čisti zaslužek raje odvrgli v naravo.

Za takšna ravnanja, se pravi odlaganje odpadkov v naravo ni opravičila. Treba se je namreč zavedati, da ilegalna odlagališča predstavljajo veliko okoljsko breme. Škodljive snovi lahko pronicajo v podtalnico, ki je v Sloveniji glavni vir pitne vode, ter ogrožajo zdravje in okolje. Poleg tega so lahko odpadki neposredno nevarni za živali in rastline. Da se takšna dejanja posameznikov ne bi dogajala in da bi takšnim osebam potrkali na vest, ni še enkrat odveč spomniti na to, da v primeru, ko opazite kakšne sumljive osebe s še bolj sumljivo vsebino, ki se na določenem kraju sumljivo vedejo, le-to naznanite občinskemu inšpektoratu ali policiji. Najbolj primerna kazen in streznitev za takšne osebe je, da se jih pošteno udari po denarnici. Zaradi tega bodo naslednjič raje dobro premislili, če bi jih zamikalo, da bi se svojih odpadkov znebili v naravi.

Kjer se osel valja, tam dlako pusti

Tudi ta zgodba, ki jo predstavljamo v nadaljevanju, se je pripetila minuli vikend, ima pa stične točke s prej opisano zgodbo. Sprehajalce in rekreativce, ki so se minulo nedeljo podali po rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici, je pred otroškim igriščem v bližini parka Martina Krpana pričakala slika nereda, ki ga je pustila druščina, ki je tam popivala. Po vsej verjetnosti so si lokacijo za popivanje izbrali mladostniki, ki so v temnem zavetju noči iz sobote na nedeljo proslavljali pričetek zimskih počitnic. Bralca, ki nam je posredoval fotografiji nereda, je zmotilo to, da je druščina, ki je popivala, ni pospravila za seboj, kljub temu, da se v bližini nahajajo koši za odpadke. To pa še ni bilo vse. Koše za odpadke so raje prevrnili. Ob tem lahko rečemo samo to, da za njih še kako velja tale rek: »Kjer se osel valja, tam dlako pusti.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Inšpektorat Občine Domžale, bralec,

Tagi