Zakaj moj pes zakoplje svojo kost?

Zagotovo ste že opazili, da kadar vaš pes dobi priboljšek oziroma kost, le-to skrije oziroma zakoplje. To obnašanje so obdržali od svojih prednikov. Več o tem zakaj vaš pes zakoplje svojo kost, pa si preberite v nadaljevanju.

Zakopavanje stvari oziroma hrane je pri psu naravni instinkt, ki mu omogoča da so njegove stvari zaščitene in varne. To vedenje pa prihaja od njihovih prednikov. Generacije nazaj so lovile v krdelu in to jim je vzelo zelo veliko energije in časa. Ko je bil ulov zelo obilen so ga morali zaščititi pred drugimi plenilci in to so naredili z zakopavanjem. S tem so dosegli, da je meso ostalo varno in se ni pokvarilo. Zemlja je živilu služila kot naravni hladilnik.

Danes psi niso nikoli toliko lačni vendar hrano zakopavajo iz drugih razlogov. Če pes ni lačen, mu njegov naravni instinkt govori naj odvečno hrano skrije in si jo privošči kasneje. Eden od razlogov za zakopavanje je tudi zabava med tem ko zakopava in nato še ko odkopava stvari. Zaradi zabave pa lahko začne skrivati in zakopavati tudi stvari, ki niso njegove na primer. daljinec, ročno uro …).

Naslednji razlog je lahko ločitvena tesnoba. Z kopanjem si lahko pes omogoči izhod oziroma se ”prikoplje” do svojega lastnika. Nekateri psi se odločijo, da bodo izkopavali zemljo in jo jedli. Zakaj to počnejo pa si lahko preberete tukaj.

Kako naj psa odvadim od kopanja? 

Nekatere pasme raje kopljejo spet druge tega ne počnejo. Zavedati se moramo, da je za psa to čisto normalno početje in ne razume, da dela karkoli narobe.

S pravo motivacijo pa boste svojega psa lahko odvadili od kopanja. Prva stopnja je, da ugotovite zakaj to počne. Najlažje ga boste od tega početja odvrnili, če mu boste preusmerili pozornost oziroma ga dodatno zaposlili. Eden od načinov je tudi, da zmanjšate količino stvari, ki jih dobi in zakoplje.

Vir: pasji-horizont.net

Karin Božič Zupančič

 

Tagi