Zakaj mačke predejo?

Zagotovo ste se že kdaj vprašali, zakaj in kako mačke predejo. Predenje pri mačkah je oblika komunikacije, ki je namenjena tistim, ki so v njeni bližini. Mačje predenje deluje pomirjujoče in je pogosto povezano s pozitivnimi občutki mačke.

Mačka prede z uporabo mišic v grlu in trebušno prepono. Mišice grla odpirajo in zapirajo prostor med glasilkami in s tem ustvarijo zvok predenja. Predenje je oblika komunikacije, ki kaže pozitivne občutke mačke.

Taksonomisti so mačke razdelili v dve skupini. Na mačke, ki predejo ter mačke, ki rjovejo. Med divje mačke, ki predejo spadajo gepardi in pume. Divje mačke, ki rjovejo pa so levi, leopardi, jaguarji, tigri, snežni leopardi in dimasti leopardi.

Zakaj mačke pravzaprav predejo? 

Nekatere mačke predejo, ko:

  • se dobro počutijo,
  • se hranijo,
  • se mačja mama povezuje z mladički,
  • s predenjem lajšajo in zdravijo svoje težave.

Mačke predejo, ko so zadovoljne in se počutijo udobno in sproščeno. Nekatere mačke predejo celo med hranjenjem ali ko nekaj želijo. Mama mačka ob svojim mladičih prede in jih s tem uspava. Mačji mladički začnejo presti, ko so stari le nekaj dni in s tem svoji mačji mami sporočajo, da so dobro ali pokažejo kje so. Veterinarji so odkrili, da mačke predejo tudi v stresnih situacijah, saj se s tem pomirijo. Odkrili so tudi, da nizka frekvenca predenja v telesu pomaga zaceliti rane, kosti, kite, zmanjšati bolečino ter olajšati dihanje.

Vir: mucek.si

Karin Božič Zupančič; Foto: KAVOWO / Pixabay

 

Tagi