Skrb za mačji kožuh

Naše mačke velik del dneva posvetijo negovanju svojega kožuha. Glede na čas, ki ga temu namenijo, lahko sklepamo, da je njihovo delo temeljito. Vendar pa se pri dolgodlakih mucah včasih dlaka začne vozlati zaradi kombinacije sline in izpadanja dlake, kar povzroča bolečine in nelagodje.

Izpadanje dlake pri mačkah
Intenzivno izpadanje dlake se pri mačkah pojavi spomladi in jeseni zaradi sprememb vremena. Takrat odvržejo debelejši kožuh, ki ga nato nadomesti tanjši ali gostejši glede na sezono. Pri mačkah, ki živijo večinoma v notranjih prostorih, je ta proces manj izrazit, a dlaka lahko izpada skozi vse leto.

Odpadla dlaka se lahko zaplete v vozle, ki povzročajo stres in bolečino, saj se lahko umazanija in delci zlahka ujamejo vanje. Še posebej problematična je dlaka okoli zadnjice, ki lahko moti iztrebljanje.

Težave s kožo
Zavozlana dlaka ni le estetska težava, ampak lahko vodi v resnejše težave, kot so srbenje, vnetja in okužbe kože. Zdrave mačke z rednim čiščenjem preprečujejo vozlanje, a če se to vseeno zgodi, je to lahko znak zdravstvenih težav, kot so depresija ali hipertiroidizem, ki lahko povzroča povečano izpadanje dlake.

Preventiva in zdravljenje
Redno krtačenje je ključnega pomena za preprečevanje vozlov. Če je dlaka že zavozlana, poskusite vozle razčesati z glavnikom. Če to ne uspe, uporabite električni strižnik, saj so škarje nevarne. Če je vaša mačka še posebej trmasta, bo morda potreben obisk pri veterinarju.

Ines Pušnik

Tagi