Prehlad pri mačkah

Jesen, hladen zrak, megla in posledično padec imunskega sistema. Vse to je velikokrat povod za prehlad. Tako kot vi, se tudi vaša mačka lahko prehladi. Tudi ona zaradi prehlada kiha, ima izcedek iz nosu ter ostale nevšečnosti, ki jih povzročijo različni virusi in bakterije.

Herpes in kalici sta najpogostejša virusa pri mačkah, sploh pri mladičih. Svojo mačko lahko pred raznimi boleznimi zgornjih dihal, zaščitimo s cepljenji. To so kombinirani odmerki s katerimi hkrati mako zaščitimo tudi proti mačji kugi. Prvič se lahko mačko cepi pri starosti od osmih do dvanajstih tednov. Cepljenje pa se ponavlja pri odraslih mačkah letno.

Zdravljenje ni potrebno, ko je maček ješč in živahen ter le kiha in ima prozoren izcedek iz nosu. Tako kot pri nas lahko tudi pri mački prehlad mine sam od sebe, vendar ni vedno tako. Prehlajeni mački redno čistite oči in nos z vato ali gazo. Za čiščenje je najboljša fiziološka raztopina. V času prehlada naj bo hrana, ki jo uživa bolj okusna in kalorična. Mački lahko dodajate tudi primerne vitaminske ali zeliščne pripravke za dvig odpornosti.

Ko prehlad traja dlje časa in je maček nerazpoložen ter neješč, je potreben pregled pri veterinarju. Če ima mačka gnojen izcedek iz nosa ali oči pa je veterinarja potrebno obiskati takoj. Prehlad se lahko kadarkoli zaplete z bakterijskimi vnetji in se razširi na spodnje dihalne poti.

Torej, če maček v parih dneh ne ozdravi sam od sebe, se je smiselno posvetovat z veterinarjem!

Karin Božič Zupančič

 

Tagi