Neverjetna dejstva o mačkah

To, da so mačke neverjetna bitja, vedo že vsi. Če imate doma mačko veste, da je vsak dan z njo nekaj posebnega. Predstavljamo vam nekaj neverjetnih dejstev o mačkah, katere morda še ne poznate. 

Starost mačke

Veliko ljudi misli, da je 1 mačje leto enako sedmim ”človeškim”. No, temu ni povsem tako. Prvo mačje leto naj bi bilo enako 15 ”človeškim” letom. Njeno drugo leto 10 letom in nato vsako naslednje 7 ”človeškim” letom. Torej, če je vaša mačka stara 10 let, je to v naših letih 81 let.

Mačje uho

Ali ste vedeli, da mačka lahko svoja ušesa obrača tudi do 180 stopinj ter jih premika eno stran od druge? To jim pomaga, da bolje zazna zvoke. Mačje uho pa ima 32 mišic. Mačke veliko bolje slišijo od psov in ljudi.

Foto:KAVOWO / Pixabay

Trepalnice

Veliko mačk nima trepalnic. Njene oči zaščiti tretja veka, ki je bele barve in jo lahko vidimo, ko mačka pomežikne.

Kosti

Telo mačke je sestavljeno iz 230 kosti, medtem, ko jih imamo mi samo 206. Mačke imajo 13 reber med tem, ko jih ima človek 12. Veliko kosti pri mački, je enako poimenovanih kot pri človeku.

Oglašanje

Mačke so mijavkanje razvile za lažjo komunikacijo z ljudmi. Mačje predenje ima frekvenco med 25 in 150 Hz, ki je enaka frekvenci pri kateri se celijo kosti in mišice. Več o mačjem predenju si lahko preberete tukaj.

Ste izvedeli kaj novega o vaši mački?

Vir: mucek.si

Karin Božič Zupančič

 

Tagi