Katere snovi na vrtu lahko povzročijo zastrupitev psa ali mačke?

Najpogostejše zatrupitve pri psih in mačkah

V okolju v katerem živimo, je lahko veliko strupenih in nevarnih snovi za zdravje naših hišnih ljubljenčkov. Velikokrat se zgodi, da tega sploh ne vemo, dokler ne pride do ”nesreče” oziroma zastrupitve. Nekatere strupene snovi so že vsem dobro znane, npr. čokolada, ki je za pse in mačke zelo nevarna. Ker je prišla pomlad in smo vedno več zunaj, si danes poglejmo katere snovi na našem vrtu oziroma v okolici so strupene za naše kosmatince. 

Strupi za glodalce in druge škodljivce

Strupi, ki se jih nastavlja za glodalce in druge škodljivce, so eden izmed najpogostejših vrst zastrupitev psov in mačk. Imenujemo jih tudi rodenticidi oziroma kemijsko so to derivati kumarina. Za zastrupitev je dovolj že zaužitev zastrupljene podgane ali miši. Znaki zastrupitve s tem strupom so pri psih in mačkah večinoma vidni že takoj ali šele po nekaj dneh. Kažejo se kot slabotnost, kašelj, težko dihanje in celo kot potrtost. Zaradi strupa se pri živali pojavijo notranje krvavitve, iztrebek je lahko obarvan črno zaradi krvi ter krvav urin. Lahko se pojavi tudi krvavenje iz nosi ali dlesni. Če opazite katerikoli naveden znak se čim hitreje obrnite na veterinarja. Le ta bo živali vbrizgal protistrup – sintetični vitamin K. Ob težjih zastrupitvah in močnejših krvavitvah pa bo žival potrebovala transfuzijo krvi ali plazme. Če želimo, da je zdravljenje uspešno, moramo ukrepati hitro!

Strup za polže

S to vrsto strupa se pes ali mačka lahko okužita na vrtovih, kjer uporabljajo organofosfatne in karbamatne pripravke za uničevanje oziroma odganjanje polžev. Za zastrupitev je dovolj že eno samo zrnce strupa. Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah in sicer z oteženim dihanjem, nekoordinirano hojo in motnjami v zavesti. Lahko pa se pojavijo tudi motnje vida, slinjenje, suvanje s krči, nekontrolirano izločanje urina in driska. V večini primerov je žal tak strup za žival usoden, ker napade dihala in s tem povzroči zadušitev. Veterinarji sicer imajo protistrup vendar je tukaj res pomembno hitro posredovanje – torej takoj, ko opazimo ali posumimo, da je žival zastrupljena. Žal pa je tudi to velikokrat prepozno …

Vrtni insekticidi in gnojila

Za zastrupitev z vrtnimi insekticidi in gnojili je dovolj že to, da jih žival vdihava, liže, zaužije ali da se absorbirajo skozi njeno kožo, blazinice in oči. Torej, ko uporabljate te pripravke vedno poskrbite, da v vaši bližini ni živali! Nikoli ne dovolite psu, da teka po pognojeni travi vsaj dva tedna oziroma toliko časa, da se gnojilo vpije v zemljo (npr. po dežju). Na takšne strupe pa so še posebej občutljivi psi, ki imajo epilepsijo.

Vrtne insekticide in gnojila delimo na:

  • Karbonate in fosfate

Zastrupitev s temi se kažejo s povečanim slinjenjem, solzenjem oči, pogostim uriniranjem, drisko, trzanjem mišic, šibkostjo in težavami z dihanjem.

  • Insekticide

Znaki za zastrupitev z insekticidi so zelo podobni kot z karbonati in fosfati. Pri obeh zastrupitvah pa je obvezen obisk veterinarja. Če je le mogoče s seboj ne pozabite nesti embalaže, saj bo na tak način veterinar lažje vesel s čim točno se je žival zastrupila.

Strupene rastline

Na našo srečo je malo rastlin, ki pri živalih povzročijo smrt. Vendar je obisk veterinarja po zaužitju strupene rastline vseeno neizbežen. O tem katere rastline so strupene smo pisali že pred časom in si lahko prispevek preberete tukaj.

Kako pomagati zastrupljeni živali?

Najprej poskusite poiskati vir zastrupitve in ga odstranite npr. iz ust s spiranjem z vodo. Če od zaužitja strupene snovi ni minilo več kot dve uri pri živali poskusite izzvati bruhanje. Če je minilo več časa pa živali v gobček vbrizgajte raztopino aktivnega oglja, ki zmanjšuje prehajanje strupa iz prebavil v krvni obtok. Pri katerikoli zastrupitvi pa je obvezen takojšen obisk veterinarja!

Karin Božič Zupančič

Tagi