Katera naša živila so zdrava za mojo mačko?

Nazadnje smo pisali o naših živilih, ki jih lahko jejo tudi psi. Danes pa so na vrsti mačke. Tudi one lahko jejo določeno hrano, ki jo uživamo mi. Prehrana vaše mačke čez čas lahko postane monotona, zato je več kot dobrodošlo, da jim jo kdaj popestrimo. Katera je hrana, ki jo lahko uživajo, si preberite v nadaljevanju. 

Kadar boste mački dodajali nekaj novega v hrano se lahko zgodi, da bo imela prebavne težave. Mački ne dodajajte v hrano kakršnih koli omak in nadevov. Vedno bodite pozorni na povečanje teže mačke. Če se bo začela vidno rediti, zmanjšajte količino dodatkov.

Grah

Grah vsebuje veliko vlaknin, vitamina A in C. Mački ga lahko ponudimo svežega ali odmrznjenega.

Buče

Buče so zdrav in varen dodatek k mačji prehrani. Imajo zelo malo kalorij in veliko vlaknin.

Ovseni kosmiči

Nekatere mačke ovsene kosmiče obožujejo, spet druge jih ne bodo nikoli pojedle. So vir energije in vitamina B. V mačjo hrano jih dodajamo postopoma in začnemo z zelo majhno količino.

Foto: thehappycatsite.com

Piščančje in puranje meso

Puranje in piščančje meso ima veliko beljakovin. Mesu moramo odstraniti kožo, ker vsebuje veliko maščob in ga dobro toplotno obdelati.

Sadje

Sadje bo super popestritev mačje prehrane. Banane vsebujejo veliko vlaknin in kalija. Melona je bogata z antioksidanti in beta-karotenom, ki ohranja zdrave oči in kožo. Jabolka so polna vitamina C in vlaknin ter ga mački postrežemo brez lupine. Borovnice so primerne za mačke in vsebujejo veliko A in C vitamina.

Jajca

Jih kot dodatek najdemo tudi v različnih komercialnih mačjih hranah. Predno ga ponudimo svoji mački, ga moramo skuhati, tako se bomo izognili okužbi s salmonelo ali e. coli. Jajca so odličen vir vitamina B in beljakovin.

Foto: cattime.com

Ribja olja in ribe

Ribja olja delujejo protivnetno in zelo dobro vpliva na ledvice, sklepe in srce. Ribja olja vsebujejo omega-3 maščobne kisline. V njih sta najpomembnejši eikozapentaenojska (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA).

Ribe pogosto najdemo v komercialni mačji hrani. Preden jih ponudimo mački jih moramo toplotno obdelati. Sveže ribe so lahko okužene s trakuljo. Ribe ne smejo zavzeti prevelik delež mačje prehrane, saj visoke vrednosti polinenasičenih maščobnih kislin lahko izčrpajo mačjo zalogo vitamina E.

Špinača

Špinača je zelo zdrav priboljšek za vašo mačko vendar se ga izogibajte, če je imela v preteklosti mačka težave z kamni kalcijevega oksalata v mehurju. Špinača vsebuje železo, kalcij ter vitamine K,C in A.

Vir: mucek.si

Karin Božič Zupančič

 

Tagi