Katera naša živila so zdrava za mojega psa?

Sigurno ste se že kdaj vprašali katera živila, ki jih sami jeste, so primerna tudi za vašega psa. Vaš pes, vas velikokrat prosi in ”lepo” gleda, ko jeste. No, da boste vedeli katera vaša hrana je za njega zdrava in bo poskrbela za uravnotežen obrok, smo pripravili krajši seznam. 

Velikokrat se zgodi, da ne vemo ali določeno živilo lahko damo svojemu psu ali ne. Nekatera živila, ki ji uživamo so za pse lahko zelo zdrava in uravnotežijo njihov obrok. Vendar bodite pozorni, ti dodatki in živila ne smejo presegati 25% dnevnega obroka vašega psa!

Stročji fižol

Dober nadomestek dela obroka pri psih, ki so nagnjeni k hitremu pridobivanju teže. Stročji fižol je bogat z vitaminom C, K ter manganom ter je odličen vir rastlinskih vlaken.

Foto: prouddogmom.com

Paradižnik

Tradicionalna kitajska veterinarska veterina naj bi poročala, da paradižnik blagodejno vpliva na organizem psa, predvsem na jetra in želodec. Vsebuje 17 mineralov, 13 vitaminov, sadne kisline ter odlične rastlinske snovi.

Losos

Losos pomaga psom, ki imajo razne alergije. Vsebuje omega 3 maščobne kisline, ki so koristne za imunski sistem ter zdravo kožo in dlako. Lososa preden ga ponudite psu prekuhajte, ker se pes lahko okuži z nevarnim parazitom. Lososa psu lahko dodajate tudi v obliki lososovega olja.

Lanena semena

Psu lanena semena zmeljite preden mu jih dodate k obroku. So odličen vir omega 3 maščobnih kislin.

Foto: dogster.com

Surovo korenje

Psu ponudite celo surovo korenje. Z grizenjem surovega korenja si bo čistil zobe.

Kokice

Kokice, ki so pripravljene brez masla in soli so super nizkokaloričen priboljšek za vašega psa. Vsebujejo vrsto koristnih mineralov kot so: fosfor, magnezij, kalcij ter kalij.

Jajca

Jajce vsebuje kakovostne hranljive snovi, med njimi botin oziroma vitamin H. Psu občasno lahko postrežemo surovo ali še bolje kuhano jajce. V obrok mu zdrobite tudi jajčne lupine, saj vsebujejo veliko kalcija.

Foto: pethelpful.com

Jabolko

Psu lahko ponudite celo jabolko z olupkom vred. Olupek vsebuje rastlinske fitonutriente, ki naj bi ščitili pred nekaterimi vrstami raka. Odstranile le pečke, saj le te v večji količini vsebujejo nevaren cianid. Jabolka so odličen vir vlaknin ter C in A vitamina.

Grah

Grah je odličen vir vitamina B, kalija, fosforja in tiamina. Psu ga lahko postrežemo v zmrznjeni ali odmrznjeni obliki.

Ananas

Ananas vsebuje veliko kalcija, kalija in celo sladkorja. Poleti ga lahko psu postrežemo zmrznjenega.

Vir: naravnozdravpes.si

Karin Božič Zupančič

 

Tagi