Kako naj mačko odvadim, da me zbuja ponoči?

Vaša mačka se vsako jutro med 3:00 in 6:00 odloči, da mora opraviti njej najbolj pomembne stvari. Med njimi so: Sedenje na vaši glavi, mijavkanje in prevračanje stvari seveda pa vas pri tem zbudi. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako to preprečiti. 

Zagotovo že veste, da so mačke nočne živali, zato znajo biti tudi domače mačke bolj dejavne zvečer ter ob zori. Vendar se velikokrat zgodi tudi to, da mačka svoj biološki ritem prilagodi človeški aktivnosti. Zavedati se moramo, da veliko mačk živi njim zelo dolgočasno življenje. Njihov skrbnik in najljubša družba je podnevi zdoma, ponoči pa spi. Tako mačka dan izkoristi za spanec, ponoči pa je aktivna in polna energije. Ko vas sredi noči zbudi pa ji vi nezavedno date pozornost, ki jo ona želi oziroma potrebuje. To je lahko že zgolj premikanje in govorjenje. Ko jo imate sredi noči že res dovolj, vstanete in jo nahranite. S to potezo pa si naredite več škode kot koristi. Mačka se bo naučila, da bo s tem ko vas bo sredi noči zbujala prišla do želene nagrade – hrane.

Veliko ljudi verjame, da se mačke ne da naučiti stvari, vendar temu seveda ni tako. Mačke lahko naučite različnih trikov kot smo že pisali v enem od naših prispevkov z naslovom – Ali lahko svojo mačko naučim trike?. Seveda pa jo lahko naučite tudi to, da vas ne zbuja sredi noči.

Foto: vettedpetcare.com

Mačko je najbolje želeno vedenje naučiti že kot mladička. Vendar za učenje nikoli ni prepozno. Specialisti za mačje obnašanje predlagajo trening v štirih korakih. Tako bo mačka dobila vso pozornost, ki jo potrebuje in z veseljem noč prespala.

  1. Igra – lov: z mačko se igramo interaktivne igre in igre lovljenja.
  2. Hrana: muca dobi zadnji obrok dneva.
  3. Nega: muci pustimo, da se umije, lahko jo tudi skrtačimo in jo s tem umirimo.
  4. Spanje: ob koncu te rutine bo šla mačka spat.

Pri starejših mačkah boste morali tak ritual izvajati dlje časa, da ji bo prišel v navado. Nikoli pa ne obupajte. Lahko se zgodi, da bo na začetku stanje ponoči še slabše, vendar se bo to hitro obrnilo vam v prit. Do takrat, ko pa mačka še ne bo navajena tega rituala, jo lahko čez noč umaknete v drug prostor.

Poskrbite tudi, da vaši mački ne bo dolgčas, ko vas ne bo doma. Priskrbite ji primerne igrače, s katerimi se lahko zamoti tudi sama. Ne pozabite pa tudi na to, da če se nočno zbujanje razvije, kar čez noč, so lahko eden od dejavnikov zdravstvene težave. V tem primeru se obvezno posvetujte z veterinarjem.

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi