Ali lahko svojo mačko naučim trike?

Mačke so v primerjavi s psi veliko bolj samostojne in potrebujejo manj človekove pozornosti in bližine. Veliko ljudi misli, da se jih zato ne da naučiti trikov. Pa je to res?

Zagotovo ste že kdaj poizkušali trenirati svojo mačko, ta pa je bila popolnoma nezainteresirana ali celo živčna. Zato ste hitro obupali in prišli do zaključka, da se vaše mačke ne da trenirati. Tako kot druge živali se tudi mačke da trenirati, vendar morate izbrati učinkovito metodo in vztrajati malo dlje. Tako kot za pse je tudi za mačke trening zelo koristen, ker predstavlja mentalno zaposlitev.

Pri treningu pa je najbolj pomembno, da uporabljate pozitivno motivacijo. Torej mačke ne silite ali jo kregajte, če ne naredi tega, kar od nje pričakujete. Tako vedenje bo mačko vodilo v stres, ki se lahko pokaže tudi na njenem zdravju. Mačko motivirajte na pozitiven način tako, da bo z vami z veseljem sodelovala. Kot nagrado uporabite njene najljubše priboljške. Treninge delajte maksimalno par minut in ne pretiravajte. Svoji mački dajte čas, da bo razumela kaj želite od nje.

Pri treningu si lahko pomagate s klikerjem. Naprava, ki se drugače uporablja za učenje psov. Odda poseben zvok, ki ga bo mačka povezala s tem, da je nekaj naredila prav in bo sledila zato nagrada. Tako z njim najlažje ulovite trenutek želenega vedenja.

Tako svojo mačko lahko naučite osnovnih trikov kot so: sredi, lezi, tačko … Ali pa kakšen bolj zapleten trik. Ne pozabite, da je to zabava za vas in vašo mačko!

Karin Božič Zupančič

 

Tagi