Gasilci PGD Homec že 90 let rešujejo življenja in premoženje

Prostovoljno gasilsko društvo Homec v letošnjem letu obeležuje 90-letnico delovanja, kar je spoštovanja vredno dolgo obdobje. V teh devetih desetletjih pa je društvo, katerega primarni cilje je izvajanje preventivnih aktivnosti in zagotavljanje pomoči ljudem ob naravnih in drugih nesrečah, nedvomno zaznamovalo in soustvarjalo zgodovino kraja in tudi širše okolice. Stalno strmenje k razvoju, požrtvovalnost, delavnost članov ter krajanov ter sodelovanje z društvi in organizacijami v kraju ter tudi širše, sta že ves čas tisti pravi recept, ki daje društvu pečat in mu prinaša uspehe.

Zgodba o homških gasilcih in njihovem društvu se je uradno začela 8. septembra 1929, ko se je sestal ustanovni občni zbor Gasilskega društva Homec. Da je pa prišlo do ustanovitve samostojnega gasilskega društva v kraju, pa je potrebno kolesje zgodovine premakniti še malce nazaj. Eden izmed razlogov so bili čedalje pogostejši požari, drugi razlog pa je bil finančne narave, saj je morala tedanja občina Homec sosednjim društvom plačevati gašenje in reševanje ter jim dajati finančno podporo za opravljeno delo. Zaradi tega je takratni župan in gostilničar Gregor Repanšek javno izrazil pobudo za ustanovitev lastnega gasilskega društva. Pri tem so župana podprli nekateri krajani iz Homca in Preserij. Vendar pa so bili v vasi tudi tisti, ki jim ideja gasilskem društvu ni bila po godu in so ji močno nasprotovali, zato so priprave potekal počasi. Trud in vztrajnost župana pa sta se poplačala. Saj so se za gasilske ideje vneti fantje in možje 15. avgusta 1929, srečali na pripravljalnem sestanku, kjer so izvolili pripravljali odbor, ki je nato pripravil vse potrebno za ustanovni občni zbor, ki je potekal 8. septembra 1929. Od takrat dalje so gasilci nepogrešljiv in pomemben člen kraja. V vseh teh letih se je nabralo veliko spominov in stkanih prijateljstev.

Tajnik PGD Homec Janez Ravnikar je na slavnostni seji predstavil kroniko društva.

90-letnico bogatega delovanja društva homški gasilci obeležujejo v teh dneh. Praznovanje so začeli z medobčinsko gasilsko taktično vajo, ki so jo na gospodarski objekt Tesarstva Žekar izvedli v soboto, 15. junija, nadaljevali pa v četrtek, 27. junija 2019,  s slavnostno sejo, na kateri so se sprehodili skozi devet desetletij delovanja, na seji pa so podelili tudi zahvale. Osrednje praznovanje bo potekalo v soboto, 29. junija 2019. Za to priložnost pripravljajo veliko gasilsko povorko, ki bo skozi Homec krenila ob 17. uri. V nadaljevanju sledi slavnostna prireditev in prevzem novega gasilskega vozila GVM-1, nato pa bo na sporedu še velika vrtna veselica, na kateri bo letos za zabavo skrbel ansambel Viharnik. Prireditev bo potekala v velikem prireditvenem šotoru pri gasilskem domu.

Slavnostna seja ob 90-letnici PGD Homec je potekala v četrtek, 27. junija 2019.

Slavnostne seje so se poleg domačih gasilcev, predstavnikov gasilskih društev Gasilske zveze Domžale, sosednjih gasilskih društev ter predstavnikov krajevnih društev in organizacij ter podpornikov društva udeležili tudi podpredsednik Gasilske zveze Domžale Tone Pavlič, častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik, direktor Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc in predsednica KS Homec  – Nožice Marjeta Rode. Kulturni program so popestrili mladi homški gasilci. Zbrane sta pod Ponce popeljala brata Nik in Nejc Plevel, Ribn’čana pa sta urezala harmonikarja Matej in Andrej Repanšek.

Za kulturni program so poskrbeli mladi homški gasilci.

Zbrane je v uvodu nagovoril predsednik PGD Homec Andrej Ulčar, ki je dejal, da si ustanovni člani, ki so daljnega leta 1929 ustanovili društvo, verjetno niso mogli predstavljati, kaj vse bo društvo doseglo v svojem razvoju do današnjih dni: »Vsi uspehi društva zagotovo niso slučaj, ampak plod pridnega, trdega dela tako gasilcev kot krajanov ter sodelovanja z vsemi organizacijami na našem področju: KS Homec-Nožice, KS Preserje, Športnim društvom Homec, Kulturnim društvom Jože Gostič, Čebelarsko družino Homec, našim župnikom, Gasilsko zvezo Domžale in seveda z Občino Domžale.« V nadaljevanju je izpostavil pomen izobraževanju in usposabljanju članov, saj so po njegovih besedah člani dokaj visoko strokovno usposobljeni za izvajanje intervencij v naravi in v objektih. Dobro pripravljenost pa dokazujejo tudi na tekmovanjih v domžalski gasilski zvezi in tudi širše.

»Trudimo se, da pridobimo in usposabljamo mladino. Široka baza mladih gasilcev je pogoj za uspešen razvoj društva. Velik poudarek pa je tudi – društvo kot celota. Imamo razpon članov od 7 let pa skoraj do 90 let, ekipe članic in seveda operativnih članov. Prav tako lepo negujemo odnose z našimi veterani, saj imajo veliko zaslug, da smo prevzeli društvo v dobri kondiciji. Seveda ne smem pozabiti omeniti naših članic, ki so skoraj nepogrešljive pri vseh dogodkih, na tekmovanjih pa dosegajo odlične rezultate. Pri tem velja omeniti, da je PGD Homec že imel odlično ekipo članic, ki so leta 1952 postale republiške prvakinje,« je izpostavil Andrej Ulčar ter omenil tudi zadnji novi pridobitvi društva; novo gasilsko vozilo GVC 16/25, ki so ga homški gasilci prevzeli lani in novo gasilsko vozilo GVM-1, ki ga bodo prevzeli na letošnji osrednji slovesnosti ob 90-letnici društva. Ob zaključku govora se je dotaknil tudi izzive, ki homške gasilce čakajo v prihodnosti. Eden večjih izzivov je zagotovo razširitev in obnova gasilskega doma.

Predsednik PGD Homec Andrej Ulčar je dejal, da si ustanovni člani, ki so daljnega leta 1929 ustanovili društvo, verjetno niso mogli predstavljati, kaj vse bo društvo doseglo v svojem razvoju do današnjih dni.

»Vsakič, ko realiziramo oziroma dosežemo en cilj, ponosno gledamo na to, te občutke pa z nami delijo tudi krajani.  Seveda nam to ne bi uspevalo brez krajanov našega požarno operativnega področja, ki vsa ta leta podpirate in spremljate naše delo, kar pa nam daje še dodatni zagon za naše delovanje. Kot sem že večkrat poudaril, smo homški gasilci ponosni, da delujemo v okolju, kjer imamo podporo krajanov, podjetij, občine Domžale in seveda naše gasilske zveze, kar je še dodatna potrditev in motivacija za izzive, ki so še pred nami,« je še povedal Andrej Ulčar ter ob 90-letnici delovanja gasilskega društva čestital vsem članicam, članom in krajanom njihovega požarnega območja ter se zahvalil za vso izkazano pomoč, podporo in zaupanje.

Zbrane je nagovoril tudi Tone Pavlič, podpredsednik Gasilske zveze Domžale, ki je dejal, da gasilci PGD Homec ves čas delovanja društva zagnano skrbijo za razvoj, tehnično opremljenost in usposobljenost, obenem pa so v vsakem trenutku pripravljeni priskočiti na pomoč sočloveku: »Tudi zadnje dve veliki pridobitvi, kot sta novo gasilsko vozilo GVC 16/25, ki ste ga s pomočjo Občine Domžale in Gasilske zveze Domžale kupili in prevzeli lani ter novo vozilo GVM-1, katerega boste svojemu namenu predali na slavnostni prireditvi v soboto, govorita o tem, da se v društvu zavedate, da je za razvoj gasilstva in uspešno opravljanje gasilskih nalog, poleg usposobljenih gasilcev, pomembna tudi ustrezna tehnična opremljenost društva.« Jubilantom je v imenu Gasilske zveze Domžale in vseh domžalskih gasilk in gasilcev ob tej priložnosti čestital za njihovo neutrudno delo in njihove pridobitve ter se jim zahvalil za dobro sodelovanje z Gasilsko zvezo Domžale, v vseh komisijah, odborih pri delu z mladino in starejšimi gasilci, pri dobrodelnem koncertu ter še na mnogih drugih področjih.

Podpredsednik GZ Domžale Tone Pavlič je v imenu vseh domžalskih gasilcev čestital jubilantom.

»Kot predsednica Krajevne skupnosti Homec – Nožice in krajanka sem ponosna, da imamo v našem kraju Prostovoljno gasilsko društvo Homec in homške gasilce, ki s svojim plemenitim poslanstvom pomagati ljudem ob stiskah v požarih, poplavah in drugih nesrečah, že 90 let nesebično pomagajo krajankam in krajanom Homca in Nožic,« je v svojem govoru dejala predsednica KS Homec – Nožice Marjeta Rode. Po njenih besedah ima Prostovoljno gasilsko društvo Homec po devetdesetih letih delovanja kaj pokazati; od gasilskega doma, ki je zaenkrat še vedno glavni prireditveni prostor Homca, do izpopolnjene in tehnično sodobne gasilske opreme in nenazadnje dveh sodobnih novih gasilskih vozil, kar jo navdaja z veseljem in optimizmom za prihodnost, saj so člani in članice v vseh teh letih dokazali, da se da z dobro voljo in skupno močjo narediti marsikaj dobrega za našo skupnost.

Po besedah Marjete Rode, predsednice KS Homec – Nožice, ima PGD Homec po devetdesetih letih kaj pokazati.

»Prostovoljnemu gasilskemu društvu Homec, vsem njegovim članicam in članom v svojem imenu in imenu Krajevne skupnosti Homec – Nožice čestitam ob častitljivem jubileju in vam želim še mnogo uspešnih let delovanja, da bi še naprej skrbeli in čuvali naša dragocena življenja in premoženje. Seveda pa se bomo v Krajevni skupnosti Homec – Nožice še naprej zavzemali za dobro medsebojno sodelovanje,« je s čestitko svoj govor zaključila Marjeta Rode.

Sledile so še podelitve zahval so jih podelili predsednik Andrej Ulčar, poveljnik Luka Repanšek in Tajnik Janez Ravnikar. Posebni zahvali sta za požrtvovalno delo in njun prispevek k razvoju društva prejela dolgoletna člana Franc Šarc in Polde Loboda. 

Čestitkam gasilcem PGD Homec ob njihovem jubileju, se pridružuje tudi naše uredništvo!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar

Tagi