Domžale so bile ponovno Skupaj na poti!

Vsi, ki so bili v petek zvečer, 9. novembra 2018, zbrani v Športni dvorani Domžale, so bili skupaj na poti, saj je obiskovalce, nastopajoče in organizatorje združil dobrodelni dogodek, na katerem so pozornost namenili sočloveku, bolnim, ostarelim, osamljenim ter vsem ljudem, ki so potrebni pomoči. Obenem pa so obiskovalci z obiskom dobrodelnega koncerta sodelavcem Župnijske karitas Domžale izrekli podporo in hvaležnost za njihovo požrtvovalno delo, ki ga opravljajo vsakodnevno.

Športna dvorana Domžale je tako kot vsako leto gostila dobrodelni koncert Župnijske karitas Domžale, ki že leta nosi naslov »Skupaj na poti«. Nastopajoči glasbeniki so obiskovalcem pripravili nepozaben večer, ti pa so z udeležbo na koncertu naredili še nekaj dobrega in plemenitega, saj bo Župnijska karitas Domžale vsa zbrana sredstva namenila za pomoč ljudem v stiski.

»Pred nami je čudovit glasbeni večer. Pa ne le glasbeni večer, temveč tudi večer odprtih src, veselja in sočutja. Zato pustite, da vas potegne iz rutine vsakdanja in se vas dotakne. Z glasbo, besedo, vzdušjem in z željo, da bi naredili nekaj dobrega,« je v uvodu zbrane nagovoril povezovalec prireditve Marjan Bunič, ki se je tudi zahvalil glavnemu pokrovitelju koncerta Lavacu, podjetju za gradbeništvo in trgovino d.o.o., donatorjem koncerta, nastopajočim ter obiskovalcem.

Dobrodelni koncert je popestril tudi legendarni Stane Vidmar.

Na letošnjem dobrodelnem koncertu so nastopili: Domžalski rogisti, Gamsi, Tamburaška orkester Danica iz Dobravelj, Mladinski pevski zbor Amen, Nastja Omahna in Teja Komar, Ivan Hudnik, La petite pomme, Stane Vidmar, Grajski oktet in ansambel Skrivnost. 

Dobrodelnega koncerta so se udeležili tudi pomožni ljubljanski škof msgr. dr. Franci Šuštar, ki je bil skupaj z Občino Domžale tudi častni pokrovitelj prireditve, podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, predsednik Škofijske karitas Ljubljana Marko Čižman, direktor Škofijske karitas Ljubljana Jože Kern, predsednik KS Slavka Šlandra Domžale Marjan Ravnika, domžalski župnik mag. Klemen Svetelj ter še nekateri gostje. Tako, kot je že običaj so nekaj besed obiskovalcem koncerta namenili tudi gostje.

Zbrane je najprej nagovorila podžupanja mag. Renata Kosec, ki je dejala, da ima vsak posameznik svojo življenjsko pot, po kateri stopa sam in s svojimi najbližjimi, pa se vendarle naše poti mnogokrat prekrižajo: »Verjamem, da se to zgodi z nekim posebnim namenom – da se v tem hitrem in tekmovalnem tempu življenja končno malo ustavimo in svoj čas namenimo še sočloveku, ki stopa poleg nas. Mu namenimo svoj čas, ga pogledamo, poslušamo in slišimo … če dobro opazujemo, bomo lahko hitro opazili stisko, s katero se sooča … morebiti bo to vidno v njegovih utrujenih in žalostnih očeh, v narejenem nasmehu ali pa v njegovih besedah. Zato mu moramo nameniti svoj čas, saj je že trenutek dovolj, da lahko opazimo tegobe in stiske, s katerimi se bojuje in naša naloga je, da mu  priskočimo na pomoč.«

Podžupanja mag. Renata Kosec se je sodelavcem Župnijske karitas Domžale v imenu Občine Domžale in v svojem osebnem imenu zahvalila za ves njihov trud, nesebičnost, sočutje in solidarnost

Po njenih besedah ravno to oblikuje našo skupno pot, na kateri ni prostora za prevzetnost, sebičnost, egoizem, temveč za prijazno besedo in dejanja, ki bodo sočloveku v stiski ulili moč, pogum, voljo in željo, da ne obupa in na svoji poti naredi korak naprej. »Zagotovo nam vedo o tem največ povedati ravno Župnijska karitas Domžale, skupaj s sodelavci, prostovoljnimi ljudmi, ki svoj prosti čas namenjajo skrbi za ljudi v stiski. Prav vi, spoštovani prostovoljci, nam lahko poveste koliko solza, obupa, stisk ste s svojim delom spremenili v solze olajšanja in upanja, da so vse težave rešljive. Lahko nam poveste tudi, da je mnogo lepše, da so občutki, ko pomagaš drugemu, lepši od občutkov, da si pasiven, nemočen in da zavestno obračaš hrbet ljudem, ki potrebujejo našo pozornost. In ne nazadnje, da s svojimi dejanji dokazujete, da še vedno živimo v družbi, kjer je človek človeku lahko pravi prijatelj,« je še povedala podžupanja in se sodelavcem Župnijske karitas Domžale v imenu Občine Domžale in v svojem osebnem imenu zahvalila za ves njihov trud, nesebičnost, sočutje in solidarnost. Vsem zbranim je zaželele prijeten večer in vse dobro tudi v prihodnje ter končala z besedami: «Veliki smo, kolikor je veliko naše srce.«

Marjan Ravnikar je izpostavil dobro sodelovanje med vsemi tremi krajevnimi skupnosti mesta Domžale.

Zbrane je pozdravil tudi predstavnik krajevnih skupnosti mesta Domžale Marjan Ravnikar, ki je dejal, da čeprav v zadnjih časih velikokrat slišimo, da se pogoji v naši državi, v naši občini in v moji ulici izboljšujejo, je med nami še vedno veliko ljudi, ki potrebujejo našo pomoč v vsakdanjem življenju. Pri tem so obračajo na pomoč k humanitarnim organizacijam, med njimi tudi Karitasu, v okviru katerega se številni prostovoljci trudijo in s svojim prostovoljnim delom, s svojimi prispevki, predvsem pa s srčnostjo pa tudi z ljubeznijo do bližnjega, pomagajo vsem, ki pomoč iz različnih razlogov potrebujejo: »Tega se močno zavedamo v vseh treh krajevnih skupnostih na območju mesta Domžale, zato sodelujemo z Župnijsko karitas Domžale. Prav tako smo jim hvaležni za vse njihovo delo, saj s skupnimi močmi pomagamo ljudem, ki pomoč potrebujejo.«

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franci Šuštar je izrazil veselje nad vsemi zbranimi.

»Najprej želim izraziti veselje nad vsemi vami tukaj prisotnimi; vami, ki vsako leto zavzeto in zvesto organizirate ta koncert v dobrodelne namene; nad vami nastopajočimi, ki s svojim talentom, s svojim umetniškim izrazom in s svojo ljubeznijo naredite ta dogodek eno hvalnico božji in človeški dobroti; nad vami, ki s svojo prisotnostjo in svojim darom sodelujete v tej bratski in sestrski povezanosti,« je v uvodu svojega govora dejal ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franci Šuštar. V nadaljevanju pa se je zahvalil sodelavcem Župnijske karitas Domžale, za njihovo plemenito delo, ki ga opravljajo skozi vse leto, saj s tem tudi širijo pozitivne vrednote. Izpostavil je tudi Jezusovo besedo: »Novo zapoved vam dam. Da se ljubite med seboj, kakor sem jaz vas ljubil.« Po besedah msgr. Šuštarja je za vse nas pomembno, da se med upoštevanjem te Jezusove zapovedi ljubezni do bližnjega zavedamo, da tako mi sami, kot vsak izmed nas ljubljen od Boga in od ljudi: »Kakor Gospod ljubi nas in kakor smo ljubljeni od ljudi. In ta ljubezen, ki jo prejemamo in h kateri smo poklicani, da jo dajemo naprej, naj bo nalezljiva, tako kot je nalezljiva od vas, dragi sodelavci župnijske karitas in v vas vseh tukaj prisotnih, da bomo še naprej pomagali ubogim in potrebnim pomoči na vseh področjih življenja.

Domžalski župnik mag. Klemen Svetelj je dejal, da drug brez drugega ne moremo.

Predsednik Župnijske karitas Domžale in domžalski župnik mag. Klemen Svetelj je ob koncu koncerta dejal, da v našem življenju mogoče nimamo vsega, kar bi radi imeli ali pa smo pri kakšni stvari prikrajšani. Po njegovih besedah si zagotovo nihče ne želi biti revež in da ima vsak vsaj kakšno malenkost, ki jo lahko podari drugemu. »Največje vprašanje pa je, kaj s tistim kar imamo in kaj s tem naredimo. Zato pravim, da ima vsak kakšno stvar, ki jo lahko podari drugemu, s katero lahko obogati bodi si najbližje, bodisi tiste, ki so okrog nas. V tem večeru smo bili deležni bogastva glasbe. Koliko je prostovoljcev danes zbranih, ki organizirajo ta večer in pomagajo dan za dnem, predvsem pa koliko je vas, ki ste tukaj in nam pomagate, da lahko tisto roko, ki išče pomoč, da jo lahko sprejmemo in damo nekaj vanjo. Zato vam iskrena hvala, da nam pomagate, da pomagamo drugim. Drug brez drugega ne moremo, tako da naj bo to srečanje en vrhunec našega vsakoletnega srečanja, pa tudi ena potrditev, da to kar delamo ni zaman, da si želimo še naprej delati dobro,« je še povedal mag. Svetelj.

Več fotoutrinkov z dobrodelnega koncerta si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar; Video: Miro Pivar

Tagi