Vračajo se časi kmečkih peči

Takšen je bil naslov članka v enem izmed časopisov, ki je izšel 4. oktobra 1979, in v katerem spregovori pečar Franc Avbelj iz Lukovice. Tradicija izdelovanja peči in tudi okrasnih lončkov za rože je zelo dolga, saj sta jo začela pisati že ata Franc in sin Leon, ki sta jih izdelovala tudi v najbolj težkih časih.

Letos mineva 100 let od rojstva ata Franca in 30 let od smrti sina Leona, ki sta ponesla ime pečarstva Avbelj v Lukovici ne le po nekdanji Jugoslaviji, ampak tudi v tujino, zato se je sedaj že tretji rod, ki skrbi, da obrt ne bi potonila v pozabo, odločil, da v soboto, 14. septembra 2024, pripravi prireditev, ki bo zanimivan e le za otroke, ampak tudi za odrasle. Rok Avbelj, ki sedaj vodi pečarstvo, je povabil številne starše naj z otroci obiščejo pečarstvo, kjer bodo otroci izdelali svoj odtis roke v glino, starejši pa so si lahko ogledali kako nastanejo pečnice, ali tlakovci iz gline. Ker sam ni ravno najbolj vajen dela z najmlajšimi, je k sodelovanju povabil sestro Petro, ki je tega dela vajena, obenem pa ji delo z glino tudi ni neznanka. Začelo se je s predstavitvijo tehničnih podatkov in kakšnobo na koncu  njihovo delo  nato pa je vsak otrok dobil kepo gline.

Glino se da lepo oblikovati in pomaga tudi pri različnih boleznih, saj ima izredno vpojno moč, da nase veže toksine in jih izloči iz našega telesa. Če je njena uporaba pravilna, deluje protivnetno, antiseptično, protiinfekcijsko in preprečuje gnojenje. Gline je dobil vsak toliko, kolikor je imel veliko dlan. Preden so dobili glino, so zavihali rokave in si pripravili svoje mesto na delovnem pultu, nato pa so gnetli, tolkli, oblikovali in pritiskali, da so na koncu lahko vtisnili svojo dlan v narejeno podlogo. Medtem so si tudi starši ogledali, koliko truda in ročnega dela je potrebno, da nastane ena pečnica ali tlakovec.

Postopek so začeli z mletjem gline in ga nato nadaljevali z ročnim stiskanjem v kalupe, nato pa še z manjšimi lepotnimi popravki in postavitvijo na pripravljeno desko za sušenje. Izvedeli smo, da se za izdelavo pečnic uporablja druga glina kot za izdelavo tlakovcev ter ugotovili, da delo le ni tako enostavno, temveč zelo zahtevno, saj poleg moči potrebuje pečar tudi obilo znanja. Otroci so odtisnili svoje dlani v glino in na zadnjo stran napisali svoje ime, najmlajšim so na pomoč priskočili starši, naredili še dve luknjici ter zložili vse na police, da se posušijo. Ko se bo peč zakurila in se bodo pečnice in tlakovci žgali, jim bodo tokrat delali družbo tudi odtisi dlani. Na koncu smo prelistali katalog peči in tlakovcev in se podučili, kako jih je možno položiti, da naredijo vežo ali sobo zanimivejšo, ob tem pa velja poudariti, da so tlakovci iz gline izredno topli in da jih imajo marsikje položene v dnevnih sobah, saj se odlično obnesejo v kombinaciji s talnim gretjem. Kljub dežju, ki je rahlo padal, smo zunaj obujali spomine tudi na prve začetke pečarstva Avbelj, v kar so nam bile v veliko pomoč tudi stare fotografije. S prireditvijo smo se tako spomnili dveh velikih mož, ki sta pustila svoj pečat v pečarstvu Avbelj, prav tako pa sta pustila pečat v srcih tako domačih kot prijateljev in znancev, ki ju ohranjajo v lepem spominu.

DJD; Foto: DJD

Tagi