V umetniški enoti INCE ZU, v Mostah pri Komendi postavili na ogled izdelke z dušo

Varstveno delovni center INCE Mengeš je regijski center, ki izvaja storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji za odrasle osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. K njim so vključeni uporabniki iz širokega področja šestih občin: Moravč, Trzina, Mengša, Komende, Kamnika in Domžal. V centru imajo dve enoti dnevnih centrov, enota INCE Mengeš in  umetniška enota INCE ZU ter bivalno enoto NAŠA HIŠA, kjer izvajajo storitev institucionalnega varstva. In ker so uporabniki zelo aktivni pri svojem delu, imajo vsako leto tudi dan odprtih vrat, da obiskovalcem pokažejo in ponudijo v nakup enkratne izdelke, ki jih naredijo z lastno iznajdljivostjo in jim s svojimi rokami vtisnejo dušo. 

V umetniški enoti INCE ZU v Mostah pri Komendi so imeli v sredo, 29. novembra 2017, dan odprtih vrat. Na ogled so postavili enkratne keramične izdelke, ki ne služijo nabiranju prahu, ampak so lahko odlično poslovno darilo za marsikoga, saj se najde marsikaj, od keramičnih skled, krožnikov, vaz, do kompleta kavnih in čajnih šalčk s pripadajočimi krožnički. V letošnjem letu so uvedli tudi novost, saj so naredili kar nekaj novoletnih voščilnic z okraski iz filca, ki ga izdelujejo sami. Naredili pa so tudi druge izdelke iz filca, ki se lepo priležejo kot samostojna darila. 

Spontanost v izražanju čustev, trenutnega razpoloženja, odnosa do ljudi, okolja in sveta omogočajo uporabnikom INCE ZU, Moste pri Komendi, da s svojimi izdelki pričarajo svet, kot ga vidijo samo oni.

Umetniško enoto INCE ZU, Moste pri Komendi nam je med našim obiskom predstavila vodja enote Saša Skubic Kopitar, ki je dejala: "Z izvajanjem lastnega programa, ki nastaja v dveh delavnicah, slikarski in kiparski, delujemo že sedmo leto, svojo posebnost pa skušamo prikazati širšemu socialnemu okolju v najrazličnejših oblikah – z razstavami, prodajnimi stojnicami, predstavitvami v drugih institucijah in z udeležbo na prireditvah, kjer lahko predstavljamo delo odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju. V ta namen organiziramo razstave v galerijskem prostoru enote INCE ZU, Moste pri Komendi, krajše umetniške kolonije in tabore ter sodelujemo v različnih projektih v okviru enote in v sodelovanju z galerijami, institucijami ter posamezniki. Vse to omogoča druženje, izmenjavo izkušenj in bogati umetniške inspiracije naših uporabnikov".

Saša Skubic Kopitar, vodja umetniške enote INCE ZU Moste pri Komendi.

Kot smo se lahko prepričali na lastne oči, delo z uporabniki poteka na osnovi nekaterih konceptov Art brut umetnosti, ki temelji predvsem na izražanju, ki ni podrejeno pravilom tehnike, klasičnim teorijam in trendom. Ustvarjalcem omogoča svobodno in spontano izražanje lastnega doživljanja, s tem pa jim nudi osebno zadovoljstvo in potrditev. Tako nastajajo veličastne umetnine, ki kar vabijo, da jih ljudje kupijo ter ponesejo domov, saj izdelki pridejo prav čisto za vse. Kar nekaj obiskovalcev je prišlo na dan odprtih vrat, ki so si z zadovoljstvom ogledali razstavljene izdelke in marsikateri izmed njih je dobil novega ponosnega lastnika. Spontanost v izražanju čustev, trenutnega razpoloženja in odnosa do ljudi, okolja in sveta omogočajo uporabnikom umetniški enoti INCE ZU, Moste pri Komendi, da s svojimi izdelki pričarajo svet, kot ga vidijo samo oni.

V kiparski delavnici uporabniki v največji meri ustvarjajo izdelke iz gline ter se vedno znova učijo novih tehnik oblikovanja, poslikave in okrasitve glinenih izdelkov. V slikarski delavnici uporabniki slikajo s tušem, akrilnimi barvami, oljnimi barvami, voščenkami, barvicami in flomastri na slikarska platna, občasno pa tudi na druge materiale, kot so papir, blazine, karton, oblačila, voščilnice itd. In ker je ob času našega obiska začelo snežiti, so skupaj zapeli belo snežinko, ki pada. Vsi uporabniki pa se že veselijo dobrih decembrskih mož, ki jih bodo, so prepričani, zaradi svoje pridnosti tudi nagradili z darili.

V umetniški enoti INCE ZU, Moste pri Komendi nastajajo izdelki z dušo.

Še je čas, da kupite poslovna, novoletna in tudi osebna darila za svoje poslovne partnerje, prijatelje in najdražje. Ob tem pa ne boste razveselili samo tiste, ki jih boste obdarili, temveč tudi uporabniki umetniške enote INCE ZU, Moste pri Komendi, ki pri svojem ustvarjalnem delu uporabijo vse svoje znanje, čute in misli, da nastanejo umetnine, ki, kot nam je dejala vodja te enote Saša Skubic Kopitar "Imajo dušo". Prostori ob glavni cesti Komenda-Kamnik so odprti vsak dan od 9. do 15. ure. Obiščite jih in se prepričajte o kvaliteti ponudbe izdelkov z "Dušo". 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi