Teden pisanja z roko

V Tednu pisanja z roko se družimo že šestič. Čeprav si ne znamo zamišljati, da bili v času Covida 19 brez računalnikov in drugih sredstev za digitalno komunikacijo, je prav pandemija spodbudila razmišljanje, da nas tipkanje preveč unificira, standardizira, da nam jemlje kreativnost, ki je tako značilna za pisanje z roko.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Če bomo pisali z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je pomembna za mlajše in starejše generacije. Sami se bomo odločali, kdaj bomo pisali s pomočjo računalniške tipkovnice in kdaj z roko. Dobro je ohraniti možnost izbire.

Teden pisanja z roko, ki poteka od 18. do 22. januarja 2021, je lepa priložnost, da vsaj enkrat na leto opozarjamo učence, dijake in odrasle na pomen pisanja z roko. Pobudnik Tedna pisanja z roko je Društvo Radi pišemo z roko.

Oglejte si spodnji posnetek na temo pisanja z roko, ki smo ga pripravili v sodelovanju s Pravljično Frtino.

V Tednu pisanja z roko vas vabimo, da se odzovete na natečaj za najboljše izreke z naslovom MISLI SRCA.
Vsi, ki radi pišete in pesnite, nam pošljite vaše delo napisano z roko. Vaše napisane misli lahko pošljete preko klasične pošte (ne pozabite dopisati vaših podatkov) ali pa preslikane posredujte preko e-pošte: prireditve@dom.sik.si. Več informacij o natečaju najdete na spletni strani v rubriki MISLI SRCA.

Avtor: Knjižnica Domžale

Tagi