Praznično okrašen zeleni otok v Preserjah pri Radomljah navdušuje

Oktobra smo na našem portalu poročali o kopičenju odpadkov na zelenici, ki se nahaja v središču Preserij pri Radomljah, katero so krajani v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Preserje in Občine Domžale po odvozu odpadkov uredili in ogradili z ograjo ter na ta način sporočili vsem tisti, ki odlagajo odpadke vsepovsod, da ta zelenica ni namenjena odlaganju odpadkov. Ta vikend je zeleni otok dobil še čudovito praznično okrasitev z rekviziti, ki ne navdušuje samo krajanov, ampak tudi mimo vozeče voznike in sprehajalce.

Zeleni otok sredi Preserij pri Radomljah, ki so ga krajani uredili in ogradili oktobra letos, je postal pravi simbol sodelovanja krajanov, saj je pred prihajajočimi prazniki prišla pobuda, da se omenjeno lokacijo še praznično okrasi. Viktor Marinšek, predsednik Športnega društva Preserje nam je povedal, da je pobuda za praznično okrasitev zelenega otoka prišla s strani predsednice Društva Kreativni nomadi Mojce Kočar. V Športnem društvo Preserje in Krajevni skupnosti Preserje so bili takoj za to akcijo, kateri so se pridružili številni člani obeh društev in krajani. Zaradi ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije so rekvizite, les so razrezali v Mizarstvu Prašnikar, razdelili posameznim članom in vaščanom, ki so jih nato pobarvali doma. Prav tako so naredili leseno praznično smreko, ki so jo skupaj z rekviziti postavili v ograjen zeleni otok. Na ogrado so namestili praznične dekoracije, z lučkami pa okrasili tudi drevo. V Papirnici Lipa so naredili še veliko čestitko, ki so jo namestili med preostale rekvizite.

Na odzivom članov obeh društev in krajanov je Viktor zelo navdušen, saj so bili v večini vsi za to, da praznično okrasijo zeleni otok ter seveda pri tem pomaga vsak po svojih močeh. Delovna akcija je uspela, z njo pa so središče Preserij prav lepo praznično okrasili. Nad okrasitvijo so navdušeni tudi mimo vozeči vozniki in sprehajalci.

Mojca Kočar, predsednica Društva Kreativni nomadi, ki je pobudnica praznične okrasitve, nam je povedala, da je ideja o okrasitvi prišla z željo, da se v kraju aktivira in združi ljudi ter njihove ideje, da se naredi nekaj dobrega za kraj in ljudi. Prav z namenom, da bi se v kraju čim več dogajalo, so leto ustanovili Društvo Kreativni nomadi. Tako so letos v septembru že organizirali izmenjevalnico igrač, ki je bila izredno dobro obiskana in sprejeta med krajani. Po besedah Mojce so želeli v pripravo rekvizitov in okrasitev vključiti tudi osnovno šolo in otroke ter čim širši krog vaščanov, da bi izdelali svoje okraske in jih pustili tam. Zaradi ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije je priprava rekvizitov potekala v bolj omejenem obsegu, saj so jih posamezni člani obeh društev in krajanov izdelovali doma. Vsi rekviziti so narejeni iz recikliranega materiala, uporabili pa so še barvo. Kljub temu, da je bilo vse okrnjeno, jim je odlično uspelo. Ob tem je Mojca pohvalila člane Športnega društva Preserje, ki so z veseljem pristopili k projektu in brez težav pomagali vsak po svojih močeh. Zaupala nam je, da so krajani in mimoidoči navdušeni nad okrasitvijo in da dobivajo same pozitivne odzive: “Upam, da bo takšna stvar odprla oči ljudem tudi v drugih krajih, da lahko ljudje stopijo skupaj in nekaj naredijo zase in za svoj kraj. Veliko se da narediti, če se samo hoče.” Mojca upa, da se prihodnje leto zdravstvena situacija umiri in da se bodo ljudje ob takšnih dogodkih lahko še tudi malo podružili.

Oba naša sogovornika sta izrekla tudi voščilo našim bralkam in bralcem. Viktor v novem letu vsem želi predvsem zdravja in pozitivne naravnanosti: “Svoj dan si obarvajte s športom, igro in objemi s svojimi najbližjimi. Verjamem, da bomo skupaj prebrodili te težke čase in da bomo kasneje lahko bolj cenili vsak trenutek skupaj. Srečno vsem!” Mojca pa pravi, da naj dajo ljudje dobro naprej: “Če imate karkoli dobrega, dajte to naprej. Dobro se vrača z dobrim!”

Ob koncu lahko pritrdimo obema sogovornikoma, da se lahko marsikaj premakne in naredi, če se le hoče. Ko se premakne, je življenje veliko lepše. Čisto preprosto.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Viktor Marinšek

Tagi