Policisti izvedli preventivne aktivnosti na temo varne udeležbe motoristov v cestnem prometu

Policisti Policijske postaje Domžale so v sodelovanju s policisti Postajo prometne policije Ljubljana povabili motoriste moto klubov na planirano izvedbo preventivne aktivnosti namenjene voznikom motornih koles v cestnem prometu. Preventivne aktivnosti so potekale v četrtek, 17. junija 2021, na prometnem poligonu občine Domžale v Zgornjih Jaršah.

Po besedah policista Policijske postaje Domžale Mira Vrhovnika in Saša Veceja, so policisti k temu projektu pristopili zaradi poslabšanja prometnih razmer oziroma povečanega števila prometnih nesreč voznikov enoslednih vozil. K dogodku so povabili motoriste iz Moto kluba Vaški Boysi iz Domžal, Moto kluba Last Great Riders iz Domžal, Društva Gold Wing club iz Moravč, Avto – moto društva Mengeš ter AMD Lukovica.

Namen srečanja je bila izmenjava mnenj in izkušenj, policisti pa so udeležencem z veseljem odgovorili tudi na kakšno dilemo in nejasnost na temo cestnega prometa. V okviru srečanja je bil izveden tudi poligon, na katerem so motoristi lahko preizkusili svoje veščine. Pri izvedbi preventivne aktivnosti sta sodelovala tudi policista motorista Blaž Hudomalj in Gregor Hacin iz PPP Ljubljana, ki sta z motoristi delila svoje izkušnje in nasvete ter vse tudi praktično prikazala. Na preventivni aktivnosti pa so se motoristi seznanili tudi s prvo pomočjo poškodovanega motorista, ki sta jo prikazala Miha Veider in Elvir Kožar iz NMP Zdravstvenega doma Domžale. Da je prikaz prve pomoči potekal v senci, so poskrbeli poklicni gasilci CZR Domžale, ki so postavili tende.

Ker motoristi spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, so na akciji želeli poudariti pomen ozaveščanja nevarnosti samih voznikov enoslednih vozil pri vožnji v cestnem prometu. Tako so prikazali zaščitno opremo za motoriste, kamor spada čelada, rokavice, kombinezon, ščitnik hrbtenice ter škornji. Kot sta poudarila policista PPP Ljubljana, so prvi koraki pred odprto motoristično sezono najboljši takšni, da se za ogrevanje podajo na primerno vadbo vožnje motornega kolesa na primeren poligon. Ko motorist enkrat doseže stopnjo obvladovanja motornega kolesa, se lahko poda v promet, kjer je najbolje pričeti s kratkimi relacijami in kasneje relacije po težavnosti in dolžini stopnjevati. Je pa za vožnjo z motornim kolesom pomembna tudi kondicija, saj je na poligonu marsikateri motorist spoznal, da v vseh krogih in slalomih ter pospeševanjih in zaviranjih res potrebuje veliko kondicije. Poleg običajne fizične vadbe je tako na voljo kar precej možnosti kondicijske vadbe vožnje motornega kolesa v okviru moto klubov, kjer se te problematike kot izkušeni motoristi že zavedajo in tudi v pomladanskih dneh organizirajo omenjene treninge na poligonih kot tudi v prometu. Seveda se lahko na centre varnih voženj motoristi obrnejo tudi sami, kjer se bodo v popolnosti posvetili njihovim problemom, potrebam ter zmožnostim. Po dogovoru pa je možno tudi obnoviti poligonski del vožnje v šolah vožnje, kjer vam lahko ponudijo ustrezne pogoje, to je poligon z več ovirami.

Policisti so motoriste opozorili tudi na alkohol, odnos do alkohola, učinki alkohola in kako je alkohol dejavnik velikega tveganja v prometu. Opozorili pa so tudi na ključni dejavnik tveganja. Najpogostejši vzroki pri umrlih motoristih so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje ter neupoštevanje prednosti in nepravilno prehitevanje. Med umrlimi motoristi je bilo največ voznikov športnih in navadnih motorjev, pa tudi skuterjev. 23% umrlih motoristov povzročiteljev prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola, najbolj pa so motoristi ogroženi od aprila pa do konca avgusta.

Med akcijo so policisti prikazali tudi laserske merilnike hitrosti in tudi zaščitno opremo policistov. V nadaljevanju so se motoristi, udeleženci akcije ob nasvetih policistov preizkusili še na poligonski vožnji, kjer so premagovali mnoge ovire, ki so jim jih namestili za to priložnost.

Zahvala policistom za poučno popoldne, marsikateri motorist pa se bo zaradi preventivne akcije zamislil in mogoče malo manj privil ročico za plin. Zato je bila ta akcija – »vozimo pametno« – kjer policisti poudarjajo na preventivi alkohola »PREMISLI, ALKOHOL UBIJA«, »NE SPREGLEJ – PREDVIDEVAJ VEČ« ter »NE PREHITEVAJ ŽIVLJENJA – MOTORIST ZA VEDNO«, zelo dobrodošla, udeleženci pa so bili mnenja, da bi morale biti takšne preventivne akcije čim pogosteje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi