Odpadke zbiram in recikliram: Zapestnice spletene iz bombažnih špagetov

Jesen je tu in z njo dolgi rokavi in topla oblačila, ki so zamenjala majice s kratkimi rokavi. Kratke majice so pravzaprav nepogrešljiv kos oblačil skozi celo leto. Zato so ti kosi oblačil med prvimi, ki so sprani, raztegnjeni, zluknjani ali imajo zbledele potiske. Običajno so to kosi oblačil, ki izgledajo še najbolj ubogo. Kljub temu jih nikar ne vrzite proč! Dajte jim še eno priložnost in jim podaljšate uporabo. Presenečeni boste, ko boste ugotovili, kaj lahko naredimo iz starih majic.

Kako naredimo bombažne špagete?

Najprej izberemo majice, ki jih bomo reciklirali. Najboljše so tiste majice, ki nimajo stranskega šiva. Bombažni špageti bodo tako bolj gladki in tudi pletenje bo enostavnejše.

Najboljše so majice brez stranskih šivov.

Lotimo se rezanja vsake majice posebej. Najprej odrežemo spodnji, zarobljeni del majice.

Rezanje spodnjega, zarobljenega dela majice.

Nato se lotimo rezanja zgornjega dela majice. Zarežemo v spodnjem predelu rokava.

Rezanje zgornjega dela majice.

Izrezan kos majice prepolovimo po vertikali. Pri prepogibanju pazimo, da ne prepognemo enakomerno. Pri prepogibanju si pustimo približno 3 cm razmaka. Nato izrežemo trakove, približno 2 cm široke. Pri tem pazimo, da ne zarežemo majice do vrha. Zarežemo nekoliko višje od prepogiba.

Rezanje trakov.

Prihajamo v najzahtevnejši del priprave bombažnih špagetov, to je rezanje »reber«. En sam napačen rez nam bo skrajšal dolžino bombažnega špageta. Stično mesto, ki izgleda kot hrbtenica, postavimo na sredino kot kaže slika spodaj. Rdeče črtice nakazujejo, kako je potrebno rezati »rebra«, da dobimo čim daljši špaget.

Rezanje »reber« in »hrbtenice«.

Sedaj, ko smo uspešno izrezali bombažni špaget, ga je potrebno naviti v klobčič. Pred navijanjem je potrebno močno raztegniti vsak meter bombažnega špageta.

Navijanje bombažnih špagetov v klobčič.

Kako izdelamo zapestnico v macramé tehniki?

Pletenje v macramé tehniki ni nič novega. To je tehnika, ki so jo poznali že v antičnih časih. To je oblika blaga, ki nastane z vozlanjem niti. Obstaja kar nekaj različnih načinov vozlanja in pletenja v tej tehniki. Izdelali bomo zapestnico, ki si jo lahko zavežete na vozel ali pa uporabite tehniko zategovanja, če jo boste pogosto snemali z zapestja.

Zapestnica spletena v macramé tehniki.

Za izdelavo zapestnice boste potrebovali 2-3 različne barve barvnih špagetov. V našem primeru smo izbrali za osnovo moder špaget. Dolžino osnovnega špageta izmerite tako, da ga 4-krat ovijete okrog zapestja (točka 1). Na pol prepognemo osnovni špaget (točka 2). Dolžina drugih dveh špagetov (zelen in črn) je dvojna dolžina modrega špageta (točka 3). Razporedite jih tako kot je prikazano v točki 4 – razpolovljen moder špaget je na sredini s tem, da je vrhnji del povezan, zeleni špaget je v celoti razpotegnjen levo od sredinskega, črni špaget je v celoti razpotegnjen desno od sredinskega. Za lažje pletenje prilepite špagete z lepilnim trakom na podlago.

Priprava bombažnih špagetov za pletenje zapestnice.

Najdete lahko različne vzorce pletenja v macramé tehniki. Mi smo izbrali tega, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videu.

Kaj vse še lahko izdelate iz bombažnih špagetov?

Se želite še bolj poglobiti v vozlanje? Več idej za pletenje zapestnic in dekoracij za dom najdete v spodnjih knjigah, ki smo jih izbrali za vas.

pletenje zapestnic in dekoracij za dom najdete v spodnjih knjigah, ki smo jih izbrali za vas.

The Knotting & Braiding Bible Chinese, Celtic & Ornamental Knots for Beaded Jewellery Beautiful Beaded Ropes
Macrame: The Craft of Creative Knotting for Your Home Macrame 2: Accessories, Homewares & More Macrame Pattern Book
MACRAMÉ: A Beginner’s Guide to Beautiful Handmade Projects for Home and Gardens Macramé for the Modern Home Statement Macramé

Skrbno ravnajte z odpadki, prihodnjič pa vam razkrijemo, kako narediti peresnico iz plastenke.

Spremljajte nas na Facebook in Instagram profilu.

Veselo reciklirajte!

Avtor: Kids4square.com; Foto, video: Kids4square.com in Kreativni Nomadi

 

Tagi