Kaki – jesenska zvezda, ki prepriča tudi največje zmrde

Recept za preprosto, hitro in neverjetno okusno sladico v kozarčku

Kaki je eden tistih jesenskih sadežev, ki razdelijo ljudi na dve skupini: na navdušence, ki komaj čakajo, da se na tržnicah pojavijo oranžni plodovi, in na »kakijeve zmrde«, ki so prepričani, da ta sadež preprosto ni zanje. A najprej dobra novica – obstaja velika možnost, da vam bo sladica iz mehkega kakija celo všeč!

Mehki vs. trdi kaki – dva karakterja iste zgodbe

V osnovi ločimo dva tipa kakija: mehki kaki (tisti, ki ga skoraj jemo z žlico) in trdi kaki vanilija, ki ga lahko grizemo kot jabolko. Podobna sta si po značilni sončno oranžni barvi in sladkem okusu, a se razlikujeta po teksturi in aromi. Mehki kaki je kremast, skoraj pudingast, zelo sladek in bogat. Kaki vanilija pa je čvrst, prijetno hrustljav in nekoliko bolj nežen v okusu. Tudi tisti, ki se mehkega kakija izogibajo, pogosto prisegajo na različico vanilija.

Zakaj sploh jesti kaki?

Ker je mala vitaminska bomba! Kaki je poln vitamina C, vlaknin in antioksidantov, hkrati pa blagodejno vpliva na prebavo. Raste predvsem v toplejših krajih – pri nas ga najdemo na Primorskem, kjer bujne krošnje jeseni postanejo prave oranžne lampijončke.

Sladica v kozarčku, ki prepriča tudi največje zmrde

Če mislite, da vam kaki ne paše, poskusite to sladico. Pripravljena je v desetih minutah, rezultat pa je tako dober, da bo izginila hitreje, kot ste jo pripravili.

Sestavine (za 1 porcijo):

  • pest nadrobljenih piškotov
    (Oreo, Plazma, Domačica – izberite svoje favorite)
  • 4 žlice grškega jogurta
  • 1 zrel kaki
  • 1 čajna žlička medu
  • ½ čajne žličke cimeta
  • prosojen kozarček ali skledica

Priprava:

  1. V prosojen kozarček stresite nadrobljene piškote.

  2. Čez piškote dodajte grški jogurt.

  3. Kaki olupite in ga zmešajte v gladko kašo.

  4. Kašo prelijte preko jogurta.

  5. Dodajte žličko medu in po vrhu potresite cimet.

Čas priprave: 10 minut.
Končni rezultat? Slasten, energijski in vizualno privlačen posladek, ki z lahkoto premaga predsodke o kakiju.

Če ste do zdaj spadali med »kakijeve zmrde«, vas bo ta sladica skoraj zagotovo prestavila v drugo ekipo.

Kje kupiti najboljše kakije?

Sezona kakijev je trenutno na vrhuncu, zato je pravi čas, da si jih privoščite. Okusne, lokalno pridelane kakije lahko kupite v Trgovini Jarina (Ulica 7. avgusta 9, Dob), ki je odprta vsak torek in petek med 8. in 17. uro.

Lokalno pridelani sezonski kakiji v Trgovini Jarina, pripravljeni za kupce.

Pa dober tek!

Foto: S. O.

Tagi