Kaki je eden tistih jesenskih sadežev, ki razdelijo ljudi na dve skupini: na navdušence, ki komaj čakajo, da se na tržnicah pojavijo oranžni plodovi, in na »kakijeve zmrde«, ki so prepričani, da ta sadež preprosto ni zanje. A najprej dobra novica – obstaja velika možnost, da vam bo sladica iz mehkega kakija celo všeč!
Mehki vs. trdi kaki – dva karakterja iste zgodbe
V osnovi ločimo dva tipa kakija: mehki kaki (tisti, ki ga skoraj jemo z žlico) in trdi kaki vanilija , ki ga lahko grizemo kot jabolko. Podobna sta si po značilni sončno oranžni barvi in sladkem okusu, a se razlikujeta po teksturi in aromi. Mehki kaki je kremast, skoraj pudingast, zelo sladek in bogat. Kaki vanilija pa je čvrst, prijetno hrustljav in nekoliko bolj nežen v okusu. Tudi tisti, ki se mehkega kakija izogibajo, pogosto prisegajo na različico vanilija.
Zakaj sploh jesti kaki?
Ker je mala vitaminska bomba ! Kaki je poln vitamina C, vlaknin in antioksidantov, hkrati pa blagodejno vpliva na prebavo. Raste predvsem v toplejših krajih – pri nas ga najdemo na Primorskem , kjer bujne krošnje jeseni postanejo prave oranžne lampijončke.
Sladica v kozarčku, ki prepriča tudi največje zmrde
Če mislite, da vam kaki ne paše, poskusite to sladico. Pripravljena je v desetih minutah, rezultat pa je tako dober, da bo izginila hitreje, kot ste jo pripravili.
Sestavine (za 1 porcijo):
pest nadrobljenih piškotov (Oreo, Plazma, Domačica – izberite svoje favorite)
4 žlice grškega jogurta
1 zrel kaki
1 čajna žlička medu
½ čajne žličke cimeta
prosojen kozarček ali skledica
Priprava:
V prosojen kozarček stresite nadrobljene piškote .
Čez piškote dodajte grški jogurt .
Kaki olupite in ga zmešajte v gladko kašo.
Kašo prelijte preko jogurta.
Dodajte žličko medu in po vrhu potresite cimet .
Čas priprave: 10 minut . Končni rezultat? Slasten, energijski in vizualno privlačen posladek , ki z lahkoto premaga predsodke o kakiju.
Če ste do zdaj spadali med »kakijeve zmrde«, vas bo ta sladica skoraj zagotovo prestavila v drugo ekipo.
Kje kupiti najboljše kakije?
Sezona kakijev je trenutno na vrhuncu, zato je pravi čas, da si jih privoščite. Okusne, lokalno pridelane kakije lahko kupite v Trgovini Jarina (Ulica 7. avgusta 9, Dob), ki je odprta vsak torek in petek med 8. in 17. uro .
Lokalno pridelani sezonski kakiji v Trgovini Jarina, pripravljeni za kupce.
Pa dober tek!
Foto: S. O.
Related