Izobraževanje o pravljici hroščka Simona za vzgojiteljice in učiteljice

V mesecu avgustu je v Domžalah izšla nova pravljica »Hrošček Simon širi zadovoljstvo«, ki jo je izdala Občina Domžale in založila Založba Miš. V okviru tega je bila uglasbena tudi pesmica o hroščku Simonu in namensko izdelana koreografija oz. ples. Pravljica, ki jo najdete v šolskih in splošnih knjižnicah, pripoveduje o vlogi hroščka Simona v prostoru zadovoljnih ljudi. Gre pa tudi za odličen didaktičen pripomoček. Prav s tem namenom je Občina Domžale pripravila za vzgojiteljice in učiteljice občine Domžale kratko izobraževanje. Občina Domžale se s takšnimi dejavnostmi trudi dopolnjevati že tako bogat program v vrtcih in šolah ter tako našim najmlajšim občanom ponuditi še več.

Nina Mav Hrovat, ki je avtorica knjige, sicer pa tudi magistrica profesorica predšolske vzgoje, je vzgojiteljicam in učiteljicam predstavila, na kakšen način se lahko pravljico uporablja v vrtcih in šolah kot vzgojno-učni in didaktični pripomoček. Zakaj je hrošček Simon maskota Domžal? Kdo je bil Simon Robič? Kaj je jamarstvo? Kaj predstavlja slamnikarstvo v pravljici? Koliko hroščkov se pojavi na prvi notranji strani? Razložila jim je zemljevid in kako ga lahko uporabljajo pri raziskovanju Domžal ter nanizala nekaj izhodišč za nadaljnje raziskovanje in aktivnosti.

Vzgojiteljice in učiteljice so zatem poslušale kratek uvod Martine Mrak Tekavec, ki jim je razložila nekaj osnov učenja plesa otrok. Pokazala jim je gibe iz plesa hrošček Simon in metodični postopek učenja plesa. Na koncu so večkrat zaplesale in prav res je, kar hrošček pravi že v pravljici – ples in petje prinašata zadovoljstvo.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale
Tagi