Hvala, da ste tukaj za nas

Najverjetneje ga ni poletja, da bi se nekje ne razbohotil požar. Dogaja se v tujini, dogaja se pri nas. Tokrat se je požar izjemnih razsežnosti razvnel na območju Krasa (območje dveh držav) in na pomoč so priskočile številne gasilske enote, tako prostovoljne, kot tudi poklicne iz območja cele Slovenije.

Poletna vročina pripeka že nekaj dni in če je vroče nam, ki se prosto gibljemo v oblačilih primernih letnemu času in izbiramo kraje, kjer si bomo za trenutek oddahnili od sončne pripeke, se osvežili, ter si medtem še ogledali okoliško dogajanje ali občudovali znamenitosti kraja, kaj naj o vročini povedo tisti, ki so prihiteli na Kras v samo peklensko središče ognjenih zubljev. Zublji, ki povsem samovoljno gorijo in se širijo že kar nekaj dni, brez, da bi gasilcem, ki so na terenu, pustili trenutek predaha.

(Foto: PGD Pšata-Dragomelj)

Prihiteli ste iz vse Slovenije in se v koloni, en za drugim, skupaj, dan za dnem, po določeni shemi in zaporedju, odpravljali na pot. Na terenu naredijo vse, kar lahko. Vse, kar je v njihovi moči. Rešijo največ, kar lahko. Kar je v danih razmerah mogoče. Neutrudno se borijo, si pomagajo, se menjajo, si malce odpočijejo in okrepčajo, ter se znova odpravijo tja, kjer jih potrebujejo. Ne obupajo in se ne vdajo, ampak so vedno znova borijo in vztrajajo. In tudi danes se borijo.

(Foto: PGD Pšata-Dragomelj)

Ni besed, ki bi lahko na primeren način opisale, kaj se dogaja v nas, ko spremljamo dogajanje z varne razdalje in si skušamo predstavljat, kaj se dogaja nedaleč stran od nas. Kaj se zares dogaja vedo samo tisti, ki so tam in ki se iz minute v minuto, iz ure v uro, iz dneva v dan, noč za nočjo, pogumno, vztrajno s predanostjo in srcem borijo, da bi kar se da hitro ukrotili požar in ga uspešno pogasili. Fizična in psihična vzdržljivost sta na izjemni preizkušnji. V boju z ognjenimi zublji skušajo pogasiti požar, poskrbeti za druge in ohraniti svojo lastno varnost.

(Foto: Janez Ravnikar)

V uredništvu Domžalca smo se odločili, da posodimo naš glas vsem, ki se trenutno borijo, upajo in v skrbeh čakajo, kaj jim bo prinesel nov dan. Pridružujemo se vsem, ki se želijo zahvaliti pogumnim junakom, ki so jim v boju z ognjenimi zublji že priskočili na pomoč in ki se še danes hrabro borijo, da bi bil požar končno pogašen. Moči so združile države, združili so jih ljudje, ki prihajajo iz različnih enot, ki na terenu sodelujejo pri krotenju požara in nudenja pomoči ljudem.

Hvala, da ste tukaj za nas in navkljub izjemnim naporom ne obupate. Ker se vztrajno in pogumno borite. Ker ne odnehate ali se predate. Pazite tudi nase.

Ekipa Domžalca

Tagi