EKO šola – podpis eko listine na Osnovni šoli Venclja Perka

Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše.

V šolskem letu 2020/2021 je OŠ Venclja Perka ponovno osvežila članstvo v nacionalnem programu EKOŠOLA KOT NAČIN ŽIVLJENJA. Z raznolikimi aktivnostmi EKOŠOLE se vsi učitelji in zaposleni na OŠ Venclja Perka trudijo celostno vključevati smernice trajnostnega razvoja v kurikulum šole na vseh nivojih in tako izpolnjujejo pomemben osnovnošolski cilj spodbujanja varovanja okolja v današnjem času in v prihodnje pri celotni populaciji otrok. Vsi razredniki že v začetku šolskega leta z učenci ponovijo pravila ločevanja odpadkov, se pogovarjajo o okoljsko odgovornem ravnanju na šoli, vsak razred pa izvoli tudi svojega ekopredstavnika, ki pomaga ekokoordinatorejm širiti duh okoljskih projektov na sošolce.

Cilj šole je, da ločuje odpadke, varčuje z energijo, skrbi za izgled šole (zelene rastline, drevesa), zbira odpadne materiale za reciklažo, se izobražuje glede zdrave prehrane, izvaja čistilne akcije, se aktivno sooča z ekološkimi problemi sedanjega sveta in sodeluje v različnih EKO projektih.

Podžupanja mag. Renata Kosec, kot predstavnica lokalne skupnosti se je včeraj udeležila podpisa EKO LISITINE, ki jo je šola prejela. Pri podpisu so bile udeležene tudi ravnateljica Petra Korošec, EKOkoordinatorki Petra Košir in Anja Novak ter predstavnica učencev, prvošolka Nedžmija Beširevič. Učence spodbujajo in jih tudi ustrezno nagradijo.

Podžupanja mag. Renata Kosec je izpostavila, da opaža, da so otroci zelo ozaveščeni in da tudi sami opozarjajo starše in starejše o pravilnem ravnanju z odpadki. Podžupanja je pohvalila vključenost v projekt in željo, da z ozaveščanjem o primernem ravnanju z odpadki in skrbi za okolje pričnemo že pri najmlajših.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Arhiv Občine Domžale

Tagi