Domžalčan Jurček Nowakk, prejel državno priznanje za dosežke na področju prostovoljstva

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk  in predsednica Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva Vanda Remškar Pirc sta ob mednarodnem dnevu prostovoljstva 5. decembra podelila državna priznanja in osrednjo nagrado na področju prostovoljstva za leto 2012. Priznanje je prejel tudi naš občan Jurček Nowakk, predsednik MDO PD Kamniško-bistriškega območja.

Jurček Nowakk, za katerega je prostovoljstvo način življenja se že od leta 1980 intenzivno in srčno posveča dobrodelnosti, humanitarnosti ter prostovoljstvu v najširšem smislu besede. Posveča se vsem generacijam: od malčkov v vrtcu, otrok v osnovni šoli, mladostnikov, pa do populacije v srednjih letih, upokojencev in drugačnih, ranljivih skupin ljudi.

Od leta 1981 je mladinski planinski vodnik Planinske zveze Slovenije z mednarodno licenco. Po Sloveniji in tujini vodi osebe s handikepi in brez, vedno varno, z veseljem ter z razumevanjem. Že pred leti je začel delati z osebami s posebnimi potrebami – predvsem z osebami z motnjo v duševnem razvoju, v zadnjih letih tudi z osebami s cerebralno paralizo. Kot predsednik gradbenega odbora je imel ključno vlogo pri postavitvi planinskega doma na Uštah, aktiven je tudi kot tajnik Planinskega društva Moravče, predsednik meddruštvenega odbora planinskih društev Kamniško-bistriškega območja, član Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije ter kot vodja programov vseživljenskega učenja oseb z motnjo v duševnem razvoju in doživljajskih taborov.

Izjemno se je angažiral pri čiščenju razbitin in posmrtnih ostankov letalske nesreče 1. decembra 1981 na Korziki in se zavzel za pravice žrtev, svojcev in prijateljev. Aktivno je sodeloval pri ustvarjanju zakona, pravilnika in uredbe o prostovoljstvu, prav tako pa sodeluje pri pravnih vprašanjih nevladnega sektorja.

Njegovo vodilo – moto je:

Želim – Hočem – Zmorem – Uživam! Želimo – Hočemo – Zmoremo – Uživamo!

Jurčku čestitamo za prejeto državno priznanje za dosežke na področju prostovoljstva za leto 2012. Čestitke in pohvale tudi za njegovo zagnano in nesebično delovanje na področju prostovoljstva.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: PZS in PD Moravče
Komentarji uporabnikov
Tagi