Čebelarska zveza Slovenije zbrana sredstva za sladkorčke predala Pediatrični kliniki

Čebelarska zveza Slovenije je v soboto, 12. septembra 2020, na Brdu pri Lukovici organizirala dobrodelno prireditev “Korak zase, korak za sladkorčke”, o čemer smo takrat pisali tudi na našem portalu. Dobrodelna prireditev je potekala v sodelovanju s Pediatrično kliniko, Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove ter Društvom za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami.

Takrat so vse poti vodile na Brdo pri Lukovici, saj so se številni pohodniki od doma podali na pot, med njimi se je na pot dolgo 65 kilometrov iz Žirovnice skupaj s še nekaterimi čebelarji in podporniki podal tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, ki je danes Pediatrični kliniki slovesno predal zbrana finančna sredstva (15.658 evrov) za nakup novega UZ aparata za Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, s katerim bodo naši zdravniki lahko ocenjevali žilje pri otrocih s tistimi boleznimi, pri katerih predčasno pride do razvoja ateroskleroze.

Na FB strani Čebelarske zveze Slovenije se ob predaji zbranih finančnih sredstev Pediatrični kliniki zapisali, da je akcija zrastla ob ideji, da bo Boštjan Noč prehodil peš razdaljo Žirovnica – Lukovica. Ambasadorja akcije sta bila zaposlena na Čebelarski zvezi Slovenije, Aleš Bozovičar, ki ima sam hči – deklico s sladkorno boleznijo in Nina Ermenc Pangerl iz Celjskega sejma, ki ima sina sladkornega bolnika. “Pohod je bil združen z zbiranjem sredstev za otroke in mladostnike s sladkorno boleznijo in v povezavi z Društvom za otroke s presnovnimi motnjami smo ga načrtovali že aprila. Epidemija pa pohoda ni ustavila, temveč ga je samo prestavila na september. Večina pohodnikov je prehodila 20 – 70 km, med njimi so bili tudi otroci, hodili so tako iz gorenjske smeri, kot preko Trojan pa iz Ljubljane, Kamnika večina kar cel dan … Zbrali so denar, ki je iskreno namenjen otrokom in zato je takšno sodelovanje civilne družbe z UKC Ljubljana in Pediatrično kliniko še toliko bolj pomembno,” so zapisali na na FB strani Čebelarski zvezi Slovenije.

Mogoče se bo marsikdo vprašal, zakaj in čemu je Čebelarska zveza Slovenije organizirala takšen projekt?

Na Čebelarski zvezi Slovenije pravijo, da zveza že dolga leta dokazuje, da je organizacija, ki v prvi vrsti skrbi za dobrobit čebel in čebelarjev, vendar pa je tudi organizacija, katere člani imajo veliko srce in aktivno podpirajo tudi ranljivejše skupine: “ČZS je organizacija, ki ji ni mar samo zase, temveč želimo po najboljših močeh pomagati tudi drugim.”  V Čebelarski zvezi Slovenije so že spomladi 20.000 zbranih evrov podarili domovom starostnikov.

O sladkorčkih

Zagotovo ste že slišali za sladkorčke – otroke, ki so zboleli za sladkorno boleznijo, katera zahteva neprestano pozornost pri vzdrževanju ustrezne ravni krvnega sladkorja, saj telo ne proizvaja dovolj inzulina ali se telesne celice nanj ne odzovejo pravilno. Otroci si morajo zato inzulin preko injekcij ali s pomočjo črpalk dovajati sami. Sladkorna bolezen je tudi pri otrocih v porastu in mnogi starši se soočajo z občutkom nemoči, krivde in bremena, ki ga takšna bolezen prinese. Mogoče se bo marsikdo vprašal, zakaj in čemu ČZS organizira takšen projekt? ČZS že dolga leta dokazuje, da je organizacija, ki v prvi vrsti skrbi za dobrobit čebel in čebelarjev, vendar pa je tudi organizacija, katere člani imajo veliko srce in aktivno podpirajo tudi ranljivejše skupine. Znano je uspešno sodelovanje z Zvezo paraplegikov Slovenije, Zvezo slepih in slabovidnih Slovenije, pomagajo in vključujejo v čebelarstvo ljudi z motnjami v razvoju … skratka ČZS je organizacija, ki ji ni mar samo zase, temveč želijo po najboljših močeh pomagati tudi drugim.

Glavni partner projekta je podjetje HOFER Slovenija.

Miha Ulčar; Foto: Čebelarska zveza Slovenije

Tagi