Vse poti so vodile na Čebelarski center Slovenije – Naredili so korak zase in korak za sladkorčke

Čebelarska zveza Slovenije je zaradi koronavirusa prestavljeno vseslovensko dobrodelno prireditev “Korak zase, korak za sladkorčke” na Brdu pri Lukovici pripravila v soboto, 12. septembra 2020. Na projektu pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Borutom Pahorjem, sodelujejo še Pediatrična klinika, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove ter Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami.

Začetek dobrodelnega pohoda so pričeli ob 2. uri zjutraj iz Žirovnice. Varen korak jim je zaželel župan Občine Žirovnica, Leopold Pogačar, pospremila pa jih je čebelarska himna in čebelarski prapor ČD Breznica Antona Janša. Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije je v okviru akcije “Sladkorčki za Sladkorčke” prispel po 65 km v Lukovico, z njim sta vso pot prehodila tudi Janez Mežan in Janez Volf iz Ivančne Gorice ter še osemnajst drugih članov.

Na Homcu se jim je po 55. kilometrih pridružila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, od koder so skupaj nadaljevali pot proti Lukovici, kjer jih je na občinski meji skupaj z Godbo Lukovica pričakala tudi mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica. Družno so nadaljevali pot do prireditvenega prostora pod Čebelarskim domom na Brdu pri Lukovici, kjer so jih z bučnim aplavzom pozdravili starši in otroci “Sladkorčki”. Ves čas pohoda od Žirovnice do Brda pri Lukovici pa so se pohodu pridruževali člani čebelarskih društev, Društva Šola zdravja ter različnih športnih društev. Zaključne prireditve se je udeležil tudi Matej Slapar, župan Občine Kamnik. Ob prireditvenem prostoru je bilo postavljenih precej stojnic, na katerih so obiskovalci lahko kupili med in medene izdelke.

Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije v okviru dogodka “Korak zase, korak za sladkorčke“, v soboto 12. septembra 2020, ob 16. uri v rokovnjaškem gozdičku pod Čebelarskim centrom Slovenije predstavila največjo slovensko kulinarično posebnost – potico. Članice Zveze kmetic Slovenije so spekle potico velikanko. Potica velikanka je bila razstavljena od 16. ure dalje. Počakali so, da so udeleženci dobrodelnega pohoda “Korak zase, korak za sladkorčke” prispeli na cilj. Nekaj po 17. uri so predsednik ČZS Boštjan Noč, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec ter županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar najprej namenili obiskovalcem nekaj besed o svojem videnju tovrstnih dobrodelnih prireditev, ki se jih z veseljem udeležujejo in prispevajo svoj del sredstev, zatem pa so posamezno odrezali prvi kos potice. Po uradnem delu so obiskovalci potico lahko kupili, ves izkupiček pa je šel v fond akcije “Sladkorčki za Sladkorčke.”

Na prireditvenem prostoru na Brdu pri Lukovici je pozdravni nagovor in vtise z 65 kilometrske poti, ki jo je prehodil skupaj z dvajsetimi vztrajniki in mnogimi drugimi, ki so se jim pridruževali ob poti, podal predsednik Čebelarske zveze Slovenije in organizator pohoda Boštjan Noč: »Zagotovo ste že slišali za sladkorčke – otroke, ki so zboleli za sladkorno boleznijo, ki zahteva neprestano pozornost pri vzdrževanju ustrezne ravni krvnega sladkorja, saj telo ne proizvaja dovolj inzulina ali se telesne celice nanj ne odzovejo pravilno. Otroci si morajo zato inzulin preko injekcij ali s pomočjo črpalk dovajati sami. Sladkorna bolezen je tudi pri otrocih v porastu in mnogi starši se soočajo z občutkom nemoči, krivde in bremena, ki ga takšna bolezen prinese.« 

Dobrodelno izobraževalna prireditev se je začela z vseslovenskim pohodom na sedež Čebelarske zveze Slovenije na Brdu pri Lukovici, s ciljem da skupaj stopijo korak po korak, po svojih zmožnostih zase in za dobrodelnost. Tudi predsednik ČZS Boštjan Noč si je zadal zaobljubo, da bo v dobrodelni namen za sladkorčke peš premagal razdaljo od domače Žirovnice do Lukovice (65 km – cca 16 ur hoje). Na poti so se mu pridružili številni podporniki dobrodelne akcije. Od svojega doma sta peš proti ČZS prišla tudi Nina iz Celja s skupino, cca 50 km in Aleš iz Gabrja s skupino, cca 32 km. Po prihodu na cilj vseh pohodnikov je potekal tudi dobrodelni koncert v organizaciji ČZS in Občine Lukovica z znanimi slovenskimi glasbeniki. Prireditev je vodil Klemen Bunderla.

Organizatorje pa veseli, da njihova prizadevanja podpira tudi podjetje Hofer, s katerim jih druži večletno sodelovanje na področju ohranitve čebel in zavedanja njihove pomembnosti. Prav tako je podjetje glavni podpornik dobrodelnega projekta “Korak zase, korak za sladkorčke”. »S Čebelarsko zvezo Slovenije aktivno sodelujemo in veseli nas, da lahko podpremo projekt, ki bo javnosti omogočil večje zavedanje, s kakšnimi izzivi se vsakodnevno srečujejo sladkorčki. Otroci so naše bogastvo, zato je naša naloga in odgovornost, da jim omogočimo lepo prihodnost,« je ob predaji bona za 4500 evrov dejala Maja Weinberger, manager v oddelku odgovornega vodenja podjetja in zagotavljanja kakovosti izdelkov. Za invalide, sladkorčke in ostale organizacije pa skrbi tudi Loterija Slovenije, saj gre precejšen del izkupička od prodanih srečk za razne dobrodelne organizacije.

Sladkorčkom lahko pomagate tudi vsi ostali na različne načine. Med drugim tudi s sporočilom (SMS) s ključno besedo sladkorcki1 ali sladkorcki5 na številko 1919 in prispevali boste 1 ali 5 €. Denar je namenjen nakupu drage UZ aparature za oceno stanja ožilja, ki se redno rabi pri pregledih sladkornih bolnikov. Med zelo številnimi aktivnimi podporniki sodeluje tudi Zveza paraplegikov Slovenije. O projektu »Korak zase, korak za sladkorčke« Dobro se z dobrim vrača – dobrodelno izobraževalni projekt za sladkorčke.

O sladkorčkih

Zagotovo ste že slišali za sladkorčke – otroke, ki so zboleli za sladkorno boleznijo, katera zahteva neprestano pozornost pri vzdrževanju ustrezne ravni krvnega sladkorja, saj telo ne proizvaja dovolj inzulina ali se telesne celice nanj ne odzovejo pravilno. Otroci si morajo zato inzulin preko injekcij ali s pomočjo črpalk dovajati sami. Sladkorna bolezen je tudi pri otrocih v porastu in mnogi starši se soočajo z občutkom nemoči, krivde in bremena, ki ga takšna bolezen prinese. Mogoče se bo marsikdo vprašal, zakaj in čemu ČZS organizira takšen projekt? ČZS že dolga leta dokazuje, da je organizacija, ki v prvi vrsti skrbi za dobrobit čebel in čebelarjev, vendar pa je tudi organizacija, katere člani imajo veliko srce in aktivno podpirajo tudi ranljivejše skupine. Znano je uspešno sodelovanje z Zvezo paraplegikov Slovenije, Zvezo slepih in slabovidnih Slovenije, pomagajo in vključujejo v čebelarstvo ljudi z motnjami v razvoju … skratka ČZS je organizacija, ki ji ni mar samo zase, temveč želijo po najboljših močeh pomagati tudi drugim. Projekt “Korak zase, korak za sladkorčke” poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

In zakaj dobrodelni projekt za sladkorčke? K izvedbi projekta sta spodbudili zgodbi sodelavcev Nine in Aleša, ki sta starša dveh sladkorčkov. Obe zgodbi se lahko zgodita komur koli izmed nas, na tak ali drugačen način. Drugi razlog pa je, da imajo čebelarji stalno vprašanja, katere čebelje pridelke lahko uživajo sladkorni bolniki, in zato bo ČZS v sodelovanju s priznanimi zdravniki izdala smernice za uporabo čebeljih pridelkov v prehrani sladkornih bolnikov.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar

Tagi