Astronomski tabori v Šalovcih

Vajen sem že, da moram vsako leto napisati dva članka; poljudnega za vse domžalske radovedneže in tistega s kančkom znanstvenega za revijo Spika. Tole je za bralce Domžalca in Slamnika. Vse, kar v življenju naredim z dobro voljo in prostovoljstvom, moram potrditi tudi s članki, da naše društvo dobi drobiž podpore. V bistvu ni dovolj, da sem človek, ki prenaša svoje znanje in vrednote na mlade in stare, moram biti tudi računovodja, logistik, novinar in konec koncev še zeliščar, vrtnar, kuhar … 

Več kot dvajset let organiziram po mojem mišljenju visokokvalitetne naravoslovno astronomske tabore in vsa ta leta sem tudi jaz vaš reporter s terena, zato bom kar prešel iz jamranja na navdušenje.
Mladina s tabora je bila skoraj vsa iz domžalske občine, mentorji pa so tudi bili v glavnem iz »ljubljanske kotline«. Naredili smo tudi osem predavanj v času osrednjega tabora, tisto, kar je bilo pred in po njem, pa je presežek za prihodnja leta. Prvi del tabora sem opravil konec junija, na njem je bilo sedem perspektivnih mladenk in mladcev, v glavnem smo se ukvarjali z nabiranjem in s sušenjem zdravilnih zelišč ter slikanjem Sonca. Drugi del tabora v sredini julija pa smo se osemčlanska ekipa učili izdelati dobrote iz plodov (aronija, breskve, maline, jabolka, bučke) in pripraviti zelišča za kreme. In seveda vsakič smo speljali opazovanje z mojim nevodenim teleskopom – Dobsonom. Ako boste razmišljali, da svojemu nadobudnežu kupite teleskop, priporočam prav tega in seveda zvezdno karto. No, tabore pred glavnim taborom smo uspešno izpeljali, tabor po taboru, pa sem zaradi izredne ekipe premaknil na 4. do 8. 8. in 11. ter 12.8. Za sedanje in bodoče mentorje si je pač potrebno vzeti malo več časa, izmenjati izkušnje, spoznati novosti, pregledati nasvete s spleta … Skratka naučili smo se veliko novega. Namen je preprost: predati (zastonj) naša znanja mladim, živeti z njimi svoje vrednote in splesti nova prijateljstva. Res sem vesel, da sem s kančkom svoje miselnosti o prostovoljstvu in to, da mora človeštvo znanja predajati iz generacije v generacijo, okužil tudi svoje učence. S tabori bom zaključil 16. 8., za nekaj starejših radovednežev bom pa izvedel še kakšno delavnico. Ne bom razlagal, kakšna je naša oprema, kaj snemamo, kaj vse smo uspeli iztisniti iz opreme. S seboj smo imeli 20 teleskopov in 14 vodenih montaž. Zame je enako velik dosežek, da se je na primer moj učenec Marcel naučil postaviti in zatem opazovati s svojim majcenim teleskopom, kot bleščeča fotografija narejena z bajno opremo. In to, da sem s svojimi nekdanjimi (in sedanjimi) učenci okužil toliko mladih, ki bodo za vedno nepotešeni v iskanju novih znanj.

Fotografije zgovorno govorijo o vseh epizodah, zame je noro, kako kvalitetne fotografije vesolja in Sonca so naredili s pametnim telefonom.

To je to: s pisanjem prošenj in 30 dni mojega dela in s tem prostega časa (starši mojemu kolektivnemu dopustu pravijo počitnice) vloženega v največji kapital, ki ga imamo: mlade, ki se jim ljubi raziskovati, garati, videti zvezde, četudi se skrijejo za oblaki.

Hvala vsem mentorjem in predavateljem za entuziazem. Vi ste moje zvezde, ki mi svetijo v temi.
Avtorica večine fotografij s terena je Marta Umer, svoje so dodali še vsi mentorji, izpostavil bi Aleša Rusa zaradi fotografij s pametnim telefonom in projekcije Sonca (noro – v roki je držal karton in videli smo Sonce), Urbana Razpotnika, ki je mlade poučil o zvezdni karti, naredil je odlične slike Sonca preko teleskopa s posebnim filtrom in pametnim telefonom, Luka Izaka Tasiča, Vala Majerleta, Tomaža Bukovška, Katarine Koderman, Mira Hribarja, Hermino Veber, Robija Vilarja (najboljši kuhar na svetu), Edija Umerja – vi ste bili mentorji, sodelavci, astronomi, kuharji, učitelji, po potrebi tudi deklice za vse, kar je ob tako dolgem taboru potrebno postoriti. Nazadnje bom izpostavil še Jaša Rebulo, ki je z mano delil vlogo strokovnega vodje tabora. Svoje znanje in bogate izkušnje je nesebično delil z vsemi nami, udeleženci tabora, pred, po in vmes, kadar koli. Hvala tudi Savi, ki (teče in) sponzorira tovrstno tlakovanje proti znanosti.

Béla Szomi, vodja tabora; Foto: Béla Szomi

Tagi