Andrej Repanšek iz Homca je s popustom prišel do okroglih 40 let

Že od nekdaj velja, da vas in prava vas, če nima cerkve in gostilne. Da je temu res tako, pove primer Homca, kjer na hribčku kraljuje cerkvica, spodaj na vasi ob glavni cesti Domžale-Kamnik pa Gostilna Repanšek. Dobra stara domača gostilna, ki ima svoja vrata odprta že okrog 130 let. Zadnja leta gostilno vodi Andrej, ki je te dni prisopihal do okroglih 40. Seveda, se je na predvečer dogajalo na polno. Prijatelji, sorodniki, stranke in še kakšen firbec poleg, so mu pripravili vrsto presenečenj, kot se za pravega gostilničarja in prijatelja spodobi. Ker je bil Andrej že od nekdaj vodja priprav raznih okroglih obletnic, se je bilo zanj seveda vredno potruditi še toliko bolj.

Gostilna Repanšek je bila vedno in seveda je še tudi danes pomembno vaško stičišče. Za okroglo mizo poleg šanka se vsak dan pretaka ogromno informacij in gostilničar Andrej Repanšek je zagotovo eden najbolj obveščenih ljudi na vasi. Zadnjih nekaj let je tudi predsednik Krajevne skupnosti Homec-Nožice in lahko mirno zapišemo, da svoje delo opravlja zelo zavzeto in predano. Prav tako njegovemu očesu in ušesu ne uide nič. Na tekočem je z vsem.

Na predvečer praznovanja okroglih 40, se je pri njem zbralo več kot 100 prijateljev, sorodnikov in njegovih strank. Vsi pa so prišli tja z namenom, da Andreju zaželijo vse najboljše. Ker je Andrej vedno glavi pri postavljanju raznih šrang, mlajev ob porokah in okroglih obletnicah, so mu prijatelji pripravili kar nekaj presenečenj. Poleg velikega mlaja, ki mimoidoče voznike opozarja, da ima Gostilna Repanšek 40-letnika, so mu prijatelji postavili tudi razgledni (nadzorni) stolp, da bo še bolj na tekočem z dogajanjem na vasi. Da bo skrbel za rekreacijo, so mu pod vrhom homškega hriba naredili poseben pečat, kjer se mora 40 dni zaporedoma vsak dan oglasiti, požigosati, le-to pa nato pustiti v posebnem hranilniku, ki se nahaja v njegovi gostilni. Da bo izpolnil svojo nalogo, bo poskrbela posebna komisija, ki bo budno spremljala njegove podvige. Sledila so še presenečenja, vendar nam zmanjkuje črnila, da bi vse opisali. Andrej pa je z domačimi in zaposlenimi ter prijatelji poskrbel, da se je dobro jedlo in tudi poplaknilo, kot se za pravega gostilničarja spodobi.

Andrej je najmlajši sin pokojnega Vida in Ane, ki Gostilno Repanšek skupaj s svojo ženo Natašo vodi zadnja leta. Od svojih staršev je podedoval gene pravega gostilničarja. Svojim strankam se vedno posveti 100%, zato se le-ti tja vračajo vedno znova. Še vedno je to prava domača gostila, kjer se stranke počutijo domače. Poleg okusne hrane, gostje vedno dobijo tudi prijazno besedo. Za okroglo mizo pa se vedno znova vračajo tudi domačini, kjer se ob dobri kapljici spregovori kakšno modro. Tudi tisti, ki so nekoč živeli na Homcu ali v bližini, se še vedno radi ustavijo tam. Če se počutiš domače, potem ni vprašanja, kje se boš še ustavil, če boš na Homcu.

Čestitkam Andreju ob njegovi 40-letnici se pridružujemo tudi mi!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar
Tagi