9 jesenskih idej za dobro počutje v Domžalah

Z malo domišljije se lahko držimo ukrepov, ohranjamo varno razdaljo in nosimo maske ter skrbimo zase in za sočloveka, pa še vedno uživamo zlato jesen v »prostoru zadovoljnih ljudi.«

1. Jesenski sprehod – je kaj lepšega kot brcanje listja, ki je padlo na tla? Domžalska občina ponuja neskončno kotičkov za sprehod. Najbolj znani sprehajalni poti sta zagotovo rekreacijska os ob Kamniški Bistrici in Mengeško polje z Grobeljskim drevoredom. Sedaj pa je morda čas, da raziščete tudi druge kotičke občine – Kolovec, Rova, ihanski hribi … Vse poznate? Tudi ribnik Florida? Pa ribnik v Turnšah? Le poiščite svoj kotiček v naravi.

2. Kostanj, gobe in druge dobrote. Zakaj ne bi s sprehoda prinesli tudi kaj užitnega? Sama sem kostanj nabrala na poti do Križentauerja. Kje so pa vaši skriti kostanji?

Če pa se vam to ne ljubi – pa lahko kostanj tudi letos kupite sredi Domžal. Tam pri stopnicah proti Vele, saj veste?

3. Branje. Pravijo, da so ene najboljših knjig nastale, ko so bili veliki pisatelji v karanteni. Knjige nam v teh časih nudijo uteho, nas nasmejijo, preusmerijo pozornost, navsezadnje pa ponudijo tudi drugačen pogled na svet. Nekaj, kar bi sedaj zagotovo potrebovali. Knjižnica Domžale nam ponuja ogromno knjig in časopisov tudi na spletu (brezplačno za člane; včlanitev pa je možna tudi na spletu).

4. Tržni prostor Domžale. Mnogi ne vedo, da je dejansko tržni prostor odprt vse od torka do sobote. Seveda je v soboto najbolje, ker je več ponudnikov kot sicer. Toda, če smo že doma, zakaj si ne bi privoščili svežega kruha in mlečnih dobrot za zajtrk direktno s tržnega prostora tudi na primer v sredo?

5. Lokalne trgovine – glede na trenutni čas, zakaj se ne bi namesto v večje trgovine, tokrat odpravili v manjše, lokalne in specializirane? Ne le, da se tako lažje držimo distance od množice ljudi, temveč še podpremo lokalne obrtnike.

6. Kava na poti ali torta doma? Ne le trgovine, tudi mnoge kavarne, slaščičarne in gostilne ostajajo odprte ter omogočajo dostavo ali osebni prevzem. Jesenski večer je morda kot nalašč za sladko tortico iz Kavarne Dolce Vita? 😉

7. Pravljični Šumberk. Slednji je res magičen prostor v vseh letnih časih, vendar priznam, da me še najbolj navduši prav jeseni. Listje se spremeni v bogate jesenske odtenke in raziskovanje z lisičko tako postane še bolj pravljično. Ste vedeli, da sedaj na Šumberku najdete tudi novo gugalnico z veverico?

8. Kolo. Letošnje leto je bila zaradi kolesarskih uspehov naših športnikov še večja evforija nad kolesarstvom kot prej. Pa vendar, zakaj bi kolesa že pospravili, četudi se je poletje poslovilo. Kolesarjenje v sončnih jesenskih dnevih je celo bolj prijetno kot poleti, ko je marsikdaj kar prevroče. Navsezadnje pa bi se lahko tudi v kolesarjenju ozirali proti severu – Nizozemcev, Dancev in severnjakov namreč dež ne ustavi. Saj pravijo, da ni slabega vremena, samo mi smo slabo oblečeni.

9. Smeh. Četudi nosimo maske in ohranjamo varno razdaljo, pa je smeh še vedno dovoljen in sploh še dodatno zaželen. Čeprav maska zakriva naš obraz, pa se skozi oči hitro vidi, kakšne volje smo. Tokrat imamo priliko, da se zares pogledamo v oči, opazimo posameznika in si zaželimo dober dan. Ker življenje je lepo – zato ga polepšajmo sebi in drugim.

Avtorica: Ajda Vodlan; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi