15. mednarodni gala folklorni večer »V Grobljah kot nekoč«

Folklorno društvo Groblje, Domžale je v soboto, 7. septembra 2024, v Športni dvorani Domžale pripravilo večer ljudskega plesa in petja, ki je potekal v okviru 15. mednarodnega gala folklornega večera “V Grobljah kot nekoč”.  Poleg gostiteljev, Folklorne skupine folklornega društva Groblje, so nastopili: Kulturno društvo Godba Domžale, domžalske mažoretke in twirlerice, veteranska folklorna skupina Bela krizantema iz Maribora, Folklorni ansambel Kočo Racin iz Skopja, severna Makedonija, vokalna skupina Kulturnega društva Groblje Adam Ravbar Domžale ter tercet pevk Kulturnega društva Groblje Domžale. Povezovala je  Draga Jeretina-Anžin. Mednarodnega gala folklornega večera se je udeležilo lepo število ljubiteljev tovrstnega plesa in petja. Pri organizaciji je sodelovala tudi Služba za turizem Občine Domžale, Občina Domžale ter  KS Jarše-Rodica. 

KULTURNO DRUŠTVO GODBA DOMŽALE je ena najstarejših godb na Slovenskem, deluje že vse od leta 1884 tako, da letos slavi 140 let delovanja. Godbo je ustanovil njen prvi kapelnik Franc Pfeifer in vse od tedaj aktivno in nepretrgoma sooblikuje živahen, glasbeno-kulturni utrip Občine Domžale s koncerti, promenadnimi nastopi, show programom in vsestranskim glasbenim udejstvovanjem na mnogih prireditvah. Godbo Domžale vodi dirigent Gregor Vidmar.

DOMŽALSKE MAŽORETKE IN TWIRLERICE vadijo na vseh šolah v občini Domžale in to že deveto leto. Z veseljem se udeležujejo nastopov v občini. Dekleta se na treningih zabavajo ob učenju novih veščin s palico, plesnih korakov ter koreografij, v zadnjem času pa vedno več trenirajo twirling koreografije. Vodi jih Anita Omerzu Tome.

VETERANSKA FOLKLORNA SKUPINA BELA KRIZANTEMA deluje v okviru Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora in to od leta 2004. Predstavljajo folklorne plese, kostume (noše) in glasbo različnih slovenskih pokrajin. Nastopajo po številnih slovenskih krajih in festivalih, večkrat tudi na znanem CIOFF festivalu FolkArt v okviru Festivala Lent v Mariboru. Skupino vodi Rastko Samec.

FOLKLORNI ANSAMBEL KOČO RACIN prihaja iz Skopja, Severne Makedonije. Ustanovljeni so bili leta 1944, tako da letos praznujejo 80 let delovanja. Bogat repertoar zajema trideset koreografij. Prejeli so veliko domačih in mednarodnih priznanj. Gostovali so po Evropi, v Avstraliji, ZDA, Kanadi, na Japonskem, v Iraku in Iranu. Vodja skupine je Toni Bogdanovski.

VOKALNA SKUPINA ADAM RAVBAR, DOMŽALE deluje v okviru Kulturnega društva Groblje, Domžale. Začetki skupine segajo v leto 2016, ko se je pet fantov zbralo z željo po petju in druženju ter skupnem ustvarjanju. Kmalu so se skupini pridružili novi člani, tako da danes zasedba šteje 11 pevcev. Njihov repertoar obsega tako slovensko kot tujo glasbo, od renesančnih do sodobnih pesmi tako s sakralno kot s posvetno tematiko. Za seboj imajo že številne nastope na različnih prireditvah, revijah, koncertih in praznovanjih. Kljub raznolikim nastopom, pa so si fantje enotni in pravijo, da še vedno najbolj uživajo, ko zapojejo pod oknom kakšnega dekleta. Vodja skupine je Peter Pogačar.

FOLKLORNA SKUPINA FOLKLORNEGA DRUŠTVA GROBLJE, DOMŽALE deluje od 2007 leta in ima danes štiri splete gorenjskih plesov, dva spleta koroških plesov, dva spleta dolenjskih plesov, dva spleta prekmurskih plesov ter animacijski program. Veliko nastopa na Domžalskem – po domovih starejših, vrtcih in osnovnih šolah. Folklorno društvo vsako leto organizira Otroški folklorni festival PLEŠI, PLEŠI, ČRNI KOS, Gala mednarodni folklorni festival V GROBLJAH KOT NEKOČ in ROMARSKI SHOD PRI SV. NOTBURGI V GROBLJAH. Od leta 2016 je društvo član uglednega mednarodnega folklornega festivala OD CELJA DO ŽALCA. Umetniški vodja je Nevenka Unk-Hribovšek.

TERCET PEVK FD GROBLJE, DOMŽALE je pričel s petjem marca 2021, ko so Betka, Meta in Pavlina oblikovale tercet. Od takrat naprej dobivajo veliko vabil na koncerte, prireditve, za društvo pa so izredno pomembna pridobitev.

Ob koncu folklornega večera se je dr. Franc Hribovšek zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli, da je čudovit večer plesa, igranja in petja minil v tako odličnem vzdušju. Dolgi aplavzi so organizatorjem dali vedeti, da so na pravi poti, ljubitelji tovrstne dejavnosti pa si želijo še več takih večerov, zato se organizatorji ozirajo že na 16. folklorni večer, ki bo spet septembra drugo leto.

Folklorni večer, lahko bi rekli kar pravi folklorni festival,so pripravili: Dr. Franc Hribovšek, Franc Strle, Boris Kurent, Nevenka Unk-Hribovšek, Betka Kralj, Lidija Muzga in člani folklorne skupine FD Groblje., Scena FD Groblje, Domžale, Luči in ton Pamax Peter Žunič s.p., Darilni šopki Cvetličarna Fani Vacik, Črnuče.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi