Dal mu je 5.000 evrov, ker sta se dobila

Ljudje smo na koncu koncev še vedno egoistična bitja. Če bi nam nekdo ponudil 5.000 evrov, da se z njim dobimo, ga ni med nami, ki bi tako ponudbo zavrnil. Tudi tokrat je slovenski čudežni deček startupa Matija Goljar več kot štiridesetim bodočim mladim podjetnikom predaval o tem kako se od ideje prebiti do prve prodaje. Tudi tokrat je svoje znanje in bogate izkušnje na področju podjetništva in mentoriranja mladih delila vodja co-working prostora Generator in mentorica Mellanie Grudniik.

Pod okriljem Občine Domžale je letos Obrtna zbornica Domžale organizirala že drugo serijo startup dogodkov za mlade potencialne podjetnike. Na tretji startup delavnici, ki je potekala v sredo, 23. maja 2018, je energičen Matija Goljar mladim predal kar nekaj modrosti o tem, kako doseči prvo prodajo. Prva stvar, o kateri morajo dobro razmisliti je, v čem je njihov produkt boljši od že obstoječih. Drugo pa je, da ugotovijo, komu točno je to najbolj mar. Glavno je, da doženejo bistvo, ki ga tisti na drugi strani želi slišati, da ga prepričajo, da je ravno njihov produkt tisti, ki so ga vedno potrebovali: »Morate mu servirati konkreten razlog, da pride k vam. To si mora želet.« Nikoli pa jim ne sme biti cilj, da bi zadovoljili vse, saj to ni mogoče in s tako misijo ne pridemo daleč.

»Vse dobre ideje so nastale v garaži, na prostovoljni bazi in dostikrat brez denarja,« je z besedami začela svoj bolj resen del delavnice Tanja Goljar, računovodkinja in mama Matije Goljarja. Zagretim potencialnim delom je vlila dodatno vero v svoje ideje, a jih vseeno postavila na realna tla, da na začetku večina podjetij ne more računati na visok delež dobička. Da pa se to nekoč lahko zgodi, je izjemno pomembno, da že takoj na začetku natančno izračunajo točno finančno vrednost, ki jo za svoj produkt porabijo. Ne sme jih presenetiti, da se končna cena pokaže za prenizko, saj tako ne bodo mogli pokriti nadaljnje proizvodnje. Obenem pa cena ne sme biti previsoka, da bodo ostali znotraj konkurence.

Miha Ulčar; Foto: Obrtna zbornica Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi