Béla Szomi Kralj med prostovoljci leta 2019

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca je ob mednarodnem dnevu prostovoljstva podelil plakete Državnega sveta RS najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem za leto 2019. Med letošnjimi nagrajenci je tudi Béla Szomi Kralj, učitelj na OŠ Domžale in eden najbolj uspešnih mentorjev na področju logike, ki z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije sodeluje že več kot 30 let.

Plaketo Državnega sveta RS je letos prejelo 14 prostovoljcev in prostovoljk z raznolikih področij delovanja, kot so gasilstvo, izobraževanje, šport, zdravstvo, kultura in turizem. Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšča je v svojem nagovoru izpostavil, da je prostovoljstvo dar, ne le poslanstvo, ki nas mojstri v dobroti. Udejstvovanje v prostovoljnih organizacijah je tako izjemna spodbuda, da svet aktivno spremenimo na bolje, da skozi participacijo v prostovoljstvu razvijemo vse svoje skrite in manj skrite potenciale. Dobro znamenje je, da nas je iz leta v leto več na tej poti. Da v svoji človečnosti rastemo skupaj, si pomagamo ter se krepimo kot odgovorna in sočutna družba.

Med prejemniki plaket je tudi Béla Szomi Kralj, učitelj na OŠ Domžale in eden najuspešnejših mentorjev na področju logike. Poleg učiteljevanja je tudi vodja glasbene skupine Kontrabant, zeliščar in gobar, vodi tudi astronomske tabore v Šalovcih, organizator Etno rock festivala v Domžalah in še marsikaj.

Z Zvezo za tehnično kulturo sodeluje že več kot 30 let. S svojim strokovnim znanjem sodeluje v Komisiji za logiko in kot član pripravlja naloge za šolska in državna tekmovanja. Vsa ta leta je njegovo znanje logike nepogrešljivo pri ocenjevanju in popravljanju nalog na državnem tekmovanju za učence, dijake in študente.

Poleg tega, da svoje strokovno znanje posreduje mladim na taborih in poletih šolah iz logike, sodeluje tudi kot predavatelj na seminarjih za mentorje in ljubitelje logike. Nekoč je v šali dejal, da je logika najbolj zdravi virus, ki je okužil mladi rod razmišljajočih Slovencev. Poleg logike je Béla Szomi Kralj uspešen mentor tudi na področju fizike, matematike, razvedrilne matematike, astronomije in glasbe. Njegovo delo in znanje logike sta neprecenljivi.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Milan Skledar /S-tv

 

Tagi