Alzheimer caffe: Potek demence in kognitivne motnje

V sodelovanju Doma upokojencev Domžale, Društva Spominčica Domžale in Knjižnice Domžale enkrat mesečno potekajo pogovori o demenci, ki nosijo ime Alzheimer caffe. Pogovori s strokovnjaki iz različnih področij odpirajo številna vprašanja, zanimiva za vsakogar, ne le za sorodnike ali bolnike z demencami.

V novo leto 2020 bodo v četrtek, 23. januarja 2020, vstopili tudi pri srečanjih Alzheimer caffeja. Prva letošnja gostja je doc. dr. Maja Trošt, dr. med., izjemno zanimiva zdravnica specialistka iz Nevrološke klinike, tudi profesorica na Medicinski fakulteti. Zaposlena je na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja in na Kliniki za nuklearno medicino UKC Ljubljana. Klinično največ dela z bolniki z nevrodegenerativnimi boleznimi možganov in je vodja Centra za eksrapiramidne bolezni. Sodeluje pri številnih domačih in mednarodnih raziskovalnih projektih s področja nevrodegenerativnih bolezni in funkcijskih slikanj možganov.

Ste vedeli, da lahko s slikanjem možganov že zelo zgodaj, še preden karkoli zaznamo kot problem, odkrijejo »škodljive« beljakovine, ki krnijo delovanje živčnih celic in z leti povzročijo njihovo smrt in propad možganskega tkiva. Zato tovrstna slikanja, ki imajo ključno vlogo pri raziskovanju demenc in razvoju novih zdravil, odpirajo tudi številna etična vprašanja. Npr.: Ali se slikati že prej, preden se začnejo procesi? Ali si res želimo videti kaj se dogaja v naših možganih? Ali je bolezen dedna in bi bilo smiselno pri sorodnikih?

Nam bo informacija o morebitnem nabiranju škodljivih beljakovin v možganih, danes, ko še čakamo na učinkovito zdravilo, v korist ali v nepotrebno breme?

Odgovore na zgornja vprašanja in še na marsikatero vprašanje v zvezi s potekom demence in kognitivnimi motnjami boste dobili v četrtek, 23. januarja 2020, ob 18. uri na prvem letošnjem Alzheimer caffeju, ki bo potekal v Kavarni Vej`ca v Domu upokojencev Domžale. Pogovor z gostjo doc. dr. Majo Trošt, dr. med. bo vodila Cveta Zalokar.

Miha Ulčar; Foto: Alzheimer caffe

Tagi